Lampa UV z diody UV
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Troszke za moło użyłem komponentów do tego doświadczenia i trudno będzie po takiej ilości zmienić długość fali.cocoloco pisze:czyli sprawa jasna - UV-ka diodowa działa. Może nie tak jak obiecuje producent ale Bogdanowi kamień z serca spadł . Nie musi jej gasić aby pragnienie ugasić
Zwiększ ilość cukru i stanie się jak obiecał producent - nastąpi zmiana fali
żona zacznie nadawać na zupełnie innej fali kiedy będziesz kończył eksperyment .
No ale eksperyment zawsze można powtórzyć z większą ilością składników bo dla nauki należy się poświęcać

witam wszystki przypatrywałem się dokładnie waszej dyskusji i przeczytałem wszystko co było wystawione na to forum dotyczące tych filtrów z diodą uv i w pewnym momencie myślałem że dojdzie między wami do rękoczynów ale się uspokoiło naszczęście i czekam na jasną i dokładną odpowiedz od kolegów akwarystów którzy tak dokładnie przetestowali ten że filtr czy warto wydawać sianko na ten że filterek czy nie. POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Widzę że temat powraca jak bumerang .Sam rozpętałem to"gdybanie"z myślą że ktoś niezależny rozwiąże ten problem.Ale jak widzę myliłem się .Jedno jest pewne ,że producent dalej produkuje swoje filtry ,ja narazie zaniechałem robienia swojego.a tymczasem są tacy którzy czekają na konkretną odpowiedż -sprawdzają się czy nie.Apeluję do producenta o konkretne wyjaśnienie poparte konkretnym stwierdzeniem niezależnych specjalistów,co do skutecznośći swojego produktu
niki 28
Aż tak żle nie jest .Wojna na argumenty jeszcze nikomu nie zaszkodziław pewnym momencie myślałem że dojdzie między wami do rękoczynów ale się uspokoiło

niki 28
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Przecież tu jest odpowiedź.Bogdan pisze:Wykonałem następujący test.
10 dkg drożdży bardzo dokładnie rozpuściłem w 1,5 l wody.
Odlałem z tego ¾ szklanki a do pozostałej części włożyłem głowice filtra i całość była filtrowana przez 5 minut.
Następnie odlałem tyle samo filtrowanego roztworu do drugiej szklanki i dodałem do każdej 4 łyżeczki cukru.
Po około pół godziny można było zauważyć wyraźną fermentację w obu szklankach.
Skoro drożdże przeżyły , to i bakterie co najwyżej będą się opalać w tym świetle.