systamex

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

systamex

Post autor: bogusz » 29 cze 2005, 20:14

Witam mam lek wiem jak i na co stosowac ale nigdy tego nie robilem czy uzywal go ktos a jezeli tak prosze o wypowiedz -dzieki :wink:

karin

Post autor: karin » 29 cze 2005, 22:18

stosowałem go na skrzelowce zpowodzeniem na 300l dałem 25ml kompiel trwala 60 godzin i podmiana 50% wody lek dobry

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 30 cze 2005, 20:21

łowoc w kompieli to kąpot ?

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 01 lip 2005, 00:13

Przyznam "cocoloco" , że masz cierpliwość :-) i super skojarzenia, tylko czy zainteresowamy "sko jarzy" o co chodzi??

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 01 lip 2005, 00:19

tylko czy zainteresowamy "sko jarzy" o co chodzi??
Pytanie ; czy faktycznie zainteresowany? :D

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 01 lip 2005, 08:14

temat sie zaczyna jak krecenie wora a to nie kora ma to sens a moze skojarzenia nie o to mi chodzilo pozdrawiam flozofow ale to nie ten dzil narty spadam chej :wink:

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 01 lip 2005, 09:04

bogusz pisze:temat sie zaczyna jak krecenie wora a to nie kora ma to sens a moze skojarzenia nie o to mi chodzilo pozdrawiam flozofow ale to nie ten dzil narty spadam chej :wink:
Jak już szczęśliwie wylądujesz, to przeczytaj:

Lekiem weterynaryjnym pod postacią zawiesiny zawierającej oxfendazol w ilości 2,265g oraz emulganty i konserwanty w ilości 100g jest Systamex.
Cechuje się on dużą efektywnością i szerokim spektrum działania. Najczęściej stosowana dawka, podczas kąpieli długotrwałej, wynoszącej najwyżej 7 – 8 dni to: 2ml leku na 100 litrów wody + sól. Wspomnianą ilość środka, stosuje się w przypadku leczenia młodych ryb, których średnica nie przekroczyła 9 centymetrów. Badania wykazały, że dorosłe dyskowce wykazują tolerancję na znacznie większą dawkę, którą ewentualnie można w związku z tym zastosować. Istnieją doniesienia, że dawka ta dochodzi nawet do 10ml leku na 100 litrów wody + sól (1 łyżka na 10 litrów). Kurację można przeprowadzać jedynie jeden raz. Po takim zabiegu powinna zaistnieć przerwa, trwająca co najmniej 60 dni.
Stosowanie powtórzeń po przerwie trwającej 7 dni, często skutkowało śmiercią słabszych dyskowców i objawami silnego zatrucia u silniejszych.

Kilka słów o środku czynnym:

Oxfendazol, to nowa generacja benzoimidazolu, będąca pochodną fenbendazolu.
Maksymalny poziom oxfendazolu we krwi występuje pomiędzy 12 a 24 godziną od podania. W odróżnieniu od flubisolu, także pochodnej fenbendazolu, rozpuszcza się w wodzie. Środek przeznaczony jest do zwalczania u zwierząt formom larwalnym i dorosłym postaci wielu rodzajów nicieni żołądkowo jelitowych i płucnych oraz tasiemcom. Działa także na jaja pasożytów wewnętrznych. Normalna dawka lecznicza oxfendazolu, wynosi 0,25 – 0,5mg/10 litrów wody.

Preparat można też podawać rybom do karmy, przy czym w 10g pożywienia, nie powinno się go znajdować więcej, niż 0,02 – 0,05g.

Teraz ja biorę narty i spadam :P

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 01 lip 2005, 15:26

Dzieki wielkie ten tekst jest mi znany znakomicie moje pytanie jest inne teoria mnie nie zadawala dzieki wielkie P .Andrzeju wiem ze tych wiadomosci nie wysnul pan z palca .Lek jest zanany bardzo dlugo nie chce mi sie wierzyc aby osoby na forum ograniczaly sie tylko do kupna i ( pochowku) badz do samej teori i nikt wiecej nie poczol odrobiny uczucia ktorego moze wydac sie smieszne ryby terz potrzebuja :wink:

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 01 lip 2005, 21:28

Nie istnieje uczuciowe stosowanie leków.Najlepiej kierować się wiedzą i zdrowym rozsądkiem.To,że ktoś posiada lek,nie oznacza ,że musi go użyć bez potrzeby tylko po to,aby się nie zmarnował.

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 01 lip 2005, 22:07

Pani doktor terz zaczyna lapac za slowka jeszcze troche i bedzie nowela tylko nie na temat- podobny temat wydaje mi sie bardzo smieszny- zajmowanie miejsca bykom -STOP bajeruja naprawde fachowcy zastanowmy sie czy to ma byc bajera kto bardzej inteligentny a moze sprawdzamy komu sloma z butow wystaje prosze o usowanie takich tekstow ktore nie zmierzaja do niczego Karin i oczywiscie Ambra mozna poczytac a reszta tekstow nie bede konczyl prosze moderatora o skasowanie watku systamex leczylem metrem flubendazolem disku septem capifosem mam systamex meneol ktorych nie urzywalem bo potrzeby takiej w tej chwili nie mam i napewno nie zrobie jak to p Bjarka w kontekscie prubuje insynuowac dzieki za usuniecie watku porozmawiac i pomadrowac mozna w inny sposob nie wszyscy musza czytac , :wink: dzieki i pozdrawiam nikogo zaznaczam nie chce urazic a jezeli cisnienie podnioslem przepraszam

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 02 lip 2005, 11:58

Brawo Bogusz. Widzę, że z dnia na dzień masz coraz większe grono przyjaciół ...

