Dziwne zachowanie paletek

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Dudko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzgów
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie paletek

Post autor: ventix » 02 lut 2010, 22:58

U mnie kilka paletek dziwnie się zachowuje, pływa a właściwie stoi w miejscu poziomo. Temp 29 oC, ph 6 - 6,5, zbiornik napowietrzany, raz na tydzień podmiana wody, zbiornik 450l podmiana 80l. Ciekawy jestem czy takie zachowanie świadczy o czymś niewłaściwym. Ryby te nie pływają tak cały czas ale dość często im się to zdarza. Na fotkach zachowanie paletek. Proszę o info czy mam czym się martwić i ewentualnie co mam poprawić.

Pozdrawiam
Załączniki
3.jpg
3.jpg (109.21 KiB) Przejrzano 10099 razy
2.jpg
2.jpg (112.8 KiB) Przejrzano 10099 razy
1.jpg
1.jpg (95.51 KiB) Przejrzano 10099 razy

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie paletek

Post autor: ventix » 02 lut 2010, 23:00

Jeszcze jedna fotka
Załączniki
4.jpg
4.jpg (101.42 KiB) Przejrzano 10099 razy

RobertN
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Nowakowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Klucze
Kontaktowanie:

Post autor: RobertN » 02 lut 2010, 23:56

Na zdjęciu nie za bardzo to widać, ale czy one są ciemne i mają taki biały śluz na sobie i ta podmiana 80 litrów na tydzień ??
A i wpisz sobie do google hasło odinoza i porównaj ze swoimi rybami..

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 03 lut 2010, 11:13

sprawdź no3

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 03 lut 2010, 13:30

Też mam takie 1-2 sztuki co tak robią. Szczególnie wieczorami i njaczęściej w miejscu gdzie spada jedzenie z karmnika. W ciągu dnia (od rana do wieczora) pływają po akwa, a wieczorem tak leżą przy powierzchni dopóki nie wpadnie jedzenie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 lut 2010, 14:00

normalne zachowanie to nie jest według mnie, raczej objaw chorobowy, bo dyski owszem skupiają się w miejscu karmienia i nawet tańczą przy szybie, gdzie karmimy, ale w pionie zazwyczaj pozostają ...
ja bym nie bagatelizował tego objawu, nie jest to normalne zachowanie dyskowców w mojej ocenie.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 03 lut 2010, 14:49

Ja stawiał bym na pasożyty skórno skrzelowe tz. przywry ,napisz coś więcej o parametrach wody jaką masz w akwa . i o jakich parametrach jest woda do podmiany ,piszesz że często takie zachowanie występuje u rybek ,czy takie objawy są po podmianie wody czy przed podmianą .

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 03 lut 2010, 17:11

_TOM_ pisze:normalne zachowanie to nie jest ............... ja bym nie bagatelizował tego objawu, nie jest to normalne zachowanie dyskowców w mojej ocenie.
Zdecydowanie popieram stanowisko Toma.
Coś (lecz co)mocno przeszkadza dyskowcom.
Ze zdjęć wynika, że ryby są silnie pociemniałe, a to zazwyczaj jest oznaką nadchodzącej choroby.
Nadmiar związków azotowych, oodinoza, pasożyty skórne mnożące się szybko, wiciowce, zapalenie pęcherza pławnego, choroba tlenowa ......
Wymieniłem nawet nie cały zestaw chorób, przy których takie objawy mogą występować.
Poznanie ciepłoty wody i jej pH, to zbyt mało danych by wyrokować, że woda ma złe lub dobre parametry.
Widać, że zbiornik roślinny, więc jakie stosowane są nawozy.
Czy dodawany jest dwutlenek węgla - ile? jeśli tak.

Mamy możliwość oglądania skutków jakiegoś błędu.
Cóż, trudno w tej sytuacji wyrokować coś mądrego.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 03 lut 2010, 17:29

czarjan2 pisze:Ja stawiał bym na pasożyty skórno skrzelowe tz. przywry ,napisz coś więcej o parametrach wody jaką masz w akwa . i o jakich parametrach jest woda do podmiany ,piszesz że często takie zachowanie występuje u rybek ,czy takie objawy są po podmianie wody czy przed podmianą .
ja bym jednak stawiał na problemy z wodą. Za dużo ryb jest w złym stanie, co każe najbardziej podejrzewać i sprawdzić parametry wodne. Pasożytów wykluczyć nie można, jednak tyle ryb w takim stanie... hmm

Stawiam na wodę.

