Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej (wymiary, parametry wody etc) nt akwa biotopowego z dzikimi paletkami. Byloby rowniez dobrze dowiedziec sie jakie odmiany (czy raczej skad pochodzace) byly w tym zbiorniku.
Sam przymierzam sie (choc w dluzszej perspektywie) do postawienia akwa zblizonego wygladem do biotopu stad tez kazda wzmianka o takim zbiorniku jest przeze mnie szczegolnie "studiowana".
Tak bylo i w tym wypadku
Ogladalem uwaznie wiekszosc zdjec ktore pokazywaly interesujacy mnie zbiornik i na tej podstawie (a wiec bardzo ograniczonej) mam pare wlasnych uwag.
Wiem ze przygotowanie akwa w ciagu bardzo krotkiego czasu jaki byl przed wystawa jest nielada wyzwaniem. I fakt ze tak krotko po "odpaleniu" wyglada ono calkiem niezle jest juz sukcesem.
1. Przede wszystkim jego "biotopowosc"
Mam inne podejscie to tej sprawy, wiec dla mnie osobiscie zbiornik tej byl tylko bardziej zarosnieta odmiana akwa z "azjatkami". No ale mial liscie

http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=1512&highlight=
Co prawda jest to maly zbiornik, ale w duzym to dopiero mozna dac czadu. I mysle ze taki biotop jeszcze bardziej przyciagnalby postronnych przyzwyczajonych ze kazde akwa z roslinami wyglada "naturalnie".

2. liscie
Zdaje sobie sprawe ze kazde liscie "nie z SA" sa odstepstwem od biotopu (przynajmniej dla ortodoksow), ale czesto lepszy efekt (IMHO mniejsza rozponawalosc jako "krajowe") daja liscie bukowe. Do tego efekt czarnej wody jest niewiele mniejszy niz w przypadku lisci debowych a przy tych 1. nie ma niebezpieczenstwa wydzielania tanin (to oczywiscie jak akwa stalo dluzej).
3. "skalki"
Znam biotopy SA (nawet z bardzo miekka i kwasna woda), gdzie wystepuja cale rumowiska skalne, ale IMHO nie sa to "tereny paletkowe". Stad tez wydaje mi sie ze "elementy kamienne" nie zwiekszaja w tym wypadku "naturalnosci" zbiornika.
O rybach nie pisze bo to wiadomo, choc polaczenie altumow z paletkami (mimo swej "niebiotopowosci" i zagrozen dla paletek) wydaje sie szczegolnie interesujace.
Ach i jeszcze jedno. Nie odbierajcie mojego postu jako "ataku". To poprostu zaproszenie do dyskusji o "biotopowych gustach". Mislavo wystap