Canon czy inny ...

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 03 lis 2007, 23:41

Rafal_W pisze: To może - zamiast palet - pawiookie? :D
Rafał
A przestaniesz tu psiakrew agitować do hodowli takich "paskudnic" :D :D

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 03 lis 2007, 23:49

pwala pisze: Tak naprawde to chyba obojętne jakie rybki :-)
Zaraz podpadnę - to taki duuuży skrót myślowy...
(...)
ps. musiałem się zarejestrować na forum aby zobaczyc zdjecia.
Nie musiałeś :) Ale nic nie szkodzi, tam też jest o akwarystyce, a palety dały mi sporo domyślenia - więc i tam to wykorzystuję.
Bogdan pisze: A przestaniesz tu psiakrew agitować do hodowli takich paskudnic
no pewnie.. że nie przestanę :D :P Regulamin mi na to pozwala :D A beze mnie byś się nudził :)

Rafał

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 04 lis 2007, 10:46

Rafał nie wiem czy znasz tą stronę , mi była bardzo pomocna w wyborze obiektywów , są tam testy , opinie itd....
http://optyczne.pl/
Bardzo polecam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 04 lis 2007, 13:13

Chciałem znawców spytać o pinie. Ewentualne propozycje zastępcze proszę w podobnej cenie. :) Co myślicie o tym?

Panasonic Lumix DMC-FZ50

Znaleziono 1566,00 zł

# Aparat cyfrowy DMC FZ 50 S Panasonic
# 10,1 megapikseli efektywnych pikseli
# Przetwornik obrazu: 1/1,8", 10,4 mln pikseli (ilość całkowita), filtr barw podstawowych
# Zoom optyczny 12x
... Rozwiń opis

