pilne!! statecznik elektroniczny!!

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

pempy
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Przemek Surdej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków / Gdańsk

pilne!! statecznik elektroniczny!!

Post autor: pempy » 09 sie 2006, 10:43

witam wszystkich mam powazny problem ze statecznikiem elektronicznym!!!! halogen.pl/index.php?site=wysw...mp;id_inne=568# ma on mozliwosc podłączenia 2x 38W ale jest cos dziwnego bo nie podłączamy obu widełek z jednego konca lampy tylko po jednej ,i działa z normalnymi swietlówkami ale z sylwaniami gro-lux nie!! prosze jakiegos elektryka o pomoc w tej pilnej sprawie,musze wyjechac i nie zostawie roślin bez światła!!!!podłaczyłem tak jK NA OBRAZKU KTÓRY ZAŁĄCZAM I NIE DZIAŁA,podłaczałem także 1 świetlówke i tam juz nie da sie nic popsuć i normalna działa a sylwania nie chce!!mam inny statecznik voslocha na pojedyncze swietlówki i tam posdpina sie obie nóżki i wtedy swieci!!!pomocy dzięki

pempy
nowicjusz
nowicjusz

zdjecie do powyższego

Post autor: pempy » 09 sie 2006, 10:49

nie wiem ale nie moge załączyć załącznika ,jeżeli ktoś potrafi cos doradzić w tej sprawie to prosze pisać ,wyśle na maila!! dzieki

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 sie 2006, 12:00

klikasz "odpowiedź" piszesz tekst . poniżej masz na zielony "dodaj załącznik"
klikasz na niego i przeglądasz w komputerze gdzie go masz .
Następnie klikasz wyślij załącznik .
Uwaga załącznik musi mieć wielkość max 500x 700 pikseli
Później wysyłasz i po zawodach
Załączniki
ScreenHunter_4.jpg
ScreenHunter_4.jpg (20.35 KiB) Przejrzano 3729 razy

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 09 sie 2006, 12:21

Wrzuć temat na forum tej strony http://www.elektroda.pl/
Możliwe, że ktoś szybko udzieli Ci porady.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 09 sie 2006, 17:43

Nie wiem czy w tym jest problem, ale statecznik elektroniczy należy najpierw podłączyć do świetlówki a dopiero później do zasilania. W odwrotmym przypadku lub w przypadku odłączenia świetlówki od statecznika podczas świecenia, statecznik elektroniczny się blokuje. Nie wiem skąd i dlaczego tak się dzieje, ale tak jest. W takim przypadku należy odłączyć statecznik od zasilania na kilkanaście minut, podłączyś najpierw świetlówki i dopiero zasilanie.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 09 sie 2006, 17:45

To jest statecznik bez wstępnego podgrzewania włókien. Lampa Sylwanii widocznie ma nieco inne parametry impedancji i statecznik wykrywa (identyfikuje) ją jako uszkodzoną.
Tego rodzaju stateczniki (żeby było śmieszniej) da się podłączyć po 2-3 równolegle na jedną lampę (przesterowanie) i świecić z mocą np. 70-85 W oczywiście szybciej ją zużywając. Spróbuj zewrzeć obie końcówki lampy (czyli zewrzeć włókno żarzenia) i podłączyć jednym przewodem do statecznika tak jak na schemacie. Jak nie pomoże to tylko rada fachowca z Sylwanii albo Voschlocha.

pempy
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: pempy » 09 sie 2006, 21:12

witam,dałem rade!! po telefonie do gościa z halogen.pl i przeczytaniu posta na pl.rec.akwarium !! udało sie!!!!wiec na przyszłość :ostatni drucik (ten zmykający obwód)musi być w przypadku sylwani(38w) krótszy niż 15 cm!!!! inaczej świetlówka nie świeci!!!! w przypadku osrama i leuci (30 W) moze kabel mieć nawet metr i wszystko jest ok!! związane to chyba jest z inpedancją,ale do końca nie wiem(tu sie powinien jakiś elektryk wypowiedzieć),wiem tylko że na trop naprowadził mnie napis na stateczniku "keep this wire short" co znaczy ze ten kabelek powinien być krótki,w sklepie gdzie kupiłem mówili że do metra no i chyba troszke przesadzili :D dzięki

Odpowiedz

Wróć do „Technika”