Jak uzywac UV
Jak uzywac UV
Witam
Jak uzytkujecie lampy UV w swoich akwa? Na news`ach jest wiele opini, ze non stop, ze kilka godzin dziennie a nawet spotkac sie mozna, ze raz na kilka dni lub tylko po podaniu lekarstw. Jakie sa wasze obserwacje i najlepsze efekty? I czy jesli lampa tak jalowi wode (glownie zwiazki zelaza) to czy stosowanie jej jest uzasadnine?
pozdro
daDa
ps
Wiem, ze poprzedni temat dotyczy UV ale to tylko wierzcholek gory w tym temacie.
Jak uzytkujecie lampy UV w swoich akwa? Na news`ach jest wiele opini, ze non stop, ze kilka godzin dziennie a nawet spotkac sie mozna, ze raz na kilka dni lub tylko po podaniu lekarstw. Jakie sa wasze obserwacje i najlepsze efekty? I czy jesli lampa tak jalowi wode (glownie zwiazki zelaza) to czy stosowanie jej jest uzasadnine?
pozdro
daDa
ps
Wiem, ze poprzedni temat dotyczy UV ale to tylko wierzcholek gory w tym temacie.
Ja używam lampy non-stop. jestem tego zdania że tak właśnie powinno się ją stosować.Świeci u mnie ponad rok i odpukać żadne paskudztwo mi się nie pojawiło.Oczywiscie mniej wiecej po roku trzeba wymienic żarnik ale to i tak sie opłaca niz walka z chorobą.Na marginesie powiem że roslinkom to raczej nie szkodzi bo rosną bardzo dobrze
- eugen
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Ja stosowalem UV przez dlugi czas no-stop, od ponad pol roku nie stosuje.....i nie widze roznicy. Jak kiedys cocoloco (chyba) napisal " UV-ka jak sie nic nie dzieje nie jest potrzebna, jak juz jest choroba to na nia za pozno..." Mysle, ze jak w akwarim panuje "namiastka" rownowagi biologicznej to po co UV stosowac (mysle o akwarium ogolnym"?
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Lampa UV nie powinna być stosowana przez cały czas. Na discus.org kiedyś był taki wątek, ale szczegółów (komu w akwa to szkodzi) nie pamiętam. Można popatrzeć na to w ten sposób, że ciągła praca lampy powoduje ciągłe wybijanie z wody bakterii nitrifikacyjnych, a przecież cały czas zależy nam na tym aby one w wodzie były. Ja do niedawna włączałem lampę na ok. 4-5 godzin w miesiącu, a teraz już jej nie włączam bo ani pierwotniaka w wodzie nie mam ani nie widzę takiej potrzeby. Jest wpięta w obieg wody i może kiedyś przy większej podmianie, czyszczeniu szyb w akwa, wyczyszczeniu gąbki filtra pod wodą bierzącą (wiem czyścimy w wodzie spuszczonej z akwa) i padnięciu filtra biologicznego może się przydać.
- Gregi
- junior
- Kontaktowanie:
Ja natomiast od blisko roku, stosuję lampę UV non-stop i muszę powiedzieć, że nie mam problemów z żadnym paskudztwem. Co do wybijania bakterii nitryfikacyjnych, to owszem, ale tylko te, które zostaną potraktowane promieniami UV. Natomiast i tak największym ich siedliskiem jest podłoże, a tam przecież nie świecimy.
Tak więc zdania jak zwykle są podzielone i wydaje mi się, że każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytania stosować ciągle czy też nie.
Tak więc zdania jak zwykle są podzielone i wydaje mi się, że każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytania stosować ciągle czy też nie.
- birdas
- entuzjasta
Jak przestaniesz lampy używać to też nie będziesz miał problemów. To nie jej zasługa. Wcześniej pisałem, że lampy nie używam ale teraz po podmianie włączyłem ją i za jakieś 2-3 godzinki wyłączę. Woda jakaś taka mętna się zrobiła ...Gregi pisze: Ja natomiast od blisko roku, stosuję lampę UV non-stop i muszę powiedzieć, że nie mam problemów z żadnym paskudztwem.
- Gregi
- junior
- Kontaktowanie:
Jeśli twierdzisz, że brak problemów w akwa to nie zasługa lampy to czemu sam ją teraz uruchomiłeśbirdas pisze:Jak przestaniesz lampy używać to też nie będziesz miał problemów. To nie jej zasługa ...Gregi pisze: Ja natomiast od blisko roku, stosuję lampę UV non-stop i muszę powiedzieć, że nie mam problemów z żadnym paskudztwem.

- birdas
- entuzjasta
Bo bezpośrednio przed podmianą wody pisałem na forum o lampie. I tak jakoś mi się przypomniało. A może bardziej z chęci sprawdzenia czy jeszcze działa ?Gregi pisze: Jeśli twierdzisz, że brak problemów w akwa to nie zasługa lampy to czemu sam ją teraz uruchomiłeś?

Nie wiem ... musiałby zabrać głoś w tej sprawie ktoś bardziej kompetentny. Ja ze swojej strony widzę sens stosowania lampy w przypadku ataku pierwotniaków bo to przetestowałem i wiem jakie daje efekty. W pozostałych przypadkach kiedy ją włączałem (profilaktycznie) to chyba bardziej dla wewnętrznego spokoju i uzasadnienia zakupu niż aspektu jaką ona może dać korzyść.Uważam, że jej stosowanie przynosi mimo wszystko więcej korzyści niż szkód.