unimax 250 aquaela czy tetra 700

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Gulda

unimax 250 aquaela czy tetra 700

Post autor: Gulda » 02 lis 2006, 15:35

unimax 250 aquaela czy tetra 700 prosze o rade urzytkowników tych filtrów jakie macie opinie natemat tych filtrów niezawodności oraz kosztów eksploatacji

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 02 lis 2006, 19:21

bez namysłu tetra EX 700 i nie pytaj czemu tylko kup a potem podziękujesz-pozdro.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 02 lis 2006, 19:40

Powiem tak , mam unimaxa 700 i szczerze nie zamieniłbym go na żaden inny , bardzo duży kubeł 25 l konkurencja daleko w tyle , oczywiście za tą cenę , ale obiektywnie powiem tak posiadam też unimaxa 150 i to jest porażka sądzę ,że 250 jest bardzo podobna jakościowo , dlatego też kup Tetrę 700

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 03 lis 2006, 21:20

Mam unimaxa 250 jako filtr mechaniczny. Dla mnie rewelka. Zalewanie proste i bezawaryjny.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 12:27

bez namysłu tetra EX 700 i nie pytaj czemu tylko kup a potem podziękujesz-pozdro
jeżeli tak piszesz to musi to być naprawdę rewelacja. Mówię tak dlatego iż posiadam unimaxa 250 i nie mogę nic złego powiedzieć o tym filtrze.Planuję za kilka dni zakupić tetrę tec ex 1200, więc swoimi słowami tylko mnie zachęciłeś jeszcze bardziej. Dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 06 maja 2007, 14:17

jeżeli tak piszesz to musi to być naprawdę rewelacja
Poprostu zdecydowanie nie lubię produktów tej firmy, są awaryjne , są problemy z częściami zamiennymi/pn. akwaria serii PERLA z filtrem wbudowanym w pokrywę i oświetleniem którego nie można dostac jeśli się spali świetlówka/. Podobnie jest z innymi produktami tej firmy, tak jak filtr z diodą uv nie wiadomo po co? Wyłączając tylko grzałki-te są w miare dobre i cenowo i jakosciowo. Na tyle co się ich sprzedaje to bardzo mało wraca. Nawet nie próbuje dochodzic jak to jest ,że producent krajowy a są problemy z częściami lub też dlaczego zestawy akwariowe Aqua-ela są droższe od zestawów np.JBL-a. Na marginesie szkoda, że AquaSzut to też już Aqua-el.
PS.Jesli chodzi o filtr to jeszcze JBL 500 wchodzi w grę jest b.dobry, jedyna wada to brak pompki do zalewania po czyszczeniu. Cenowo podobny do EX1200-ale nie niemiecki tylko japoński :wink:

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 16:33

PS.Jesli chodzi o filtr to jeszcze JBL 500 wchodzi w grę jest b.dobry
Cenowo podobny do EX1200-ale nie niemiecki tylko japoński
e
Tak, ale JBL szeroce dostępny, pewnie niemieckiej prod. to koszt o ponad 100 pln większy od tetry 1200, poza tym TOM, którego zdanie bardzo szanuję też opowiada się za tetrą jak wielu innych zacnych "forumowiczów". Odn unimaxa 250 to kurza stopa przykro mi słyszeć że tak ciężko jest z częściami. Sama praca filtra dla mnie jest bez zastrzeżeń. Cichy lecz trochę zbyt mało wydajny, świetnie się sprawuje przy małej obsadzie ryb. Teraz mam 300 l baniak i 10 palet i widzę iż nie wyrabia, dlatego też decyduję się na TETRĘ. Swoją drogą to zastanawiam się czy TETRA rzeczywiście ma wydajność 1200 l/h. Zastanawiam się ldatego bo producent unimaxa deklaruje że filtr ma 650 l/h, a mój pomiar wykazuje że niecałe 500

nowy1603
junior
junior

Post autor: nowy1603 » 06 cze 2007, 11:47

weszłem na forum z mysla o napisaniu identycznego tematu.
Ale pop przeczytaniu waszych postow raczej nie mam watpliwosci co kupi :wink:

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 cze 2007, 12:07

Teraz mam w 300-etce 2 x tetra tec ex 1200. W mordę, pierwsza liga. Po 2 tyg. pracy i uszczelnieniu się filtrów, przy obsadzie 5 palet szukam w zbiorniku jakiegoś pyłka bo już mi tęskno do sprzątania. Ale omijając trochę temat to jak nie posiadasz dużej obsady roślin lub sumpa, to i tak nie masz szans dobrze karmiąc ryby utrzymać NO3 w ryzach tzn na poziomie ok 10-20. Coś takiego mi się udaje tylko przy 100% podmianie tyg. A to jest dla mnie trochę uciążliwe. Dlatego każdemu paletkowiczu, który ma zamiar mieć sterylniaka ze spora obsadą proponuje zrobić sumpa lub denifikator. Ja już jestem w trakcie, o wynikach poinformuję. Bez tego nawet 5 x tetra ex 1200 w akwa 100 l :D nie zapewni wyśmienitych parametrów wody. pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 06 cze 2007, 12:35

jociak pisze: Bez tego nawet 5 x tetra ex 1200 w akwa 100 l :D nie zapewni wyśmienitych parametrów wody. pozdrawiam
Pewnie dlatego, że jedno z drugim nie ma związku. Dokładanie kolejnych filtrów nie zmniejszy NO3.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 cze 2007, 12:39