Ciekawe, czy jest jeszcze na Forum ktoś, kto bedzie miał ochotę odpowiedzieć na Twoje kolejne posty ? Jak myślisz ?

Błędy, błędami ale próba obrażenia wszystkich, którzy starali się pomóc to jak dla mnie "o jeden most za daleko".
Dlatego też, przyłączam się do prośby Bogusza i proszę moderatora o skasowanie, tyle, że ...... wypowiedzi Bogusza oraz pozostawienie wyczerpującej wypowiedzi Pana Andrzeja na temat tytułowego lekarstwa. W ten sposób w przyszłości wątek ma szanse rozwinąć się o osobiste doświadczenia Forumowiczów związane z dawkowaniem, przebiegiem leczenia itp itd.

Niestety jak dla mnie, to w tej chwili jest:

OUT

Oczywiście, jeżeli moderatorzy zgodzą się za mną, to proszę również o usunięcie mojej wypowiedzi ( bo nie jest związana z tematem wątku).

Pozdrawiam

Mislavo

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 02 lip 2005, 13:29

Jedno pytanie dwie odpowiedzi osiem razy OYT jak to sam p .Wiejciech swietnie skomentowal czy sluszne jest wiedziec i z nikim sie nie podzielic moje zdanie lepiej nic nie mowic (wszyscy chcieli pomoc ) [quote]
( bo nie jest związana z tematem wątku). dzieki za szczerosc choc nie jestest pan osamotniony w tam watku nie na temat co do obrazania to OUT nigdy bym tego nie uczynil zadalem konkretne pytanie i odpowiedzi a nie docinki mnie interesuja -nie dokladam zbednych watkow nie na temat jakich mozna sie doczytac ,a jezeli przepraszam to nie nalezy zle myslec i sugieroac jak p.Wojciech mi zarzuca pozdrawiam grono zainteresowanych systamexem szukam mozliwosci zastosowania leku u siebie tego w tej chwili nie zrobie poniewarz skonczylem leczenie metranidazolem w plynie i flubendazolem wynik w 100% pozytywny nastepny raz oby nie byl zastosuje leczenie dzieki ktoremu bedzie mozna wyciagnac wnioski zrobie to napewno szczegolowo bogusz :wink:

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 03 lip 2005, 06:58

bogusz pisze:Dzieki wielkie ten tekst jest mi znany znakomicie moje pytanie jest inne teoria mnie nie zadawala ........

???????????
To nie jest teoria, ale informacje poparte praktyką !!!!!
Pamiętaj też, że ten sam środek czynny w nieco innych warunkach (a każdy z nas ma je nieco inne w swym akwarium) może działać odrobinę odmiennie. Oczywiście nie zwalczysz pasożytów stosując lek na katar :D

Jeśli to moje stwierdzenie wydaje Ci się dziwne, to kup w aptece pierwszy z brzegu lek i przeczytaj ulotkę. Zobaczysz tam, że producent informuje w niej też o możliwych skutkach ubocznych. Możliwych - nie znaczy że zawsze występujących.

Pozwól, że tym razem i ja napiszę nie na temat.

Zbyt nerwowo podchodzisz do zagadnienia. Stanowimy na tym Forum grupę przyjaciół. Zadając pytanie, musisz się liczyć, że otrzymasz odpowiedzi wesołe, poważne i nijakie.

Jeśli chcesz dołączyć do grupy, to możesz jedynie przyjąć zasady w niej obowiązujące. Nie możesz za to próbować jej zmieniać.

Obiektywnie patrząc, jesteś sam sobie nieco winien, bo nim naciśniesz "wyślij", warto przeczytać trzy razy napisany tekst i poprawić błędy oraz literówki. Przynajmniej ja tak robię. Chcemy i mamy do tego prawo, by napisane tu listy nie zawierały "byków".

Na koniec, nie sądzę by trzeba ten wątek zmoderować, bo kolejny użytkownik czytając go ma szansę wyciągnąć z niego wnioski.

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 03 lip 2005, 08:24

(wesole powazne i nijakie) PRZEPRASZAM zastosuje sie bogusz

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 03 lip 2005, 20:02

Temat bardzo interesujący, ale ze względu na formę pisowni pytającego, bardzo nieczytelny . Dlatego Mr. bogusz proszony jest o poprawienie swoich wypowiedzi w formie odpowiadającej językowi polskiemu. Od tej pory wszystkie Twoje wypowiedzi na tym forum będą sprawdzane przez moderatorów. !!!!
Albo się kolega dostosuje , albo jego wypowiedzi będą usuwane.
:evil:

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”