Jak ograniczyć przepływ z RO

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Jak ograniczyć przepływ z RO

Post autor: Jeki » 22 wrz 2006, 09:23

Mam problem.....
Zamówiłem już nowy baniaczek, 600l i miał to być z założenia coś a'la biotop, czyli korzenie, liście na dnie (może mchy) i ryby. Pomyslałem aby zrobić w nim stałą podmianę wody i utknąłem.Plan był taki:
-na bocznej szybie w górnej części śrubunek i wąż odpływowy(utrzyma stały poziom bez pomp itp. co za dużo do ogródka)
-do baniaka cały czas kapie osmoza np. 50l\dobę
-lajon pilnując ph będzie załączał: albo elektrozawór z wodą kranową, albo pompkę z beczki z wodą kranową. W ten sposób tworzyć się będzie mieszanka RO z rurowitem.
I wyglądało że mam wszystko przemyślane, a tu serwisant od RO informuje mnie że nie powinno się ograniczać przepływu przez filtr , bo trafi membranę.
Czyli RO albo pracuje na max, albo jest wyłączone.
Przy membranie 100GPD(teoretycznie 370l) praca na max da mi ok.200-250l\dobę + rurovit, trochę za dużo, a przydławić zaworkiem się nie da.

I tu pytanie : Czy ma ktoś pomysł, jak zmniejszyć przepływ przez RO, bez uszczerbku na zdrowiu membrany?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 22 wrz 2006, 10:46

Zamontuj przed wlotem do RO zaworek manualny i najzwyczajniej zmniejsz ciśnienie wody dopływającej do RO.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 22 wrz 2006, 10:52

Zamontuj przed wlotem do RO zaworek manualny i najzwyczajniej zmniejsz ciśnienie wody dopływającej do RO.
To też ponoć złe rozwiązanie.Ciśnienie wody do Ro powinno mieć miń.3 atmosfery, inaczej słabo będzie płukana membrama.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 22 wrz 2006, 10:53

Potrzebne mniejsze ciśnienie wody w filtrze RO.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 22 wrz 2006, 10:58

Może część wody z RO też do ogródka ?
Pół na pół odpływ z RO podzielony do baniaka i do ogródka, tylko to kosztowne.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 22 wrz 2006, 11:01

To może zamów "wolniejszą" membrane...
A z drugiej strony u mnie w akwarium cały czas RO idzie na full bez ograniczeń a mam akwarium 420L a rybki są szczęśliwe,więc może nie warto ograniczać tego RO.

W akwarium które planuje teraz,mam problem zupełnie odwrotny do Twojego.Dumam jak połączyć dwie membrany aby uzyskać podmianę dobową na poziomie 400-500 litrów.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 22 wrz 2006, 11:03

_TOM_ pisze:Może część wody z RO też do ogródka ?
Pół na pół odpływ z RO podzielony do baniaka i do ogródka, tylko to kosztowne.
W ten sposób połowa pracy i życia naszej membrany pójdzie na marne (w kanał) :(

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 22 wrz 2006, 11:15

Moim zdaniem tylko rozgałęźnik i tyle co potrzeba do akwa a reszta w przestrzeń albo do zbiornika zapasowego na zaś. Serwisant miał racę, bo przecież tylko odpowiednie ciśnienie (a właściwie różnica ciśnień) wody przepycha prze memranę H2O i obmyje odpad.
Ewentualnym rozwiązaniem może być kupno samej membrany o mniejszej wydajności (widziałem od 25-150 galonów). Dzienny uzysk zależy przecież od ciśnienia wejściowego, wydajności samej membrany i później stopnia jej zapchania.
Bardzo teoretycznie:
Nie wiem jednak, co byłoby gdyby ograniczyć (zwiększyć) ciśnienie za wyjściem membrany. Czysta woda nie mając gdzie uciec powinna mieć większy problem z opuszczeniem filtra, bo musiałaby pokonać jeszcze opory naszego dławika i powinno wtedy jej lecieć mniej. Jednak jednoznaczne jest, że zmienia się ciśnienie całego układu i może wpływać na większą ilość odpadu (tam ciśnienie będzie najłatwiej układowi wyrównać) i trwałość membrany teoretycznie mogłaby wzrosnąć przez lepsze obmywanie. Choć wielki problem będzie z ustawieniem ciśnienia na dławiku, jeśli dławik będzie zbyt mocny to może nic nie polecieć, bo woda się nie przepcha bez odpowiednich ciśnień, a jeśli zbyt słaby, to przeleci tyle co zawsze, czyli za dużo...
Ten przypadek nie jest brany pod uwagę w instrukcji filtra (jest tam mowa o ciśnieniu wejściowym tylko) jeśli chodzi o uzyskanie gwarancj i wymiany membrany w przypadku zniszczenia... Po prostu zdejmujemy dławik i wzywamy serwisanta...
Ewentualnie pozostaje zmechanizowanie sterowania zaworem ale TYLKO otwierającym/zamykającym dopływ wody do filtra RO, czyli to co do tej pory robiłeś ręcznie jak chciałeś/nie chciałeś mieć czystej wody...

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 22 wrz 2006, 12:01

Nie wiem jednak, co byłoby gdyby ograniczyć (zwiększyć) ciśnienie za wyjściem membrany
No właśnie ja tak myślałem, ale problem polega na tym że przymykajac zaworek wyjsciowy, ograniczamy płukanie membramy. Czyli prawidłowo filtr pracuje na max lub wcale.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 22 wrz 2006, 13:03

Już chyba mam rozwiązanie :D
Ja mam filtr z zasobnikiem, więc zawór czterodrożny napełnia zasobnik i zamyka dopływ. Jak pobiorę wode z zasobnika, to spadnie ciśnienie i zawór się otworzy, w celu uzupełnienia wody w zbiorniku, ale nie po każdej kropli do akwa, a dopiero po ubtku ok. 1l wody. Więc membrama nie chodzi non stop, na obniżonym ciśnieniu, ale załóżmy załączy się co pół godziny, uzupełni w zbiorniku brakującu litr wody i zamknie się.
Jezeli się mylę to proszę o sprostowanie.

pytanie nr 2:
Wodę kranową, która będzie uzupełniać mieszankę w akwa mogę dać
-prosto z kranu(te parę kropli na godzinę myślę że nie będzie problemem)
-kranówkę odstaną w beczce
-wodę po filtrach wstępnych z osmozy
- wodę odpadową z osmozy
którą najlepiej???

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 26 wrz 2006, 14:46

po filtrach wstępnych proponuję

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 wrz 2006, 15:36

Jeki pisze: Więc membrama nie chodzi non stop, na obniżonym ciśnieniu, ale załóżmy załączy się co pół godziny, uzupełni w zbiorniku brakującu litr wody i zamknie się.
Jezeli się mylę to proszę o sprostowanie.

Być może, że się mylisz.
Zamykanie zaworu przy napełnianiu zbiornika następuje po wyrównaniu ciśnień.
Tak, więc dopełniając ciągle tylko litr wody do zbiornika membrana będzie i tak pracować cały czas na ograniczonym przepływie.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być programator współpracujący z elektrozaworem, który będzie odpowiednio dozował wodę np. 10min /godź :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Technika”