od około dwóch tygodni zauważyłem w akwarium (szczególnie dobrze widoczne po podmianie wody) białe nitkowate "formy życia". Długość około 10 mm, poruszające się ruchem robaczkowymw toni wodnej (nie ma tego dużo ) ale niepokoję się czy to nie są wiciowce szkodliwe dla paletek.
Ryby jedzą mniej, a jeden chuderlawy osobnik ma białe lekko galaretowate odchody. Nie posiadam niestety mikroskopu,ani doświadczenia w tej materii. Zastanawiam się czy poddać moje ryby kuracji metronidazolem ? co byście radzili ?
Czy przy kuracji tym specyfikiem trzeba natleniać akwarium i czy przeprowadza się tę kurację w zaciemnionym akwarium ?
Będę wdzięczny z rady i odpowiedzi.
Akwarium 200 l, ph 6,8 GH 2, KH 2 - obsada 4 paletki + 2 kirysy spiżowe,
temp. 30 st.C
pozdrawiam
Andrzej
co to za stwór ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
tak zasuwają jak głupie wijąc się? nie wiem co to ale od osoby której ufam i która zna się na paletkach hodowli itp. wiem że nie są szkodliwe a odchody prawdopodobnie są zbiegiem okoliczności co nie zmienia faktu że należałoby rybcie leczyć - ale o tego typu odchodach to się naczytasz w dziale choroby