Odrobaczanie w akwarium ogolnym
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Odrobaczanie w akwarium ogolnym
Czy da sie skutecznie przeprowadzic odrobaczanie w akwarium ogolnym.( 8 plaetek, kirysnik czarnoplamy, zwir, rosliny; zabienice, kryptokoryny, korzenie). Jaki to bedzie mialo wpyw na rosliny?
Jeżeli podczas odrobaczania podniesiesz temperaturę do 35 stopni, to Twoim roślinom może to zaszkodzić. Kiryśnik też nie będzie zbyt szczęśliwy. Można skutecznie odrobaczyć obsadę w akwarium ogólnym, ale trzeba dobrać lek, który pomoże, ale też i nie zaszkodzi pozostałej obsadzie np. capifos wybije krewetki itp.
Pytanie jest zadane dosyć ogólnikowo, bo nie precyzuje jakich robali kolega chce się pozbyć z akwarium ogólnego. Cudownego leku na wszystko i takiego co nie szkodzi to nie znam 
Stosowałem metronizadol na wiciowce: krewetkom nie zaszkodziło, kiryskom i pielęgniczkom też nie. Nawet mogę powiedzieć, że pomogło. Dyskowców jeszcze nie miałem kiedy leczyłem, ale teraz mam i są w tym samym akwarium od lutego 2009 ( leczenie było w czerwcu 2008) . Na razie wygląda na to, że było to skuteczne odrobaczenie akwarium ogólnego.

Stosowałem metronizadol na wiciowce: krewetkom nie zaszkodziło, kiryskom i pielęgniczkom też nie. Nawet mogę powiedzieć, że pomogło. Dyskowców jeszcze nie miałem kiedy leczyłem, ale teraz mam i są w tym samym akwarium od lutego 2009 ( leczenie było w czerwcu 2008) . Na razie wygląda na to, że było to skuteczne odrobaczenie akwarium ogólnego.
dziekuje za komentarze, W sklepie poradzono mi capitox, sprobowalem, znosza cierpliwie poki co. Wyczytalem o podmianach wody w trakcie kuracji co 2 dni , potem o powtorzeniu, natomiast nie znalazlem za duzo informacji odnosnie karmienia ryb w trakcie dzialania leku. Wydaje mi sie ze powinieniem sie wstrzymac dla lepszej skutecznosci leku.
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Re: Odrobaczanie w akwarium ogolnym
jakie odrobaczanie? jakie robale?plorenc pisze:Czy da sie skutecznie przeprowadzic odrobaczanie w akwarium ogolnym?
Zadałeś bardzo ogólne pytanie.
Skuteczne odrobaczanie w ogólnym to raczej jest wykluczone. Nawet jak wyniki "pewnej" kuracji będą zadawalające, to tylko przez pewien czas. Napisz z jaką przypadłością masz do czynienia to będziemy mogli wysunąć jakąś tezę ...
Re: Odrobaczanie w akwarium ogolnym
nieplorenc pisze:Czy da sie skutecznie przeprowadzic odrobaczanie w akwarium ogolnym.( 8 plaetek, kirysnik czarnoplamy, zwir, rosliny; zabienice, kryptokoryny, korzenie). Jaki to bedzie mialo wpyw na rosliny?

- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Oczywiście, że się da! Skoro da się na szkle czystym to w ogólnym także. Tyle, że jest to duuuużo trudniejsze. Zauważcie, że większość przepisów na leczenie zawiera dawki leków, temperaturę, czas, i powtórzenia. I tak mało komu zwłaszcza z początkujących udaje się dotrzymać wszelkich reżimów. Mało kto się przejmuje pH a właściwie nikt twardością i oświetleniem podczas leczenia! Tymczasem wiadomo, że w wodzie b.miękkiej i kwaśnej leczy się skuteczniej. W akwarium ogólnym musisz uwzględnić masę dodatkowych czynników. Odpowiadam więc że można!! Tyle że dużo trudniej.
Zaczął bym od tego, żeby jedną rybę przeznaczyć na badania co w trawie piszczy. Wszystkim którzy zakupują ryby polecam aby zakupić jedną więcej, na zasadzie testera. Jak kupujecie od hodowców zawsze da się poprosić o jedną "niewydarzoną" sztukę więcej taką której i tak nikt nie sprzeda. Po 2-3 tygodniach taką sztukę dajemy na badania i wiemy co się dzieje. Wtedy zdecydowanie łatwiej przeprowadzić odrobaczanie bo wiadomo z czym walczymy.
Zaczął bym od tego, żeby jedną rybę przeznaczyć na badania co w trawie piszczy. Wszystkim którzy zakupują ryby polecam aby zakupić jedną więcej, na zasadzie testera. Jak kupujecie od hodowców zawsze da się poprosić o jedną "niewydarzoną" sztukę więcej taką której i tak nikt nie sprzeda. Po 2-3 tygodniach taką sztukę dajemy na badania i wiemy co się dzieje. Wtedy zdecydowanie łatwiej przeprowadzić odrobaczanie bo wiadomo z czym walczymy.
jeśli nawet nie zakładasz takiego zakupu, to nigdy nie dowiesz się czy można, czy nie można odrobaczyć ryb w akwarium ogólnym, no bo jak? ...plorenc pisze:dziekuje za komentarze, ...
Nie posiadam mikroskopu i nie zakladam ze kupie.

Co do samego tematu..., temat rzeka, niby teoretycznie się da (jak mówi Piotrek), ale bez pomocy zbiornika kwarantownego (tak twierdzę ja) się nie da! Piotrek pewnie za moment poda sporo dowodów teoretycznych, ja jednak będę stał przy swoim, opierając się na swoich, skromnych, bo kilku letnich tylko doświadczeń praktycznych. Poza "odrobaczeniem" ryb (na jakie robale?) wszystko "inne" zostanie w piachu, filtrze itp. Bez gruntownej demolki (gotowanie itp.) nie pozbędziesz się tego.
No ale możesz próbować. Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
A właśnie nie będę przekonywał w drugą stronę
Wręcz przeciwnie. Owszem twierdzę, że się da ale to jest złą droga. Ogólne akwarium ma być ustabilizowane. Tymczasem każda chemia powoduje destabilizację i wybicie dużo większej liczby drobnoustrojów niż byśmy chcieli, to znaczy że te pożyteczne też zostaną ubite, a wtedy prosta droga do inwazji okrzemków i gloniszczy. Ale jak się che pobawić... to jasne że można dla sportu, bo inaczej to ciężko skomentować.