Pomocy
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Pomocy
Witam. Mam problem z paletkami, a mianowicie od około 3 tygodni moje paletki przestały żerować ponadto ich odchody są białe. Zastosowałem leczenie Tremazolem tzn. dwa tygodnie temu kurację zastosowałem w akwarium ogólnym, natomiast tydzień temu zastosowałem kurację w osobym zbiorniku. Na chwilę obecną nie widzę żadnych efektów leczenia, w dalszym ciągu paletki cierpią na brak apetytu i w dalszym ciągu pojawiają się białe odchody. Co robić dalej?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Tremazol na przywry wiciowce tasiemce.
Kuracja 28 stopni 6h + napowietrzanie i powtórka po 6 do 8 dni.
Lek jest dobry i skuteczny jak zastosujesz 1 mil na 10 l wody potrzymać 2-3 dni podmiana i odnowa lek ,podmiana i odnowa lek.
Na przyszłość jak zdiagnozujesz wicowca a nie masz pewności pobaw się temperaturą a nie lekami
A czy kupka przypomina nitkę ?Bo może masz nicienia a to już zupełnie inny lek.
Parametry wody to nie tylko ph i no2 .
Lek jest dobry i skuteczny jak zastosujesz 1 mil na 10 l wody potrzymać 2-3 dni podmiana i odnowa lek ,podmiana i odnowa lek.
Na przyszłość jak zdiagnozujesz wicowca a nie masz pewności pobaw się temperaturą a nie lekami
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
TURYSTA pisze:Tremazol na przywry wiciowce tasiemce.
Moim zdaniem to przesada. Po co je męczyć przez tyle dni? Ja robię na przywry tak: 1ml na 10l-8h. Podmiana wody ok 80%. Po 7 dniach powtórka. I działa.
-
- entuzjasta
Tak jak piszesz Rady w przypadku pasożytów żyworodnych ok i w przypadku sterylniaka.
Ale nie jak jedziesz na akwarium ogólnym i masz pasożyty jajorodne ani termazol ani protazol jaj nie ruszy czas wylęgu w zależności co masz.
Ktoś u nas na forum robił podobnie lecząc tremazolem.
Ale nie jak jedziesz na akwarium ogólnym i masz pasożyty jajorodne ani termazol ani protazol jaj nie ruszy czas wylęgu w zależności co masz.
Ktoś u nas na forum robił podobnie lecząc tremazolem.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 16:44 przez TURYSTA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- entuzjasta
Ja Rady próbowałem i udało się ale już nigdy więcej bo zbankrutować można i to totalny bezsens.
Tutaj link : odnosnie prozikwantelu.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 66&start=0
Tutaj link : odnosnie prozikwantelu.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 66&start=0