eheim II 2028 czy wystarczy?
eheim II 2028 czy wystarczy?
Mam akwarium 375l czy filtr Eheim II 2028 wystarczy?
Szczerze nie szkoda Ci pieniędzy?
Eheim który proponujesz
Filtr zewnętrzny kubełkowy przeznaczony do akwariów do 600l. Wersja professionel II posiada:
przycisk znajdujący się na głowicy służący do zassysania wody
wskaźnik zabrudzenia filtra
mechanizm przyłączania węży pozwalający na odłączenie węży z jednoczesnym zablokowaniem przepływu wody
regulowaną wydajność przepływu
przepływ max.: 1050l/h
pobór mocy: 25 W
pojemność filtra: 7.3l
wysokość pompowania: 2m
wymiary: 460x210x210 mm
gwarancja: 3 lata
A moje propozycja Tetra 1200Filtr zewnętrzny kubełkowy przeznaczony do akwarium 200-500l.
wyposażony w opcję samoczynnego zalewania, umożliwia to łatwe uruchomienie i obsługę
odznacza się bardzo cichą pracą i wysoką skutecznością działania
posiada nowoczesny kształt i wygodne rozwiązania ułatwiające czyszczenie
w komplecie z wkładami (ceramicznym, gąbka, biologicznym, węgilem aktywnym, watą filtracyjną)
pojemniki na wkłady filtracyjne: 4
pojemność filtra:12L
przepływ max.: 1200l/h
pobór mocy: 24W
Różnica w cenie? Tetra 315zł ten Eheim 850zł Ja bym się nie zastanawiał i kupił tetre albo nawet 2 jak masz na to kase 25L wkładu to super wynik jak na 375, a i jedna taka Tetra wystarczy. Przypuszczam że masz na to kase, ale ja proponuje 2 Tetry to 630zł a jeszcze coś utargujesz, a te 220zł różnicy bym dołożył do akwarum 450L.
Eheim który proponujesz
Filtr zewnętrzny kubełkowy przeznaczony do akwariów do 600l. Wersja professionel II posiada:
przycisk znajdujący się na głowicy służący do zassysania wody
wskaźnik zabrudzenia filtra
mechanizm przyłączania węży pozwalający na odłączenie węży z jednoczesnym zablokowaniem przepływu wody
regulowaną wydajność przepływu
przepływ max.: 1050l/h
pobór mocy: 25 W
pojemność filtra: 7.3l
wysokość pompowania: 2m
wymiary: 460x210x210 mm
gwarancja: 3 lata
A moje propozycja Tetra 1200Filtr zewnętrzny kubełkowy przeznaczony do akwarium 200-500l.
wyposażony w opcję samoczynnego zalewania, umożliwia to łatwe uruchomienie i obsługę
odznacza się bardzo cichą pracą i wysoką skutecznością działania
posiada nowoczesny kształt i wygodne rozwiązania ułatwiające czyszczenie
w komplecie z wkładami (ceramicznym, gąbka, biologicznym, węgilem aktywnym, watą filtracyjną)
pojemniki na wkłady filtracyjne: 4
pojemność filtra:12L
przepływ max.: 1200l/h
pobór mocy: 24W
Różnica w cenie? Tetra 315zł ten Eheim 850zł Ja bym się nie zastanawiał i kupił tetre albo nawet 2 jak masz na to kase 25L wkładu to super wynik jak na 375, a i jedna taka Tetra wystarczy. Przypuszczam że masz na to kase, ale ja proponuje 2 Tetry to 630zł a jeszcze coś utargujesz, a te 220zł różnicy bym dołożył do akwarum 450L.
Zgaduję, że to 150x50x50?
Więc napiszę, że moim zdaniem - za mało. I tak prędzej czy pójdziesz dojdziesz do wniosku, że jeszcze drugi się przyda - czy to wewnętrzny, czy zewnętrzny.
W identycznym zbiorniku - mam Eheima 2329 termopulsacyjnego i zwykłego 2028. Dopiero takie połączenie spełnia swoje zadanie, choć i tak różnica temperatury wody między najzimniejszym a najcieplejszym miejscem, mierzona jednocześnie - wynosi około 2° C.
Ta para działa sprawnie od jakichś 10-11 lat (z trzyletnią przerwą). Przez ten czas tylko 2-3 razy w roku czyszczę wkłady wewnętrzne - na rurach doprowadzających do filtrów mam zalożone gąbki, które z kolei czyszczę regularnie. Co dziwne - częściej gąbkę na termopulsacyjnym - co trzy dni, drugą gąbkę płuczę co dwa tygodnie.
I na koniec - gdybym teraz miał wybierać - kupiłbym pulsacyjny bez grzałki, a z grzałką wybrałbym ten drugi. Czasem, kiedy zapomnę opłukać gąbkę - poziom wody w pulsacyjnym niebezpiecznie się obniża, mam wrażenie, że grzałka wówczas jest ledwo co zakryta wodą. I może się przepalić (odpukać - jeszcze się nie przydarzyło)
Pomysł zelika wart rozpatrzenia - zawsze możesz mieć 100 litrów więcej i od razu dwa filtry.
Z drugiej strony - Eheim.
Więc napiszę, że moim zdaniem - za mało. I tak prędzej czy pójdziesz dojdziesz do wniosku, że jeszcze drugi się przyda - czy to wewnętrzny, czy zewnętrzny.
W identycznym zbiorniku - mam Eheima 2329 termopulsacyjnego i zwykłego 2028. Dopiero takie połączenie spełnia swoje zadanie, choć i tak różnica temperatury wody między najzimniejszym a najcieplejszym miejscem, mierzona jednocześnie - wynosi około 2° C.
Ta para działa sprawnie od jakichś 10-11 lat (z trzyletnią przerwą). Przez ten czas tylko 2-3 razy w roku czyszczę wkłady wewnętrzne - na rurach doprowadzających do filtrów mam zalożone gąbki, które z kolei czyszczę regularnie. Co dziwne - częściej gąbkę na termopulsacyjnym - co trzy dni, drugą gąbkę płuczę co dwa tygodnie.
I na koniec - gdybym teraz miał wybierać - kupiłbym pulsacyjny bez grzałki, a z grzałką wybrałbym ten drugi. Czasem, kiedy zapomnę opłukać gąbkę - poziom wody w pulsacyjnym niebezpiecznie się obniża, mam wrażenie, że grzałka wówczas jest ledwo co zakryta wodą. I może się przepalić (odpukać - jeszcze się nie przydarzyło)
Pomysł zelika wart rozpatrzenia - zawsze możesz mieć 100 litrów więcej i od razu dwa filtry.
Jak rozumiem oba Eheimy chodzą jako biologiczne - tak ?walterek pisze:Zgaduję, że to 150x50x50?
Jestem bardzo zainteresowany filtrem Eheim Professionel 2329. Do niego planuję dokupić jakiś drugi biologiczny (zwykły, czyli nie pulsacyjny).
Dwa pulsary to podobno spora przesada, bo jak zassą równocześnie wodę to - jak to wyraził Prezes - ma się stan przedzawałowy, kiedy się obserwuje obniżający się poziom wody. A co Ty o tym sądzisz ?
Planuję kupić baniak 450 litrowy: 150x50x60.
Mógłbyś mi napisać coś więcej na temat pracy dwóch Twoich Eheimów; czy wszystko działa standardowo, czy coś zmieniałeś ?
Wystarczy jeden filtr termopulsacyjny (Eheim Professionel 2329), by nie musieć zakładać dodatkowych grzałek, czy bez nich się nie obejdzie.
Ostatnie pytanie: czy prócz tych dwóch filtrów Eheima stosujesz jeszcze jakiś dodatkowy wewnętrzny.
Dziękuję.
Prośba do wszystkich:
Może mi ktoś coś napisać na temat filtra Eheim Professionel III 2080. Na pewno w zależności od zastosowanych wkładów może robić zarówno jako mechniczny jak i biologiczny