Witam wszystkich !
Mam pytanko co do skłądnika soli ,a mianowicie antyzbrylacza dodawanego do soli niejodowanej- E536 jest to Żelazocyjanek potasu.
Czy sól z tym wynalazkiem może zaszkodzić ?
Producent podaje ,że w 1 kg soli jest tego tworu do 1mg/1kg.
Pytanie zamieszczam w tym dziale, gdyż traktujemy sól jako swego rodzaju lekarstwo.
Czekam na wasze zdanie w tej sprawie.
I liczę na znawców chemii.
Pozdrowienia z Łodzi
Marcin
Sól Co Wy na to?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Mysle, ze przy przenoszeniu tej soli do domu w takich super szczelnych opakowaniach jak to oferuja producenci usypiesz ten 1mg na ulice albo sam sie uniesie sie w powietrze przy otwieraniu paczki (lub pochlonie wode z powietrza i z akwarium i sie uwodni). Ewentualnie daj kilka ziarenek ryzu, tez doskonale dziala przy soli jako antyzbrylacz, a wyjmij szczypte soli (najlepiej z srodka paczki) zawierajacej ten 1 mg E356 i wyrzuc do kosza 
Zbyt mala ilosc, zbyt sztywny zwiazek zeby byl szkodliwy. Poza tym jesli masz roslinki, to wszystkie te pierwiastki szybko zostana rozdzielone, uwodnione i wchloniete.

Zbyt mala ilosc, zbyt sztywny zwiazek zeby byl szkodliwy. Poza tym jesli masz roslinki, to wszystkie te pierwiastki szybko zostana rozdzielone, uwodnione i wchloniete.
-
- junior
- Lokalizacja: Konstantynów Łódzki Wiek :33 Imie i nazwisko: Marcin Szmajda
- Kontaktowanie:
Na wstepie sorki za brak odpowiedzi !
Dzięki Bogdan i Amorphis za podpowiedzi.
Ja osobiście zaczołem stosować sól z tym dodatkiem. Mimo, ze w linku , który Bogdan mi podesłał jest opinia o fakcie wykończenia ryb tym przeciw utleniaczem.
Nie jestem do końca przekonany czy dobrze robie stosując tą sól.
Pozdrawiam
PS Mam teraz inny problem
Dzięki Bogdan i Amorphis za podpowiedzi.
Ja osobiście zaczołem stosować sól z tym dodatkiem. Mimo, ze w linku , który Bogdan mi podesłał jest opinia o fakcie wykończenia ryb tym przeciw utleniaczem.
Nie jestem do końca przekonany czy dobrze robie stosując tą sól.
Pozdrawiam
PS Mam teraz inny problem