# Aparat cyfrowy DMC FZ 50 S Panasonic
# 10,1 megapikseli efektywnych pikseli
# Przetwornik obrazu: 1/1,8", 10,4 mln pikseli (ilość całkowita), filtr barw podstawowych
# Zoom optyczny 12x
# Rozszerzony zoom optyczny dla zdjęć 16:9 - 13,4x dla 5,5 mln pikseli, 21,4x dla 2 mln pikseli
# Rozszerzony zoom optyczny dla zdjęć 3:2 - 13,4x dla 7 mln pikseli, 17,1x dla 4,5 mln pikseli, 21,4x dla 2,5 mln pikseli
# Rozszerzony zoom optyczny dla zdjęć 4:3 - 13,4x dla 8 mln pikseli, 17,1x dla 5 mln pikseli, 21,4x dla 3 mln, 2 mln pikseli
# Zoom cyfrowy 2x / 4x wybierany, maksymalnie 48x z zoomem optycznym bez rozszerzonego zoomu optycznego, maksymalnie 85,5x z rozszerzonym zoomem optycznym
# Ogniskowa: f=7,4-88,8 mm (odpowiednik 35 mm: 35-420 mm)
# Obiektyw LEICA DC VARIO-ELMARIT, 14 elementów w 10 grupach, (3 asferyczne soczewki/3 asferyczne powierzchnie, 1 soczewka ED
# Przysłona: Wide: F2.8/F11 Tele: F3.7/F11
# Optyczny stabilizator obrazu MEGA O.I.S (tryb 1 /tryb 2)
# Dostosowane do konwerterów
# Ustawienie ostrości w trybie AF: 1-punktowy / 1-punktowy błyskawiczny / 3-punktowy błyskawiczny /9-punktowy /punktowy
# Ustawianie ostrości: tryb AF / tryb AF Macro / tryb MF (ręczne ustawianie ostrości) przełączalne, ręczne ustawianie ostrości (pierścień) / ciągłe automatyczne ustawianie ostrości: włączone / wyłączone
# Lampa wspomagająca dla trybu AF jest
# Czułość ISO: auto/I.ISO/100/200/400/800/1600 (tryb zwiększonej czułości: 3200)
# Balans bieli: auto / światło dzienne / pochmurno / mroczno / światło halogenowe / ustawianie bieli 1/2
# Ustawianie balansu bieli: krok 150 K, zakres od -1500 do +1500 K (oprócz ustawienia automatycznego)
# Ekspozycja: automatyczna, programowana AE, priorytet przysłony AE, ręczna
# Kompensacja ekspozycji: krok 1/3 EV, zakres od -2 do +2 EV
# Kompensacja tylnego światła w trybie automatycznym
# Wielokrotne zdjęcia (AE) (Auto Bracketing) krok +/- 1/3EV - 1 EV, 3 klatki
# Pomiar światła: inteligentny wielopunktowy / centralnie ważony / punktowy
# Programy zależne od rodzaju sceny: P - Programowana, A - priorytet przysłony, S - priorytet migawki, M - manualny, tryb SCN - portret, korekta tonacji skóry, panorama, sport, nocny portret, nocna panorama, panning, żywność, przyjęcie, świece, fajerwerki, świece, gwiaździste niebo, dzieci 1/2, śnieg, wysoka czułość, filmowy, odtwarzanie, ustawienia własne
# Prędkość migawki: automatyczny: 1/4 - 1/2000 s, programowalna AE: 1 - 1/2000 s, AE - priorytet przysłony / AE - priorytet migawki: 8 - 1/2000 s, ręczne: 60 -1/2000 s
# Samowyzwalacz 10 s/2 s
# Automatyczny podgląd zdjęć: 1 s/3 s/zoom
# Powiększenie przy przeglądaniu: 1 x /4 x /8 x
# Regulacja obrazu - kontrast: mały, standardowy, duży, ostrość: mała, standardowa, duża, nasycenie: niskie, standardowe, wysokie, redukcja szumów: niska, standardowa, wysoka
# Tryb efektów barwnych: barwy zimne, ciepłe, czarno-białe, sepia
# Format zapisu - zdjęcia: JPEG (format dla aparatów cyfrowych, o standard Exif 2.2), zgodne z DPOF, zdjęcia z dźwiękiem: JPEG (format dla aparatów cyfrowych, oparty o standard Exif 2.2) + QuickTime, filmy: QuickTime Motion JPEG, RAW
# Rozmiar zapisywanego obrazu: Format 4:3 - 3648x2736 pix., 3264x2448 pix., 2560x1920 pix., 2048x1536 pix., 1600x1200 pix., Format 3:2 - 3600x2400 pix., 3248x2160 pix., 2560x1712 pix., 2048x1360 pix., Format 16:9 - 3584x2016 pix., 3072x1728 pix., 1920x1080 pix.
# Jakość zdjęć: RAW / Fine (podwyższona) / Standard (zwykła)
# Filmy - format 4:3: 640x480 pix., 320x240 pix., 30 kl./s, 10 kl./s, format 16:9: 848x480 pix., 30 kl./s, 10 kl./s
# Czas nagrania zależy od pojemności karty pamięci - maksymslnie 2 GB dla filmowania
# Tryb zdjęć seryjnych: zdjęcia o pełnej rozdzielczości, 2 kl./s lub 1 kl./s, pełna rodzielczość: maksymalnie 5 zdjęć (w trybie "Standard")/maksymalnie 3 zdjęć (w trybie "Fine")
# Nieograniczone wykonywanie zdjęć seryjnych
# Zdjęcia z dźwiękiem 5s
# Dogrywanie dźwięku - maksymalnie 10 s
# Histogram w czasie rzeczywistym
# Linie ułatwiające kompozycję - 2 szablony
# Ekran pomocy wyboru trybu
# Wykrywanie orientacji
# Animacja odwracania zdjęcia
# Oznaczanie daty podróży / czasu światowego
# Wbudowana lampa błyskowa: automatyczna, automatyczna / redukcja efektu czerwonych oczu, spowolniona synchronizacja / redukcja efektu czerwonych oczu, zawsze wyłączona / redukcja efektu czerwonych oczu, zawsze włączona / wyłączona
# Regulacja energii błysku (krok 1/3 EV, od -2 do +2 EV), tryb Wide: 0,3-7,4 m, tryb Tele: 0,3-5,6 m (ISO AUTO)
# Polikrystaliczny wyświetlacz LCD o przekątnej 2,0"
# Wyświetlacz TFT LCD (207 tys. pikseli), pole widzenia około 100%, tryb Power LCD
# Tryb przeglądania /odtwarzania: wyświetlenie 25 /9 miniatur, wyświetlanie według daty, odtwarzanie z powiększeniem (do 16 x), obracanie zdjęć (oprócz RAW)
# Pokaz slajdów (regulacja prędkości, także kontrola manualna)
# Odtwarzanie ulubionych zdjęć
# Zmiana rozmiaru zdjęcia - wybór ilości pikseli, kadrowanie, ochrona, ustawienia wydruku DPOF
# OSD menu w 10 językach w tym w języku polskim
# Nośniki danych: karty pamięci SD, karty pamięci SDHC, karty MMC
# Wbudowany mikrofon
# Złącza: zasilanie, wyjście A/V (NTSC/PAL), USB
# Współpraca z drukarką PictBridge
# Żywotność baterii: ok.360 zdjęć (wg standardu CIPA) / 360 zdjęć (z EVF)
# Wymiary WxSxG: 5,6x14,1x14,2 cm
# Waga około 668 g (około 734 g z akumulatorem i kartą pamięci SD)

