Zaćmienie

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

wojak_1
nowicjusz
nowicjusz

Zaćmienie

Post autor: wojak_1 » 11 paź 2008, 09:08

Witam klubowiczów wczoraj odwiedziłem kolegę który zakupił parę sztuk paletek jakiś czas temu wszystkie jego rybki są ciemniejsze niż powinny być Ph ma około 7 bardzo wysokie stężenie NO3 bo około 80ml/l twardość ogólna 11 słabo jedzą baniak 500 l. z tym że trzyma paletki razem ze skalarami chciał bym mu pomóc lecz nie wiem jak po tygodniowej podmianie wody NO3spadło do 35ml/l lecz ryby nadal bardzo ciemne głownie blu diamąd i kobalt są brunatne.Proszę o radę nowicjusz

ambroży
senior
senior
Imie i Nazwisko: Adam Ambroży
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pisz
Kontaktowanie:

Post autor: ambroży » 12 paź 2008, 09:19

Sprawdż odchody pod mikroskopem i podnieś temperaturę . I większe podmiany wody zastosuj .

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 12 paź 2008, 09:24

Codzienna podmiana wody!
I tak jak napisał Ambroży - przebadanie wszystkich ryb, sąsiedztwo skalarów to podwyższone ryzyko.

Awatar użytkownika
kamio4
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamio4 » 12 paź 2008, 10:35

widziałem to akw. pare miesięcy temu.Dziwie sie ,że te ryby jeszcze pływają w tym akw..Ja to bym zrobił całkowity porządek w tym akw.,a mianowicie paletki do kwarantannika na obserwacje ewentualnie jak jest taka potrzeba ,to do leczenia.A ogólny zbiornik to bym odpalil na nowo,ale bez skalarów i z mniejszą obsadą ryb.W tym akw. jest stanowczo za dużo ryb i panuje straszny bałagan.Samo leczenie w tych warunkach dla mnie nie ma sensu,dlatego,że jak nawet dojdą one do siebie to i tak stan kondycji się pogorszy po pewnym czasie jak nic nie będzie zrobione w ogólnym.

Awatar użytkownika
kolejarz65
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec

Post autor: kolejarz65 » 12 paź 2008, 12:53

Ja na Twoim miejcu podmieniłbym wodę, nawet połowę (No3 za duże), skalary jeśli są z pewnego źródła mogą być z paletkami, ale one mogą być nosicielami różnych chorób.Tak że wybieraj albo hodujesz skalary,albo paletki.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”