tetra ex 700 a 1200 w akwarium 240l
tetra ex 700 a 1200 w akwarium 240l
Jestem na etapie poszukiwania filtra do akwarium 240l z paletkami (+rośliny)... i nie wiem na którą wielkość sę zdecydować. Ponieważ chcialbym jeden filtr w roli mechanicznego i biologicznego to najpewniej najlepdzym rozwiązaniem byłaby 1200, ale:
-róznica w cenie to około 150 pln
-przeplyw wody czy nie bedzie zaduży do takiego akwarium, i czy dławienie "na wejściu" filta nie powoduje jego glośniejszej pracy i wogóle czydobrze wpływa nia jego żywotność
-wielkość tego modelu też jest już znaczna - a z filtrem i elektryką chciałbym zmieścić sęw jenej szafce
Czy ktoś z forumowiczów używa może 700 w 240l?
Podobny temat był poruszany na innm forum jednak tam wypowiadali się głownie zwolennicy malawi oraz zbrojników, gdzieci ostati bardzo cenili sobie ten większy "strumień" wody. Ajak to wygłada w przypadku paletek... czywolą silniejszy czy słabszy perzepływ.
-róznica w cenie to około 150 pln
-przeplyw wody czy nie bedzie zaduży do takiego akwarium, i czy dławienie "na wejściu" filta nie powoduje jego glośniejszej pracy i wogóle czydobrze wpływa nia jego żywotność
-wielkość tego modelu też jest już znaczna - a z filtrem i elektryką chciałbym zmieścić sęw jenej szafce
Czy ktoś z forumowiczów używa może 700 w 240l?
Podobny temat był poruszany na innm forum jednak tam wypowiadali się głownie zwolennicy malawi oraz zbrojników, gdzieci ostati bardzo cenili sobie ten większy "strumień" wody. Ajak to wygłada w przypadku paletek... czywolą silniejszy czy słabszy perzepływ.
-
- senior
- Kontaktowanie:
Witam
Mam pytanie mam 2 filtry Ex 700. Jeden biologiczny drugi mechaniczny. Akwa 300l. I mam pytanie co do biologicznego.
W filtrze Ex 700 są 4 komory.
Pierwszą komorę wypełniłem gąbka by większe syfy nie pchały się do ceramiki a resztę wysypałem ceramiką.
Tylko teraz myślę.. bo w filtrze są plastikowe kubełki na elementy czyszczenia i tak myślę by wyjąć je i zasypać 3/4 ceramiką ( wtedy więcej ceramiki wejdzie bo plastikowe komory zmniejszały powierzchnie ) i na górę dać w kubełku plastikowym gąbkę by syf nie leciał.
Tylko teraz czy nie zmniejszy się przepływ wody wewnątrz w filtrze i nie będzie tylko zbierał wody z kubła filtra z góry a z dołu mniej.
Czekam na propozycje.

Mam pytanie mam 2 filtry Ex 700. Jeden biologiczny drugi mechaniczny. Akwa 300l. I mam pytanie co do biologicznego.
W filtrze Ex 700 są 4 komory.
Pierwszą komorę wypełniłem gąbka by większe syfy nie pchały się do ceramiki a resztę wysypałem ceramiką.
Tylko teraz myślę.. bo w filtrze są plastikowe kubełki na elementy czyszczenia i tak myślę by wyjąć je i zasypać 3/4 ceramiką ( wtedy więcej ceramiki wejdzie bo plastikowe komory zmniejszały powierzchnie ) i na górę dać w kubełku plastikowym gąbkę by syf nie leciał.
Tylko teraz czy nie zmniejszy się przepływ wody wewnątrz w filtrze i nie będzie tylko zbierał wody z kubła filtra z góry a z dołu mniej.

Czekam na propozycje.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
A może zacznijmy od tego, czemu chcesz to zrobić i co w obecnej filtracji Ci nie działa i nie pasuje?
