Poszę o Pomoc

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Poszę o Pomoc

Post autor: Andrew72 » 09 sie 2009, 14:54

Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić już.
Jakiś 1,5-2 miesiąca temu zakupiłem 11 paltek 7-8 cm. Od początku były płochliwe ale tłumaczyłem sobie, że mszą się oswoić. Po 3 tygodniach.zobaczyłem po pewnym czasie że 2 ryby stoją w kacie a na dnie znalazłem galaretowate odchody. Podejrzewałem ze to nicienie. Wiec dostały do pokarmu aniprazo1/2 tabletki. Nie przyniosło to skutku nadal były odchody galaretowate wiec dostały tez metro do pokarmu. Ale cóż z tego jak 3 już nie jadły . Więc przeniosłem do sterylnego (mam tylko takie 50l) i zacząłem kuracje. Aniprazolem na nicienie w między czasie zamówiłem mikroskop. Jak przyjechał zobaczyłem wiciowce, wiec zacząłem mero podawać. Potem znów mikroskop i widzę nicienie i jeszcze bakterie flexibakteriozy (poprosiłem o identyfikacje kogoś). Z tego wszystkiego okazuje się, że ze posiadają wiele chorób. I w tym wszystkim pogubiłem się i zacząłem panikować i tak naprawdę nie wiem co robić już bo moja panika chyba zaszkodziła. Ostatni tydzień leczenia był taki :
Niedziela: 4 tabletki Metro (w sterylnym miałem 25l wody )
Poniedziałek 2 tabletki Metro i 4 ml Levamisol (zobaczyłem ze są i nicienie)
Wtorek wymiana 100% wody w czasie, gdy przyrządzałem na nowo sterylne, moczyłem w wiadrze kąpiel 6h w Trypflvinie, żeby wyeliminować pałeczki fexibakteriozy (bo tez to zobaczyłem w tedy pod mikroskopem), po tych 6 godzinach włożyłem do sterylnego gdzie dałem 2 tabletki Metro
Środa zamiast metro 5 ml Aquasan i 2 ml Levanisolu
Czwartek 2ml Levanisolu
Piątek 2 ml Levanisolu
Sobota w wiadrze 8h kąpieli Trypaflavin i 100% wymiany wody w sterylnym
W Niedziele dostałem „doła” że nic nie wychodzi mi i nastąpił zwątpienie do posiadania paletek, i nie wiem co robić.
Rybcie wyglądają coraz gorzej.
Nie mam wody odstanej już do podmieniania mogę tylko lać RO +kran z zakwaszeniem lub wodę z dojrzewającego akwarium ale tam ph mi ciągle rośnie do 7,5 (tym ph ogólnym zajmę się jak z rybkami poradzę sobie)
Co radzicie. nie che już chemii lać bo to chyba już za dużo tego wszystkiego. Boje się że nadchodzi koniec dla rybek.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Re: Poszę o Pomoc

Post autor: slawol » 09 sie 2009, 16:09

Z paletkami to jest tak, że im mniej je leczysz tym są zdrowsze.a tak swoją drogą to temperatura do 36-37 stopni przez 2do 3 dni,tyle tylko że nie robisz tego od razu tylko stopniowo podnosisz co dziennie o 1do2 stC.

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 09 sie 2009, 16:24

Myślę że to zrobię,
Czy napełnić akwarium sterylne świeżą wodą RO+kran i zacznę od 33 st ,
A czy filtr gąbkowy z węglem czy bez?

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 09 sie 2009, 17:45

Bierzesz je na świeżą wodę absolutnie bez żadnych leków,a zaczynasz od temperatury w jakiej obecnie przebywają,a oto mój nr tel 502634387 jeśli czegoś będziesz potrzebował to dzwoń

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 09 sie 2009, 18:23

Bardzo dziękuje Tobie Sławek!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”