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 04 lis 2007, 14:24

Robert , jestem tylko amatorem fotografi , jęli chcesz aparat który będzie robił dobre zdjęcia z przyzwoitym macro to proponuję Canon G7 lub najnowsze dziecko Canon G9 , wyglądają powiedzmy sobie szczerze średnio , ale potrafią robć naprawdę dobre foty , kasowo na allegro ( nowe 1699 pln G9 ).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pwala
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Paweł W.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wrocław

Post autor: pwala » 04 lis 2007, 18:32

tak na szybko przejrzałem parametry i recenzje...

Niby kompakt ale bardzo duży gabarytowo :-)
Bardzo duży plus to obiektyw - jak pisałem wcześniej główny sprawca dobrych zdjęć - ten tutaj ma parametry plasujące go w czołówce. Tak na oko - jakbyś kupił lustrzankę to na tej klasy obiektyw (lub obiektywy) musiałbyś wyasygnować parę tysięcy. ma tez stabilizację (trudno mi się odnieść na ile to działa naprawdę a na ile w marketingu).
Obiektyw ma tez minusy - max. przysłona f11... trochę mało, zwłaszcza do makro... drugi minus to fakt, ze jest niezmienialny (ale to może też być zaleta).
W porównaniu do lustrzanek body ma gorsze parametry - np. wychodzi to przy wyższym ISO.
Plus, że ma stopkę do zewnętrznej lampy - pytanie czy planujesz kiedykolwiek dokupić? Moim zdaniem warto - bo zdjęcia to światło - im go więcej i im lepsze tym ładniejsze kolory, mniejsze szumy/ziarno etc (pomijamy zdjęcia artystyczne - tam im mniej się uda tym lepiej -:) żart)

Nie napisałeś co chciałbyś głownie fotografować
bo może nie potrzebujesz takiego super-zooma?
może dla ciebie inne parametry będą ważniejsze?

Zajrzyj na recenzję/test na http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicFZ50

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 04 lis 2007, 18:48

Bardzo się cieszę, że pojawiło się tyle odpowiedzi na moje pytanie. Informacje które zamieściliście pomogły mi się zdecydować na sprzęt podany poniżej

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/4000

... pozostaje mi jeszcze kwestia obiektywu. Ceny mnie powalają. dziś byłem w Media Market w Olsztynie i już wiem że koszt takiego (Sigma) to 1200 - 2000 zł. :shock:

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/83

Aparacik już jest a z obiektywem i lampą błyskową muszę się wstrzymać do kolejnego miesiąca. Dziś poszedłem z torbami :wink:

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 04 lis 2007, 19:00

pwala pisze:Nie napisałeś co chciałbyś głownie fotografować
bo może nie potrzebujesz takiego super-zooma?
może dla ciebie inne parametry będą ważniejsze?
Powiem tak. Rodzina, praca, zwierzaki, ryby. To wszystko to moje życie. Moja połowica chciała go tylko do uwieczniania rodziny, i co się będę szarpał :wink: . W pracy zajmuję się reklamą w gazetach i grafiką. Zwykły aparat juz mi nie wystarcza. Tzn może i wystarcza, tylko jak patrzę na Wasze foty to widzę że jest jeszcze wiele do zrobienia. Tak jak i Wy jestem pozytywnie zakręcony pod kątem paletek, więc możecie się niedługo spodziewać fotek w wykonaniu nowego amatora :wink: . A może kiedyś prezes zrobi jakiś konkurs to i 10 miejsce będzie satysfakcją. (na dziesięciu zawodników :D )

Awatar użytkownika
pwala
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: pwala » 04 lis 2007, 19:40

jociak pisze:Zwykły aparat juz mi nie wystarcza. Tzn może i wystarcza, tylko jak patrzę na Wasze foty to widzę że jest jeszcze wiele do zrobienia.
nie do końca zrozumiałem czy kopiłeś samo body czy z jakimś obiektywem...
Jeśli bez to polecam Nikkor 50/1.8D (nowe ok. 420zł, używany ok.300). Nie jest to zoom ale zobaczysz co to znaczy ostre zdjęcia, nasycone kolory, głębia ostrości itp.

co do funkcji macro... wg mnie podany przez ciebie obiektyw to uniwersalny zoom z marketingową funkcja makro.
Obiektywy makro mają odwzorowanie od 1:1 (czyli mówiąc prosto - jeśli fotografujesz muchę o długości 5mm to na kliszy (matrycy) jej obraz też będzie miał 5mm...
polecam ten model sigmy: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/48 (ok. 1300zł)

Rozumiem jednak, że skoro żona i funkcja uwieczniania rodziny to musi być zoom... (choć moja przyzwyczaiła sie do jakości 50/1.8 - klęła, że nie ma zooma, ze musi sie cofac robiąc zdjęcia, ze nie wszystko jej się mieści w kadrze... i po 5(sic!) latach zaaprobowała zakup profesjonalnego zooma za kilka tysięcy)

Paweł

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 lis 2007, 00:35

Heh.. Jociak wyszedł na prostą, a ja znowu się wbiłem w recenzje, testy, opinie... i wróciłem do punktu wyjścia :D Nikon Nikonem, ale możliwość podpięcia pod Cannona właściwie wszystkiego, co się rusza w sensie szkła męczy mnie i dusi, komplikując wybór. Z tym, że gdyby jednak Canon, to nie 400d ale raczej jakaś "wyższa" puszka.. Boszsz, idę dalej czytać :D

Rafał

Awatar użytkownika
pwala
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: pwala » 05 lis 2007, 00:41

Rafał - byłem o krok od kupna 5d... "wytłumaczyłem" sobie, że szkło ważniejsze... choć pełna klatka kusiła.
można przebiedować z plastikowym body, które się nie mieści w rękach a po podpięciu prawdziwego obiektyw znika z nim... warto to zrobić dla efektu końcowego. Body tanieją... obiektywy z najwyższej półki niebardzo...
Paweł

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 lis 2007, 00:54

Jak to jest z tymi ch... szkłami - w ogólnym zarysie.. Są oczywiście różne rodzaje mocowań - tyle już do mnie dotarło. Z tego, co czytam - szkło podpiąć można właściwie zawsze, mniej lub bardziej obchodząc "zasady" - oczywiście za cenę utraty autofocusa czy też stabilizacji, jeśli obiektyw takową posiada. Rozumiem, że ręcznie naostrzyć mogę sobie zawsze, nawet podpinając denko butelki, tyko namacham się ręką wtedy, żeby coś z tego wyszło. Pytam się o to, bo poniewiera się chociażby po allegro masa "analogowego" szkła, niekiedy o fajnych parametrach, a za zupełnie śmieszne pieniądze. Da się? Czy się nie da, a ja sobie niepotrzebnie głowę nabijam. Do szkła 50mm/1,8 (bo 1,4 trochę za drogo) - już się przekonałem po Waszych namowach, przeczytaniu paru recenzji i zobaczeniu fotek (jestem zboczeńcem na punkcie ostrości).. Pozostaje teraz kwestia zbliżeń, powiększeń i włażeniu rybie w pysk, żeby policzyć jej zęby - a przyznaję, że eksperymenty z zastosowaniem niestandardowych rozwiązań też mnie pociągają - tym bardziej, że przy makro i tak najczęściej ostrość ustawia się na konkretną odległość, a potem macha aparatem, żeby głębia była tam gdzie trzeba.. Sory, jeśli chaotycznie, ale pierwsza w nocy po ciężkim dniu daje takie efekty :)

Rafał

Awatar użytkownika
pwala
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: pwala » 05 lis 2007, 01:14

krótko i tez chaotycznie bo miałem się już kłaść:
- stare 'uznane' szkła manualne (gwint M42 + przejściówka na EF) są OK.
Przynajmniej były ok dopóki fotografowałem analogowa (eos3). Jasna matówka pozwalała ustawić ostrość etc. zdjęcia były warte zachodu z ręcznymi nastawami. makro także dawało satysfakcje. Pieknie oddawały nasycenie barw i ładnie rozmywały tło.

