Skrzela
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Skrzela
Mam pytanie dotyczące choroby jak mniemam przywry skrzelowej choć piszę dlatego bo nie jestem pewien było to tak wszystko było ok dopóki nie dokupiłem piasku kwarcowego.Pierwsze objawy czyli to że ryby zaczęły oddychać jednym skrzelem pojawiły mi się już na drugi dzień odłowiłem chore i osiem godzin przeleczyłem w tremazolu wszysko wruciło do normy ryby zaczęły prawidłowo oddychać lecz następnego dnia stało się to samo plus następne parę sztuk zachorowało dziwi mnie że to tak szybko się rozwija jedyne objawy to to że ryby oddychają jednym skrzelem mam problem bo mam baniak 1200 l. brakuje mi tremazolu . dobre rady mile widziane
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Owszem ,możesz Tremazol zastąpić Capifosem lub poszukać Praziqantel w czystej postaci. Dawkowanie Praziquantelu gdzieś tu jest na forum,starczy poszukać. No i dobrze by było zdezynfekować duży zbiornik,jednak zanim to zrobisz sprawdż takie parametry jak NH3,NO2,NO3 i PH,może być również tam coś nie tak.