Zaćmienie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Zaćmienie
Witam klubowiczów wczoraj odwiedziłem kolegę który zakupił parę sztuk paletek jakiś czas temu wszystkie jego rybki są ciemniejsze niż powinny być Ph ma około 7 bardzo wysokie stężenie NO3 bo około 80ml/l twardość ogólna 11 słabo jedzą baniak 500 l. z tym że trzyma paletki razem ze skalarami chciał bym mu pomóc lecz nie wiem jak po tygodniowej podmianie wody NO3spadło do 35ml/l lecz ryby nadal bardzo ciemne głownie blu diamąd i kobalt są brunatne.Proszę o radę nowicjusz
widziałem to akw. pare miesięcy temu.Dziwie sie ,że te ryby jeszcze pływają w tym akw..Ja to bym zrobił całkowity porządek w tym akw.,a mianowicie paletki do kwarantannika na obserwacje ewentualnie jak jest taka potrzeba ,to do leczenia.A ogólny zbiornik to bym odpalil na nowo,ale bez skalarów i z mniejszą obsadą ryb.W tym akw. jest stanowczo za dużo ryb i panuje straszny bałagan.Samo leczenie w tych warunkach dla mnie nie ma sensu,dlatego,że jak nawet dojdą one do siebie to i tak stan kondycji się pogorszy po pewnym czasie jak nic nie będzie zrobione w ogólnym.
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec