Lampa UV z diody UV

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 28 sty 2007, 16:48

Wniosek z tego prosty, etykietkę "Skuteczne działanie potwierdzone przez PKMD" nie było by tak łatwo otrzymać :-) Może zaczniemy certyfikować produkty akwarystyczne w zamian za wspomaganie działalności klubu?!

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 28 sty 2007, 17:15

cocoloco pisze:czyli sprawa jasna - UV-ka diodowa działa ;) . Może nie tak jak obiecuje producent ale Bogdanowi kamień z serca spadł . Nie musi jej gasić aby pragnienie ugasić ;) Zwiększ ilość cukru i stanie się jak obiecał producent - nastąpi zmiana fali ;) żona zacznie nadawać na zupełnie innej fali kiedy będziesz kończył eksperyment .
Troszke za moło użyłem komponentów do tego doświadczenia i trudno będzie po takiej ilości zmienić długość fali.
No ale eksperyment zawsze można powtórzyć z większą ilością składników bo dla nauki należy się poświęcać :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
dzidziol0
Kontaktowanie:

Post autor: dzidziol0 » 02 lut 2007, 09:38

witam wszystki przypatrywałem się dokładnie waszej dyskusji i przeczytałem wszystko co było wystawione na to forum dotyczące tych filtrów z diodą uv i w pewnym momencie myślałem że dojdzie między wami do rękoczynów ale się uspokoiło naszczęście i czekam na jasną i dokładną odpowiedz od kolegów akwarystów którzy tak dokładnie przetestowali ten że filtr czy warto wydawać sianko na ten że filterek czy nie. POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 02 lut 2007, 10:27

Widzę że temat powraca jak bumerang .Sam rozpętałem to"gdybanie"z myślą że ktoś niezależny rozwiąże ten problem.Ale jak widzę myliłem się .Jedno jest pewne ,że producent dalej produkuje swoje filtry ,ja narazie zaniechałem robienia swojego.a tymczasem są tacy którzy czekają na konkretną odpowiedż -sprawdzają się czy nie.Apeluję do producenta o konkretne wyjaśnienie poparte konkretnym stwierdzeniem niezależnych specjalistów,co do skutecznośći swojego produktu
w pewnym momencie myślałem że dojdzie między wami do rękoczynów ale się uspokoiło
Aż tak żle nie jest .Wojna na argumenty jeszcze nikomu nie zaszkodziła :wink:

niki 28

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 02 lut 2007, 16:27

Bogdan pisze:Wykonałem następujący test.
10 dkg drożdży bardzo dokładnie rozpuściłem w 1,5 l wody.
Odlałem z tego ¾ szklanki a do pozostałej części włożyłem głowice filtra i całość była filtrowana przez 5 minut.
Następnie odlałem tyle samo filtrowanego roztworu do drugiej szklanki i dodałem do każdej 4 łyżeczki cukru.
Po około pół godziny można było zauważyć wyraźną fermentację w obu szklankach.
Przecież tu jest odpowiedź.
Skoro drożdże przeżyły , to i bakterie co najwyżej będą się opalać w tym świetle. :D

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 02 lut 2007, 16:41

Bogdan .A kiedy "przepuszczenie przez super filtr"i ewentualna degustacja? Qurcze daj znać ,bo kto jak kto ale ja w to wchodzę 8) :wink:

niki 28

Odpowiedz

Wróć do „Technika”