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 03 lut 2010, 17:58

birdas pisze:Też mam takie 1-2 sztuki co tak robią. Szczególnie wieczorami i njaczęściej w miejscu gdzie spada jedzenie z karmnika. W ciągu dnia (od rana do wieczora) pływają po akwa, a wieczorem tak leżą przy powierzchni dopóki nie wpadnie jedzenie.

Właściwie u mnie jest podobnie, kładą się w miejscu karmienia i najczęściej wieczorem. Ale postanowiłem zwiększyć ilość podmian zobaczę czy będą jakieś zmiany. Woda to 100% RO wzbogacona sera mineral salt.
Zbadam resztę parametrów i napiszę jak to dziś wygląda.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 03 lut 2010, 19:36

No to eksperymentuj ... bo ja nie zamierzam. Mam taki objaw od wieeeelu miesięcy, a ryby które się tak zachowują to 2 największe i na samym szczycie w hierarchii względem pozostałych 8-miu. Są największe i najbardziej głodne. Nie ocierają się o przedmioty, nie speedują ... jednym słowem nic im nie jest z wyjątkiem tego, że o 20:00 lubią sobie poleżeć przy tafli wody w oczekiwaniu na pokarm. Jak jedzenie wpadnie to jedzą i już później nie leżą przy powierzchni.

Jedna z tych "leżących" wygląda tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 03 lut 2010, 20:55

Moje mają dość ciemne płetwy a to może być objaw jakiejś choroby albo poprostu złego samopoczucia które też musi mieć jakieś przyczyny.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 lut 2010, 21:01

ventix pisze:Moje mają dość ciemne płetwy a to może być objaw jakiejś choroby albo poprostu złego samopoczucia które też musi mieć jakieś przyczyny.
nie, ciemne same płetwy i ogon to genetyka i wybarwienie ryby na stałe.
objawem chorobowym jest pociemnienie ciała dyska, a nie samych płetw, choć nie zawsze pociemnienie jest objawem chorobowym, bo ciemnieją również dyski przy skarmianiu młodych.
trochę może to być wina jakości zdjęć, ocena 'na żywo' mogłaby jedynie zweryfikować czy twoje są z pociemniałym ciałem czy to tylko przekłamanie soczewek albo wina oświetlenia czy klarowności wody ...
niemniej coś twoim dyskom dolega, tak jak dyskom birdasa, licho wie jednak co, ale ważne radzą sobie z tym, jednak w przypadku pogorszenia jakości wody, stresu może się to nasilić i mogą przestać sobie z tym radzić.
u birdasa niepokojące jest też to że turkus tej wielkości i w tym wieku nadal pokazuje pasy, dodając pokładanei się na powierzchni wody, ewidentnie coś mu nie pasuje ...
ciekawe przypadki macie :)

RobertN
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Nowakowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Klucze
Kontaktowanie:

Post autor: RobertN » 03 lut 2010, 21:19

A czy nie mają te ryby u Ciebie "poupalanych" końcówek płetw, zwłaszcza jeden niebieski- płetwa ogonowa ? Jakbyś robił zdjęcie ryby, nie rób pod kątem gdzieś z dołu tylko na wprost, prostopadle do ryby i drugie jakby się dało zrobić takie zdjęcie, lekko pod kątem, żeby była widoczna boczna powierzchnia ryby.

Czy pokładające się u Ciebie ryby nie mają sobie takiego welwetu, który wygląda jak pluszowa, aksamitna tkanina ?
Coś takiego jak na>> tym<< zdjęciu ( zapożyczone ze strony >>> tej <<< )

Przy zdjęciach próbuj ustawić ostrość na rybę, którą chcesz pokazać. Jak masz w aparacie funkcję kamery, to zrób filmik i wrzuć np na you tube.
Trochę zamotałem ale myślę, że da się zrozumieć ;)
pozdr Robert

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 03 lut 2010, 22:59

Końcówek raczej nie mają poprzypalanych, natomiast co tego welwetu to 3 sztuki podobne są do pokazanej przez ciebie poduszki. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to raczej nic nie poprawię, taki aparat, różnie próbowałem i bez wodotrysków.

Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”