Nowe akwarium-przygotowania od strony technicznej...

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 17 lip 2006, 15:24

rhodostomus pisze:Nie wiem czy doszły do Ciebie na e-maile moje propozycje na wykonanie tła jako imitacji brzegu rzeki? Można użyć prawej bądż lewej strony i dodać pare drobnych zwisających korzonków. Zdjęcia są mocno rozjasnione(były robione w pełnym świetle)ale na miejscu nadają zbiornikowi naturalnej mroczności. Jest to tylko fragmęt 30\50cm.Próbowaliśmy wstawić je na forum ale sie nie udało. na dno proponuję jednak piasek nie musi byc jasny i liście buka. Nie wiem czy się orientujesz ale Rafał zwiększył kubaturę Twojego baniaka o 208l.[/list]
Nic do mnie nie doszło niestety :(
Co do wielkości zbiornika:
nie,nie zauważyłem :) z tej prostej przyczyny że w sumie nie interesuje mnie dokładny litraż więc nawet nie zwróciłem uwagi...

Co do tła znalazłem coś bajecznego (Alek o tym pisał)

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... pangora.de

Ale drogie...

zajus
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: zajus » 18 lip 2006, 11:02

Tła te są piękne, mój znajomy z Łomży miał w swoim akwarium z tanganiką tło tej firmy i powiem szczerze, że jakby było mnie stać na nie to bym bez zastanowienia kupił je.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 19 lip 2006, 16:41

Przyszły mi do głowy dwie sprawy.
1. Pomyśl nad pogłębieniem akwarium (nie wysokość a głębokość) np. do 70 . daje to rybom możliwość cofnięcia się w głąb w chwili stresu. Tym bardziej że wnętrze nie będzie tworzyło dużo kryjówek (brak roślin).
2. Mam łupek granitowy czarny(plastry grobości około 0,5 cm) pozostałość z krycia dachu . Można by pomyśleć o dnie lub tle. Jeżeli checesz, to telefon masz.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 13 wrz 2006, 18:03

Jeki pisze: 1. Pomyśl nad pogłębieniem akwarium (nie wysokość a głębokość) np. do 70 . daje to rybom możliwość cofnięcia się w głąb w chwili stresu. Tym bardziej że wnętrze nie będzie tworzyło dużo kryjówek (brak roślin).
I tak właśnie zrobiłem.Akwarium nie bedzie na 220cm długie tylko na 200cm.W zamian bedzie głębokie na 70cm (myślę jeszcze nad 80cm).

Wakacje się skończyły pora wrócić do tematu bo lada miesiąc lub dwa będę miał już ryby więc pasuje wszystko przyszykować.
Mam prośbe o pomoc w zrobieniu oświetlenia z T5.Chce aby wisiało nad akwarium a nie "opierało" się na nim.Kompletnie się nie znam na elektryce dlatego proszę o pomoc.Myślę że Jeki tu coś pomoże bo wiem że masz coś takiego (swoją drogą wybieram się do Ciebie i wybieram i jakoś nie mogę dojechać) :)
Wracając do oświetlenia myślę o czymś takim

http://sklep-zoo.com/sklep/product_info ... ts_id=1657

choć ze względu na cenę (szok) chcę zrobić to sam...
Da się???

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 13 wrz 2006, 19:24

Miałem dokładnie ten sam problem z oświetleniem co i Ty. Ale udało mi się go rozwiązać na swój sposób (co moźesz zobaczyć gdzieś na zdjęciach) lub w ten sposób http://www.seaqualux.de/index.php/cPath/66_54 . Jak ja robiłem swoje to tego jeszcze nie było :D

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 14 wrz 2006, 06:39

Na moją pomoc możesz liczyć.
Podłączenie elektryki jest dziecinnie proste, a wykonanie obudowy, też nie stworzy Ci problemów.
Jak przyjedziesz na to co misie lubią najbardziej, to omówimy kilka pomysłów.
Koszty samoróbki są niewspółmierne do gotowca, 2 świetlówki t5 do 100zł, statecznik(i) też max.100zł., obudowa ???? to zależy jaka, ale coś miłego dla oka sklecimy za 200-500zł( to zależy od Twoich oczekiwań). Także całość to 400-800zł a nie przeszło 3 tys.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 14 wrz 2006, 17:44

Dokładnie... podłączanie świetlówek T5 do stateczników i 230V to dziecinada, dodatkowo podpowiem, że jak coś będzie podłączone inaczej niż prawidłowo, to statecznik się po prostu nie uruchamia i nie przepala się, świetlówek ani nie powoduje żadnego zwarcia w instalacji (info potwierdzone przez 2 hurtownie dotyczy na pewno stateczników Vossloch Schwabe). Podłączałem swój statecznik z pamięci i już ze 3 razy się pomyliłem w różnych konfiguracjach i nic się nie stało. Bardziej się bałem za pierwszym razem, jak podłączyłem prawidłowo, świetlówki zaczęły się prawie niedostrzegalnie jarzyć i sobie myślę że po ptakach, spaliłem coś... po około 2 sekundach zapłonęły swoim normalnym blaskiem :)
Zaproponuję Ci jeszczę zmatowioną (spiaskowaną albo wytrawianą kwasem) pokrywę/obudowę szklaną, poszczególne elementy/tafle szkła zgrzewane ulrtafioletem, czyli jedna bryła szkła (może być pofałdowana, w niej wtopione zaczepy i kable do świetlówek, wtopiony chromowany albo satynowy łańcuch albo inne linki do podwieszenia na suficie, wtopione diody z widzialnym uv (lub inny kolor w ramach gustu) podświetlające delikatnie całość pokrywy (światło diód delikatnie rozprasza się na spiaskowanej szybie na każdej powierzchni). Piorunujące wrażenie w nocy, w dzień po prostu mleczna, szklana pokrywa. Widziałem to jako żyrandol, ale pięknie będzie wyglądać również nad akwa.

Awatar użytkownika
arkadiusz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Arkadiusz Sowa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Dobrocin
Kontaktowanie:

Post autor: arkadiusz » 15 wrz 2006, 07:27

amorphis pisze:Zaproponuję Ci jeszczę zmatowioną (spiaskowaną albo wytrawianą kwasem) pokrywę/obudowę szklaną, poszczególne elementy/tafle szkła zgrzewane ulrtafioletem, czyli jedna bryła szkła (może być pofałdowana, w niej wtopione zaczepy i kable do świetlówek, wtopiony chromowany albo satynowy łańcuch albo inne linki do podwieszenia na suficie, wtopione diody z widzialnym uv (lub inny kolor w ramach gustu) podświetlające delikatnie całość pokrywy (światło diód delikatnie rozprasza się na spiaskowanej szybie na każdej powierzchni). Piorunujące wrażenie w nocy, w dzień po prostu mleczna, szklana pokrywa. Widziałem to jako żyrandol, ale pięknie będzie wyglądać również nad akwa.
Ale kto to wykona, gdzie i za ile :? :?:

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 16 wrz 2006, 12:26

Szukając szkła optiwhite widziałem wiele stron szklarzy spawających, wyginających szkło w dowolne kształty, rozmiary i łączących z drewnem, metalem, plastikiem i wiele innych, więc jeśli kogoś to zainteresuje, to to sobie znajdzie w pobliżu miejsca zamieszkania swojego szklarza. Ceny obróbki wcale nie są takie wysokie i oczywiście zależą od wielu czynników i stopnia skomplikowania. Akurat ten abażur, czy pokrywa są proste. Podpowiem, że dużo droższe od pokrywy drewnianej to nie będzie...

Awatar użytkownika
arkadiusz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Arkadiusz Sowa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Dobrocin
Kontaktowanie:

Post autor: arkadiusz » 16 wrz 2006, 14:03

Na początku przyszłego roku po remoncie zakupionego domu :D będę kompletował nowy zbiornik, zdecydowałem że nie chcę już pokrywy zamkniętej ale właśnie podwieszaną, więc kombinuje, a jeszcze mam takiego świra ze nie lubię tandety i bylejakości i z tego powodu mam problem :?
Więc prośba - panowie jeśli natkniecie się na coś ładnego i w rozsądnej cenie to dajcie znać. A i jeszcze jedno oświetlenie za pomocą świetlówek T5.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 16 wrz 2006, 14:21

Podobnie jak ja.Nigdy więcej pokrywy zamknietej.Pomysł amorphisa ze szkłem optiwhite podoba mi się ale nie wiem jak od strony technicznej to by wyszło...
Co do mojej pokrywy już jestem umówiony na "prace twórcze" z Jekim więc myśle że już niebawem coś z tego będzie.Dodatkowo myśle o delikatnym oświetleniu nocnym i też nie wiem jak się do tego zabrać.Ale napewno damy rade :)

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 16 wrz 2006, 18:06

Na nocne oświetlenie umieść gdzieś w pokrywie diody w tej chwili jest tego do oporu a jeśli będziesz miał z czym kolwiek problem pisz na prywatnego emeil-a,pracuję w firmie produkującej oświetlenie

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 17 wrz 2006, 07:12

Sławku .Czytając wypowiedzi kolegów odnośnie Twojego oświetlenia ,chciałem Ci powiedzieć że dysponuję czterema nowymi statecznikami o mocy 40 W oczywiśćie zapłonnikowymi .Możesz na jednym stateczniku podłączyć świetlówkę np 40W lub dwie 20W Nie wiem ile świetlówek przewidujesz w swojej wiszącej obudowie ,to będzie zależało co wykombinujecie z Jekim. Jeżeli cztery stateczniki nie wystarczą to postaram załatwić Ci więcej oczywiśćie gratisowo .Zapłacisz sobie tylko koszty przesyłki.Jeżeli się zdecydujesz to napisz .Szczerze mówiąc jestem zszokowany cenami niektórych opraw świetlówkowych, poprostu wiem zwłasnego doświadczenia że ceny niektórych są nieadekwatne do jakośći

niki28

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 17 wrz 2006, 10:36

Jako że roślin w akwarium będę miał 0 (zero) myślę że spokojnie wystarczą mi 2 takie stateczniki.Myślałem o tym aby mieć 3x20 W. Mam jeszcze takie pytanie: czy T5-tki przy odpowiedniej regulacji mogą się zaświecać stopniowo np. symulując wschód słońca?I czy mogą się tak samo gasić?
Czy ktoś tak ma?

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 17 wrz 2006, 11:40

Jako że roślin w akwarium będę miał 0 (zero) myślę że spokojnie wystarczą mi 2 takie stateczniki.Myślałem o tym aby mieć 3x20 W
W moim akwa {400l} mam 2 stateczniki i oczywiśćie dwie świetlówki po 40 W każda , widzę że ilość światła jest wystarczajaca ,rośliny rosną i maja się dobrze .W Twoim przypadku będziesz miał b duże akwarium ,fakt faktem że bez roślin ,ale przecież obserwować je musisz ,a natężenie światła chociażby ze względów wizualnych ma istotne znaczenie .Zastanów się też na tym że jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie garbników ,to światła może być zbyt mało
czy T5-tki przy odpowiedniej regulacji mogą się zaświecać stopniowo np. symulując wschód słońca?I czy mogą się tak samo gasić?
Nigdy w żadnym układzie świetlówkowym nie zastosujesz regulatora np śćiemniacza .Jest to możliwe tylko przy żarówkach żarowych.W Twiom przypadku chcąc mieć dwie świetlówki 40 W możesz zastosowac zwykły przekażnik czasowy .Odpowiednio dobrany stworzy Ci mozliwość różnych kombinacji wył lub zał oświetlenia .Przykładowo - O godz 8 p czasowy załącza Ci dwie świetlówki o godz 15 wył wszystko by o godz załóżmy 16 załączy Ci znowu całość lub jedną świetlówkę by znowu o godz20 wyłączyc wszystko .Kombinacji naprawdę jest b dużo .Można tez zastosować przekażnik zmierzchowy .Gdy zapada zmrok wyłącza lub włącza Ci ośw .Także pomysłów i możliwośći jest bez liku .Wszystko zależy od Ciebie.Wracając do regulacji natężenia ośw to wiedz że popularnęgo śćiemniacza nie zastosujesz też w żarówkach energooszczędnych

Odpowiedz

Wróć do „Technika”