Wyciągnięcie koszyków to zły pomysł, bo w ich konstrukcji jest wbudowana rurka prowadząca wodę z akwa na spód kubła. Następnie woda jest zasysana przez głowicę z dna do góry przez wszystkie wkłady. Pozbycie się koszy zlikwiduje ten system i woda będzie wlewała się od góry i nawet nie zdąży sie oczyścic jak wyciągnie ją pompa do akwa bez żadnej filtracji.
Raczej powstanie w taki sposób w tym kubełku proces denitryfikacji niż nitryfikacji.
Wyciągnięcie koszyków to zły pomysł, bo w ich konstrukcji jest wbudowana rurka prowadząca wodę z akwa na spód kubła. Następnie woda jest zasysana przez głowicę z dna do góry przez wszystkie wkłady. Pozbycie się koszy zlikwiduje ten system i woda będzie wlewała się od góry i nawet nie zdąży sie oczyścic jak wyciągnie ją pompa do akwa bez żadnej filtracji.
Raczej powstanie w taki sposób w tym kubełku proces denitryfikacji niż nitryfikacji.
Wystarczy przeczytać instrukcje obsługi - Ty z tego co czytam, nie czytałeś
co do innych pomysłów pomyśl 2x zamiast pisać bzdury
Dla innych którzy nie maja tetry :
ceramika w pierwszym koszyku rozbija strumień wody, tak aby płynęła całym przekrojem filtra a filtracja biologiczna na tej ceramice (oryginalny wkład ) jest taka jak na mojej ręce.
kazik
co do innych pomysłów pomyśl 2x zamiast pisać bzdury
Dla innych którzy nie maja tetry :
ceramika w pierwszym koszyku rozbija strumień wody, tak aby płynęła całym przekrojem filtra a filtracja biologiczna na tej ceramice (oryginalny wkład ) jest taka jak na mojej ręce.
kazik
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Weź 1200. Na wlocie załóż gąbkę, która posłuży jako filtr mechaniczny a cały kubeł zasyp ceramiką tudzież keramzytem. Tetra 1200 ma spory przepływ i teoretycznie może robić pralkę w zbiorniku, ale kiedy zasypiesz go do pełna ceramiką to przepływ zmniejszy się o połowę. Gąbka na wlocie pozwoli na częste płukanie części mechanicznej filtracji bez potrzeby ingerowania w biologię. Miałem doświadczenia z wieloma filtrami i muszę powiedzieć, że tetra jest najbardziej ergonomiczna a stosunek ceny do jakości jest, co najmniej korzystny. Takie jest moje zdanie.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Nie widzę różnicy cenowej między kubełkiem Tetry, a JBL, notomist dostrzegam jakościową, po kilku latach używania różnych Tetr, obecnie mam same JBL, ale to juz prywatne preferncje, bo wszystkie 3 odmiany kubełków tych firm to ta sama półka, są porównywalne.
Zwracajcie uwagę na ceramikę, piszcie co macie na myśli pisząc cermika, tak ajka Kazik zwrócił uwagę, ta w oryginalnym zestawie kubełów ma inne zastosowanie, rozprowadzenie wody i zatrzymanie, poiwedzmy jkrewetek, niż BIO ceramika, która wygląda inaczej, jak pumeks i ma być domem dla bakterii.
Sugeruję przeczytanie tego wątku, jest tam już mnówstwo odpowiedzi na wiele dylematów i pytań odnośnie kubełków:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 0&start=45
Zwracajcie uwagę na ceramikę, piszcie co macie na myśli pisząc cermika, tak ajka Kazik zwrócił uwagę, ta w oryginalnym zestawie kubełów ma inne zastosowanie, rozprowadzenie wody i zatrzymanie, poiwedzmy jkrewetek, niż BIO ceramika, która wygląda inaczej, jak pumeks i ma być domem dla bakterii.
Sugeruję przeczytanie tego wątku, jest tam już mnówstwo odpowiedzi na wiele dylematów i pytań odnośnie kubełków:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 0&start=45