CO TO JEST?_JAK TO ZWALCZYC?-pasozyty

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior
Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK

CO TO JEST?_JAK TO ZWALCZYC?-pasozyty

Post autor: cobaltblue » 19 wrz 2008, 09:30

Witam,mam pytanie:czy mozecie zajrzec w linki nizej i powiedziec mi,co za pasozyty znajduja sie na zamieszczonych fotkach? Takie oto intruzy znalazlam wczoraj w strzepku waty,ktora wyleciala mojemu dzikusowi ze skrzela.Wiem,ze to bardzo szybko zabija ryby,inna ryba przedwczoraj wieczorem zaczela swirowac,plywac poziomo wygieta w luk i wczoraj po poludnia odeszla.Ten dzikusek,u ktorego znalazlam te swinstwa zaczal tak samo swirowac wczoraj rano,a dzis wlasnie sie wykancza przy dnie:( jeszcze 1 ryba wczoraj rano zaczela swirowac,ale po wieczornej kapieli w soli jej przeszlo i na razie jest spokoj-dzikus tez byl kapany,ale jemu nie pomoglo
oprucz tych pasozytow znalazlam rowniez nicienie,ale juz martwe
dodalam wczoraj wieczorem do wody capitox w zalecanej dawce
mozecie mi powiedziec,co to jest i czym to leczyc? w tym zbiorniku plywa wiecej ryb,wiec podejzewam,ze wszystkie to maja:(
bardzo prosze o pomoc w zdiagnozowaniu tego g...
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, 15:35 przez cobaltblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 19 wrz 2008, 09:43

Te zdjęcia są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników, dlaczego nie wstawisz ich tutaj?

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior

Post autor: cobaltblue » 19 wrz 2008, 10:11

i nastepne: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d37 ... eedf7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa2 ... 23a85.html
zapomnialam dodac,ze rybom po paru godzinach swirowania oczy zaszly mgla,a ten dzikusek umierajacy ma od dzis rana wysadzone oczy,otoczone gruba biala otoczka i pokryte bialym jakby mchem:(
caly czas jeszcze plywa,ale to juz tylko kwestia czasu...:(

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 19 wrz 2008, 10:37

Zdjecia bardzo kipskiej jakosci. Jedyne zdjecie z ktorego mozna cokolwiek wykoncypowac to: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07e ... 7d094.html skrzelowiec w calej okazalosci. Na wczesniejszym byc moze nematoda skrzelowe. Poczytaj o kuracjach flubendazolem i praziquantelem jest tego sporo na forum.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior

Post autor: cobaltblue » 19 wrz 2008, 11:18

a czy mozecie powiedziec mi,co jest na zdjeciu w linku nr 13? ten robal na cienszym koncu mial 2 haki,ktorymi caly czas sie trzymal,a reszta ciala manewrowal,raz sie wydluzal,a raz zwijal prawie w kulke...
praziquantel d\zis wieczorem przyleci z Polski,mam nadzieje,ze uratuje pozostale 10 ryb...

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior

Post autor: cobaltblue » 19 wrz 2008, 14:27

cobaltblue pisze:a czy mozecie powiedziec mi,co jest na zdjeciu w linku nr 13? ten robal na cienszym koncu mial 2 haki,ktorymi caly czas sie trzymal,a reszta ciala manewrowal,raz sie wydluzal,a raz zwijal prawie w kulke...
praziquantel d\zis wieczorem przyleci z Polski,mam nadzieje,ze uratuje pozostale 10 ryb...
jednak prazi nie przyleci dzis z Polski...:( przez telefon weterynarz powiedzial mojemu tacie,ze go ma,a jak tata poszedl,to okazalo sie,ze ma,ale tylko w spisie lekow,a nie na stanie :(
i co teraz? czym to potraktowac? obdzwonilam wszystkich vetow u siebie i nie maja tego
mam w domu kusuri wormer plus,czyli niby flubendazol,moze on by pomogl na te robale? albo capitpox czy capifos lub mycopur firmy sera? juz nie mam pojecia co robic,a jakos dzialac musze,zanim reszta ryb dostanie swira
jak mozna zrobic kapiel krotkotrwala w flubendazolu albo w innym z wspomnianych wyzej lekow?
Prazi zamowilam przed chwila,ale bedzie dopiero za 7 do 10 dni

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 19 wrz 2008, 20:18

Karolina tutaj masz filmik z tym co na fotce 13

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3322

i tu

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3331

Jest to rotatoria neptunia.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego wciąż czekasz na leki z Polski. Ryby chorują i zamiast się kontaktować z Mickiem, który napewno odsprzedałby Ci prazi, to Ty kombinujesz jak "koń pod górkę".
Niewątpilwie w UK kupisz tabletki do odrobaczania psów lub kotów, które zawierają prazi, jak np Drontal lub Droncit. W Polsce czystego prazi nie kupisz, bo nie ma.
Jeśli kupowałabyś tabletki, to NIE kupuj tych co zawierają fenbendazole, gdyż ta substancja jest bardzo niebezpieczna dla ryb, rozpuszczona w wodzie. Fenbendazole jest zalecany tylko do pokarmu.

Rageofhonor
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Rageofhonor » 20 wrz 2008, 00:53

A nie ma w twojej okolicy w sklepie zoologicznym leków dla ryb?
Tremazol firmy Sera i Gyrodol firmy JBL zawierają Praziquantel

kaya
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: kaya » 20 wrz 2008, 08:53

Witam. Zdecydowanie podaj kusuri. Skladnikiem czynnym kusuri wlasnie jes flubendazol z dodatkiem kalzium. Przy podaniu leku do ogolnego uwzglednic trerzeba piasek, rosliny, obietosc filtra kubelkowego itp. podaj wiec poltora dawki. Proponuje rownoczesnie zastosowanie discus disease- esha hexamita, co zapobiegnie wtornym infekcjom spowodowanych przez podraznienia wywolane pasozytami. z tego co piszesz to rybcie sa w stanie dosc ciezkim wiec polecam kuracje powtorzyc po tyg po uprzedniej podmianie 50%. Wiem ze ta metoda wciaz wzbudza kontrowersje ale dziala! przynajmniej na moje ryby. Powodzenia:)

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior

Post autor: cobaltblue » 20 wrz 2008, 10:14

Gajowa pisze:Karolina tutaj masz filmik z tym co na fotce 13

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3322

i tu

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3331

Jest to rotatoria neptunia.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego wciąż czekasz na leki z Polski. Ryby chorują i zamiast się kontaktować z Mickiem, który napewno odsprzedałby Ci prazi, to Ty kombinujesz jak "koń pod górkę".
Niewątpilwie w UK kupisz tabletki do odrobaczania psów lub kotów, które zawierają prazi, jak np Drontal lub Droncit. W Polsce czystego prazi nie kupisz, bo nie ma.
Jeśli kupowałabyś tabletki, to NIE kupuj tych co zawierają fenbendazole, gdyż ta substancja jest bardzo niebezpieczna dla ryb, rozpuszczona w wodzie. Fenbendazole jest zalecany tylko do pokarmu.
Basiu ja sie kontaktowalam w miedzy czasie z Mickiem telefonicznie i robilam kapiele w soli za jego rada,a prazi juz zamowilam tu w Angli,z Manchesteru tylko,ze dlugo bedzie szedl

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”