Witam.
Coś mnie niepokoi.Od wczoraj padły mi cztery neonki,na kolejnym widzę jakąś z boku pod skórą kulke, nastąpny tak jakby obgryzione pletwy,zbrojnik leży pod korzeniem do góry brzuchem i ciężko oddycha,drugi co jakiś czas łapie powietrze z nad lustra wody paletki też mają szybki oddech szeroko rozchylając skrzela na ciele nic nie widać.W poniedzałek podmieniałem wode 50% odmulałem podłoże.Od dwóch tygodni zmieniłem filtracje tzn.wcześniej dwa filtry wypchane ceramiką i gąbkami czyściłem na przemian co miesiąc,obecnie jeden z ceramiką i gąbkami i prefilrtem pracuje trzeci tydzień a drugi same gąbki kupione w chemicznym (takie do kąpieli +wata perlonowa)chodzi od dwóch tygodni.
Ph 7
temp.28
Jutro pomiar NO2,Kh,Gh
Co się dzieje?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Krzymowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Siedlce
Re: Co się dzieje?
Ilu litrowy masz zbiornik? Dlaczego tak często czyścisz filtry? Jaką masz obsadę w akwarium? Gąbki do mycia- jesteś pewien że nie wydzielają do wody żadnych substancji chemicznych? Poza tym materiały filtracyjne to nie są tylko gąbki (mimo że tak wyglądają), materiały z jakich są wykonane oraz ich struktura nie są przypadkowe - każda z nich ma swoje zadanie.
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Nie ukrywam, że mnie też, jak czytam Twój tekst.janusz32 pisze:
Coś mnie niepokoi. .............................
Ewidentnie coś dzieje się w Twoim akwarium z wodą i ryby bardzo źle na nią reagują.
Filtracje masz niewątpliwie nieustabilizowaną.
Brak równowagi biologicznej.
Gąbki z chemicznego sklepu?
Bywają barwione i ten barwnik może być dla ryb szkodliwy.
Mniej czyść filtry, za to częściej podmieniaj 20% wody.
- janusz32
- senior
- Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec
Ilu litrowy masz zbiornik? Dlaczego tak często czyścisz filtry? Jaką masz obsadę w akwarium?
250 L
10 neonów
4 kiryski
2 zbrojniki
1 labeo
7 palet
Filtry czyściłem co miesiąc raz jeden raz drugi wypełnione były tok jak w sklepie (EHEIM 2224,TETRA EX 1200)
Postanowiłem to zmienić-Eheima wypchałem ceramiką i na wierzch wata perlonowa co by miał być jako biologiczny i do niego nie zaglądać,
Tetra wypchana gąbkami jako meczaniczny czyszczenie ma być cz miesiąc.
Pomiar NO2
0.7 szkoda czasu na inne pomiary tylko do roboty 80% już podmienione wieczorem ponowne pomiary.
Niewiem skąd 0.7 się wzieło wcześniej cały czas 0.0
250 L
10 neonów
4 kiryski
2 zbrojniki
1 labeo
7 palet
Filtry czyściłem co miesiąc raz jeden raz drugi wypełnione były tok jak w sklepie (EHEIM 2224,TETRA EX 1200)
Postanowiłem to zmienić-Eheima wypchałem ceramiką i na wierzch wata perlonowa co by miał być jako biologiczny i do niego nie zaglądać,
Tetra wypchana gąbkami jako meczaniczny czyszczenie ma być cz miesiąc.
Pomiar NO2

- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Jak widać cudów nie ma i nie było.janusz32 pisze:Ilu litrowy masz zbiornik? Dlaczego tak często czyścisz filtry? Jaką masz obsadę w akwarium?
250 L
10 neonów
4 kiryski
2 zbrojniki
1 labeo
7 palet
Filtry czyściłem co miesiąc raz jeden raz drugi .......................
Pomiar NO20.7 szkoda czasu na inne pomiary tylko do roboty 80% już podmienione wieczorem ponowne pomiary.
NO2 wzięło się z przerybienia, bo filtracja jest nieustabilizowana i przy takim postępowaniu długo nie będzie

Zestaw ryb jak na akwarium 400 litrów.
Zrewiduj postępowanie i własny sposób myslenia.
Powodzenia.