Problem ze skórą.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Problem ze skórą.

Post autor: zelik » 17 lut 2006, 09:47

Witam mój pierwszy temat.Zazwyczaj tylko czytałem, ale teraz zdecydowałem się napisać szkoda, że w tym dziale, ale trudno.Mój problem wygląda następująco.Podmiana wody wieczorem tak jak zawsze nic sie nie dzieje.Rano zapalam światło patrze, a Turcus,Brown tak ceimne że prawie czarne.Od razu podmiana wody.Zmiany skórne są wygląda jak cieńka poświata widoczna tylko pod światło + nie wiem czy to ranki wygląda to tak jak podrapane, występują tylko te zmiany na 3 ciemnych rybkach na innych nie.Najbardziej zależy mi na Turcusie ma 9-10miesiecy 12cm.Następna podmiana.Znika ta poświata ale to podrapanie jest juz 3 dzień.Najdziwniejsze jest to, że kolory wracają i po godzinie znowu są ciemne.Ryby normalnie żerują.Bez problemu jedzą serce i granulat.

Parametry Ph 7.2 tww 11 two 15 wiem, że nie są wyśmienite nie rozmnażam wiec chyba nie są tragiczne.

Dołączam zdjęcia turcusa.Jakby ktoś wiedział jak sobie z tym poradzić bardzo bym prosił o wskazówki.
Załączniki
1.jpg
PRZEBARWIENIA PIERWSZEGO DNIA RANO
1.jpg (17.34 KiB) Przejrzano 2867 razy
3.JPG
KOLEJNE ZDJĘCIE
3.JPG (16.7 KiB) Przejrzano 2894 razy
4.JPG
aktualnie wygląda to tak
4.JPG (50.81 KiB) Przejrzano 2868 razy

Awatar użytkownika
leszczb
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leszczb » 17 lut 2006, 11:12

Witam !!!
Jest to zwykłe otarcie . Ryby pewnie przez noc wystraszyły się czegoś otarły się o jakiś korzeń,grzałke lub coś podobnego . Za niedługo powinno się to zagojić :) . Zmierz jeszcze No2 i No3 bo ciemnienie może być spowodowane skokiem któregoś z tych parametrów . PH troche wysokie i radziłbym je zmniejszyć . TwO mam takie samo i rybki u mnie wyglądają na szczęśliwe . To mój pierwszy post na tym forum i to odrazu w chorobach ale dobrze że jestem tym doradzającym a nie tym któremu trzeba doradzać :) .

Pozdrawiam Tomek !!!

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Problem ze skórą.

Post autor: J-23 » 17 lut 2006, 13:37

zelik pisze: Parametry Ph 7.2 tww 11 two 15 wiem, że nie są wyśmienite nie rozmnażam wiec chyba nie są tragiczne.
Sa tragiczne. Przy TwW 11 pH twojej wody to predzej 8.2 niz 7.2.
Niektorzy (ponoc) potrafia utrzymac zdrowe dyski przy pH 8 (choc nasuwa sie pytanie: PO CO oni to robia????).
Ja do nich nie naleze i ty prawdopodobnie tez nie. Radze cos z tym fantem zrobic bo IMO tylko kwestia czasu jest jak sie przypeta cos powazniejszego.
J-23

Awatar użytkownika
leszczb
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leszczb » 17 lut 2006, 15:13

Witam !!!
Ja chemikiem nie jestem także nie pisałem o pH przy takim TwW :) .

Pozdrawiam Tomek !!!

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 20 lut 2006, 15:52

Witam
z tych zdjęć to raczej nic nie wynika. To, że jest to zwykłe otarcie jak się ryba spłoszy też nie jest wykluczone. Lecz nie mozna wykluczyc nagromadzenia się w tym miejscu pasozytów skórnych - płazińców różnego rodzaju czy tez innych drobnoustrojów. Najpewniejsze to wyjąć rybę delikatnie na mokrą ściereczkę i delikatnie pobrać jej szkiełkiem nakrywkowym odrobinę tego "czegoś". Włożyć rybę i jak się ma mikroskop to zobaczyć co i jak jest w okularze. Jeśli się potwierdzi, że coś tam jest to wtedy trzeba zareagować na to COŚ. Nic nie szkodzi rybie jak nie mając mikroskopu zrobimy jej pędzlowanie nadmanganianem potasu w roztworze do tego przeznaczonym. A z ciągłą wymianą wody to trzeba uważać bo niekiedy możemy spowodować dodatkowe podrażnienie skóry wskutek nagłych zmian właściwości fizykochemicznych wody.

"mówienie co jest rybie bez zobaczenia pod mikroskopem to wg mnie lekka przesada.

Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”