Bez tego nawet 5 x tetra ex 1200 w akwa 100 l nie zapewni wyśmienitych parametrów wody. pozdrawiam
Po pierwsze filtry kubełkowe nie mają zbytniego wpływu na NO3, ich zadanie jest całkiem inne, więc 1 czy 5 poziom NO3 nie ulegnie zbytnim zmiano.
Od NO3 masz denitratory, plenum, roślinki i najważniejsze: podmiany wody. Do tego odpowiednim karmienie z umiarem w jednorazowych porcjach, by nic nie zalegało na dnie.
Inna sprawa, to nawet 1 kubełek EX1200 na pełnych obrotach w 100l baniaku zrobi taki ruch wody, że dyski 'Pudzianki' będą bo ćwiczenia utrzymania się w toni non stop ... Nie polecam ich pracy na pełnych obrotach, to męczarnia dla rybek wtedy, jeśli baniak za mały.
poza tym TOM, którego zdanie bardzo szanuję też opowiada się za tetrą jak wielu innych zacnych "forumowiczów
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
O JBL też złego słowa nie powiem, poza ceną, kiedyś znacznie odbiegającą od tetry, ale obecnie Tetra Ex1200 na Allegro po 309zł, JBL Profi 500 za 370zł. Stawiam oba te filtry na równi, na tym samym poziomie, chyba JBL trochę ciszej chodzi ... chyba, bo być może to tylko moje złudzenie, pomiaru decybeli nie robię, bo to tylko szmer i buczenie przecież słyszalne jak jest kompletna cisza w domu.
Swoją drogą to zastanawiam się czy TETRA rzeczywiście ma wydajność 1200 l/h. Zastanawiam się ldatego bo producent unimaxa deklaruje że filtr ma 650 l/h, a mój pomiar wykazuje że niecałe 500
Każdy producent przegina te dane, naciąga, ale ma wytłumaczenie, przepływ mierzą sobie z kubłem bez akwarium i bez wkładów w środku, czyli nie ma oporu podnoszenia wody do i z kubła, nie ma oporu przeplywu wody w kubełku, sprytni są.
Więc rzeczywisty przepływ w naszych zbiornikach jest zawsze mniejszy, bo kubły wypychamy wkładami po brzegi, stoją zazwyczaj pod akwarium, itd.
Ale moje 2 kubły Ex1200 sam oprócz powyzszego skreciłem na połowę opływu, bo wtedy lepiej filtrują wodę i bakterie mają więcej czasu. Ograniczyłem je gąbką na wlocie, itd. Czyli nie szybkość przeplywu się liczy, a pojemność kubła i niezawodność pracy. Dla niektórych pobór mocy, bo przcież pracują caładobę, cały rok ... i 30 czy 60 wat ma znaczenie, przy 2 lub 3 lub 4 kubełkach w domu działających ...

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 06 cze 2007, 12:56

Wydajność filtrów dlatego jest inna od deklarowanej bo z reguły jest tam podawana wydajność pompy a nie całego tak jak pisze TOM filtra z wkładami itd. Dodatkowo wydajność filtr z wiadomych powodów z czasem będzie coraz niższa.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 cze 2007, 14:47

poza tym TOM, którego zdanie bardzo szanuję też opowiada się za tetrą jak wielu innych zacnych "forumowiczów
:o teraz to dopiero przydziobałem ....
Moje tetry chodzą na max. Poprostu powiąkszyłem wielokrotnie otwory w deszczowni przez co tak samo wielokrotnie zmniejszyłem ciśnienie wody "wylotowej". Przy takim przepływie NO2 i tak mam zerowe a NO3 zawsze spore. Nie wiem jak wy to robicie że w sterylniaku macie NO3 zerowe lub coś w okolicach. Ja już przez tą wodę narobiłem sobie w domu "wrogów". Dzień w dzień podmiany i zawsze ok NO3-20. Ale dyski to czują. Nie ma tygodnia aby nie było ikry. Tak chciałem ...ale ile mnie to kosztuje. Mimo to wiem że podmiany i filtracja to podstawa i od tego już nie odejdę

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 cze 2007, 19:02

Nie wiem jak wy to robicie że w sterylniaku macie NO3 zerowe lub coś w okolicach.
Nie mamy przerybienia :mrgreen: jak u Ciebie.
Sprzątamy często dno, a Ty?
Podmieniamy czesto wodę :mrgreen: tak jak i Ty.
Dolewamy wodę z zerowym NO3, a Ty?
Cała tajemnica sterylniaka ...

Awatar użytkownika
gilera50s

Post autor: gilera50s » 07 cze 2007, 21:36

ja na twoim miwjscu nawet bym się nie zastanawiał ,pracuję w sklepie zoologicznym i 80%kubełków które schodzą to ex . sam mam ex 1200 i nie zamieniłbym go na żaden inny

Odpowiedz

Wróć do „Technika”