Namaczanie pokarmu lekarstwem
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Namaczanie pokarmu lekarstwem
Mam konkretne pytanie. Mam na pewno przywre skrzelową, do leczenie capifos i capiox jest to ten sam lek tylko w róznych stanach skupienia. Czy mogę i to podziała polac pokarm np. granulat capitoxem bądź podac do mixu lub namoczyc spirulinę w płatkach proszę o pomoc.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Re: Namaczanie pokarmu lekarstwem
Po pierwsze - Capitox i Capifos do dwa kompletnie różne lekiMGMarcin pisze:Mam konkretne pytanie. Mam na pewno przywre skrzelową, do leczenie capifos i capiox jest to ten sam lek tylko w róznych stanach skupienia. Czy mogę i to podziała polac pokarm np. granulat capitoxem bądź podac do mixu lub namoczyc spirulinę w płatkach proszę o pomoc.
Po drugie - napisz jak uzyskałeś pewność, że masz dactylogyrusa?
pozdr
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
W skrócie:
Capifos zawiera pestycyd o stosunkowo szerokim spektrum działania - również przeciwko skrzelowcom.
Capitox zawiera środek przeciwrobaczy, nie działający jednak na skrzelowce.
Podawanie w pokarmie składnika czynnego który jest w Capitox'ie, stosowane jest przeciw nicieniom i ~tasiemcom układu pokarmowego.
Jednak Capitoxu nie stosowałbym do pokarmu, ponieważ zawiera dodatek fioletu metylowego (jeśli nie szkodzi, to ja o tym nie wiem, a jak nie wiem to nie ryzykuję). Stosowałbym Levamisol kupiony u weterynarza, ale oczywiście nie w przypadku skrzelowców.
Capifos jest neurotoksyną, która wykańcza skrzelowce. Nie wiem jednak czy nasączanie tym ryby, aby dotrzeć do robaków będących NA rybie ma sens..
Dodatkowo niema pewności czy zjedzą taki pokarm i czy zjedzą wszystkie i tyle ile trzeba.
pozdrawiam
Capifos zawiera pestycyd o stosunkowo szerokim spektrum działania - również przeciwko skrzelowcom.
Capitox zawiera środek przeciwrobaczy, nie działający jednak na skrzelowce.
Podawanie w pokarmie składnika czynnego który jest w Capitox'ie, stosowane jest przeciw nicieniom i ~tasiemcom układu pokarmowego.
Jednak Capitoxu nie stosowałbym do pokarmu, ponieważ zawiera dodatek fioletu metylowego (jeśli nie szkodzi, to ja o tym nie wiem, a jak nie wiem to nie ryzykuję). Stosowałbym Levamisol kupiony u weterynarza, ale oczywiście nie w przypadku skrzelowców.
Capifos jest neurotoksyną, która wykańcza skrzelowce. Nie wiem jednak czy nasączanie tym ryby, aby dotrzeć do robaków będących NA rybie ma sens..
Dodatkowo niema pewności czy zjedzą taki pokarm i czy zjedzą wszystkie i tyle ile trzeba.
pozdrawiam
Serdecznie dziękuję za odpowiedź ale na opakowaniu jest napisane, że jest przeciwko przywrom. oprócz skrzelowych i naskórnych innych nie znam chyba że na opakowaniu producent się pomylił mogę jeszcze zacytowac książkę Pana Sieniawskiego gdzie oba są opisane i nie zgadza się to z pana wiedzą a capitox zawiera 3% roztwór lewamizolu więc po co kupowac go osobno może i jest ten preparat malo skuteczny według niektórych ale chciałem uzyskac odp. na temat moczenia tym pokarmu.
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Hm.. kwestia jest taka, że ja wiem co piszę, natomiast czytający nie do końca rozumie to co czyta..MGMarcin pisze:(...)na opakowaniu jest napisane, że jest przeciwko przywrom. oprócz skrzelowych i naskórnych innych nie znam chyba że na opakowaniu producent się pomylił mogę jeszcze zacytowac książkę Pana Sieniawskiego gdzie oba są opisane i nie zgadza się to z pana wiedzą a capitox zawiera 3% roztwór lewamizolu więc po co kupowac go osobno może i jest ten preparat malo skuteczny według niektórych ale chciałem uzyskac odp. na temat moczenia tym pokarmu.
Więcej w takim przypadku pomóc nie potrafię..
A co do informacji na opakowaniu, to istotnie - jest tam błąd.
pozdrawiam