zaawansowana odinoza

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Marcin1027
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Naleśnik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Świdnica

zaawansowana odinoza

Post autor: Marcin1027 » 23 lip 2010, 20:29

co możecie polecić na zaawansowaną odinoze sera oodinopur już jest nigdzie nie osiągalna moczyłem je w solance ale bez efektów,wyczytałem coś w starych źródłach o tetracykline miał może ktoś do czynienia z tym antybiotykiem?? potrzebuje pomocy bo nie wygląda to za ciekawie pojechałem tylko na 10 dni urlopu a tu takie rzeczy na razie mam zgaszone światło 3 dzień i rybki na głodzie

Awatar użytkownika
Diamond-Cukero
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Kontaktowanie:

Re: zaawansowana odinoza

Post autor: Diamond-Cukero » 23 lip 2010, 20:57

Jest polski siarczan miedzi chyba Mycocid firmy Zoolek Łódz

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 25 lip 2010, 07:06

Marcin1027 pisze:co możecie polecić na zaawansowaną odinoze sera oodinopur już jest nigdzie nie osiągalna moczyłem je w solance ale bez efektów,wyczytałem coś w starych źródłach o tetracykline miał może ktoś do czynienia z tym antybiotykiem?? potrzebuje pomocy bo nie wygląda to za ciekawie pojechałem tylko na 10 dni urlopu a tu takie rzeczy na razie mam zgaszone światło 3 dzień i rybki na głodzie
Dopiero co jestem po pierwszym doświadczeniu z tetracykliną. Szukałem czegoś innego niż oodinopur czy mycocid ponieważ po tych środkach były nawroty choroby a przy stosowaniu większych dawek niektóre ryby się przytruwały. Stosując te środki konieczne jest mierzenie pozimu miedzi a tego nie mogłem zdobyć więc chyba tu jest przyczyna że lek jest nieskuteczny stosując się tylko do opisu z ulotki.

Oczywiście zawsze przed przystąpieniem do kuracji ryby wędrują do nowego zbiornika gdzie są odpowiednie parametry i biologia. Przy przenosinach zastosowałem też sposób radykalny ........kąpiel w stężeniu soli 40 dkg na 10 lirów przez czas 20 sek. Trzeba to robić we dwoje bo ryby różnie to znoszą ale wszystkie odzyskały horyzont w słodkiej wodzie.

Zastosowałem tetracykliną w dawce 1 tabletka na 50 litrów wody. Dawkę tę powtarzałem codziennie przez 9dni podmieniając 30% wody każdego dnia przed wprowadzeniem kolejnej dawki leku. Do podmian skłonił mnie fakt że woda po tetracyklinie przypomina piwo z pianką.
Już po 3-4 dniach widać wyraźną poprawę i nalot znikał stopniowo. Po 9 dniach pomimo podmian nie było już widać tylnej szyby zbiornika więc trudno było ocenić czy nalot jeszcze jest czy nie bo ryby też ledwie widoczne.
Po tym czasie zdecydowałem się na ponowną kąpiel w solance i przenosiny do nowego zbiornika wcześniej zdezynfekowanego i z nową wodą. Leczonych było 13 dorosłych ryb w zbiorniku 400 litrów i dopiero w nowym zbiorniku można było ocenić efekty kuracji.
Sukces połowiczny bo na dwóch rybach nalot pozostał.
Myślę że kuracja tetracykliną powinna trwać dłużej niż 9 dni. Ja opierałem się na opisie Antychowicza klóry mówi aby stosować lek przez kilka dni. Aby mieć pewność że nie będą nawrotu to trzeba przejść dwa cykle rozwoju oodinium a więc zapewne 14 dni było by tu bardziej wskazane.

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior
Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: bohen21 » 25 lip 2010, 10:54

to spróbuj costapurem z sery albo fmc z zooloeka lub tropicala, przy mniej zaawansowanych pomaga, ja też nie lubie ciągle lać siarczanu więc w roślinnym zazwyczaj jeen z tych leków tam używałem

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”