Podkładka
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Unrath
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Września
- Kontaktowanie:
Podkładka
Witam, zastanawiam sie czy pod akwarium 780 l wystarczy dać na podkładkę dwie warstwy maty gumowej jest to mata uzywana w kopalni w KONINIE DO transportu wegla- ma około 25 mm grubości. Mam jednak watpliwości czy granulacja takiej maty jest taka sama we wszystkich punktach tzn. czy nie ma ukrytych grudek, które mogłyby doprowadzić do peknięcia zbiornika. A może ktoś zna producenta mat typowo pod akwaria. Pozdrawiam...
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Wszyscy coś widzieli i ja też
.
Nie znam dokładnej długości akwa , ale coś ponad 140cm postawione na tekturze falistej.
Drobne sączenie z kolanka filtra , po pokrywie na tylną ściankę . W czasie kilku dni tektura namiękła / namokła / do połowy i niestety "złożyła się" - żeby było ciekawiej to nie pękło dno tylko szyba czołowa tak mniej więcej po przekątnej .
Pomimo prawie natychmiastowej mobilizacji wszystkich misek , wiader , ścierek itp., woda pojawiła się dwie klatki dalej dwa piętra niżej / wielka płyta /.
Od tego czasu tylko styropian / od ekranów zagrzejnikowych do płyt 3 cm grubości / i z powodu ugięcia dna już żadnych przygód nie miałem.

Nie znam dokładnej długości akwa , ale coś ponad 140cm postawione na tekturze falistej.
Drobne sączenie z kolanka filtra , po pokrywie na tylną ściankę . W czasie kilku dni tektura namiękła / namokła / do połowy i niestety "złożyła się" - żeby było ciekawiej to nie pękło dno tylko szyba czołowa tak mniej więcej po przekątnej .
Pomimo prawie natychmiastowej mobilizacji wszystkich misek , wiader , ścierek itp., woda pojawiła się dwie klatki dalej dwa piętra niżej / wielka płyta /.

Od tego czasu tylko styropian / od ekranów zagrzejnikowych do płyt 3 cm grubości / i z powodu ugięcia dna już żadnych przygód nie miałem.