- stare szkła od canona z mocowanie FD - zapomnij. Przejściówka z optyka wprowadzała utratę jakości i sporo kosztowała.

Obecnie musiałbym ten sprzęt odkurzyć i sprawdzić z cyfrą (400D) - bo przeczekując boom cyfrowych lustrzanek przy G5 zgromadziłem lepsze, oryginalne szkła Canona (m.in Ef 100/2.8 makro - cudo!).
Może być mniej różowo z następujących powodów:
- matryce z milionami pixeli mają większe wymagania do rozdzielczości obiektywu niż tradycyjny film (tu widać paradoks kompaktów które przy skoku z 3mln px na 5, 7 lub więcej zaczęły produkować gorsze zdjęcia). Gdy matryca ma rozdzielczość lepszą niż szkło uwidaczniają się wszystkie wady szkła - głównie abberacje (poświaty na granicy światła i cienia, obwódki fioletowe itp)... tu stare obiektywy mogą się nie sprawdzić :-(
(powyższe to wywód teoretyczny - nie śledziłem forów na ten temat i tego sprzętu dawno nie używałem).

odpowiadając jednak wprost na twoje pytanie: Tak - DA SIĘ.
podpinasz przez przejściówkę M42-EF
aparat dajesz w tryb Av (priorytet przesłony, wyświetla wtedy zero lub -- )
na obiektywie otwierasz przysłone na maksa (aby było jaśniej)
ustawiasz ostrość (uwaga - tu może być problem kiepskiego body - bo ma ciemną matówkę i po prostu nie widać czy coś jest ostre czy nie)
domykasz przesłonę na obiektywie (aparat sam ustala czas)
i robisz zdjęcie

do makro jak znalazł... do zdjęć rodzinnych i wycieczkowych mocno upierdliwe.
---
może rozważ dokupienie do 50/1.8 pierścieni z przenoszeniem AF. skala odwzorowania wzrośnie przez zmniejszenie min. odległości ostrzenia.

Paweł
update:
mogło ci tez chodzić o szkła niezależnych producentów (np. Sigma, Tamron) - te są produkowane w wersji dla Canona lub Nikona - nie tracisz nic z automatyki).
nie słyszałem natomiast na przepinaniu szkieł pomiędzy N i C.

z ciekawości sprawdziłem:
40D - cena ok 4000zł (chyba, że wyższy miałeś na myśli - to na więcej szkła starczy)
400D - od 1900 do 2300 , Canon 100/2.8macro 1900 (nowy).
co do puszki kupiłbym nawet mało używaną ale taniej...
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 01:24 przez pwala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 lis 2007, 01:24

pwala pisze:(...)
odpowiadając jednak wprost na twoje pytanie: Tak - DA SIĘ.
podpinasz przez przejściówkę M42-EF
aparat dajesz w tryb Av (priorytet przesłony, wyświetla wtedy zero lub -- )
na obiektywie otwierasz przysłone na maksa (aby było jaśniej)
ustawiasz ostrość (uwaga - tu może być problem kiepskiego body - bo ma ciemną matówkę i po prostu nie widać czy coś jest ostre czy nie)
domykasz przesłonę na obiektywie (aparat sam ustala czas)
i robisz zdjęcie(...)
Jeszcze będę musiał z rybą porozmawiać, żeby przytrzymała otwartą japę przez te kilkanaście sekund, kiedy będę się bawił przesłoną i celował z ostrością :D

Żartuję, oczywiście, napisałeś bardzo dużo i dokładnie o tym, co chciałem wiedzieć - ale zła wiadomość: ujawniając się na tym forum wdepnąłeś w niezłe g.. Obawiam się, że niedługo wchodząc na forum najpierw będziesz lookał, czy jestem zalogowany, a dopiero potem chyłkiem odpowiadał na inne posty, niz moje kolejne upierdliwe pytania :D

Dzięki :) A ja wracam do czytania kolejnych recenzji, niech te pytania mają chociaż jakiś poziom :)

Rafał

Awatar użytkownika
pwala
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: pwala » 05 lis 2007, 01:27

Rafal_W pisze:...Obawiam się, że niedługo wchodząc na forum najpierw będziesz lookał, czy jestem zalogowany, a dopiero potem chyłkiem odpowiadał na inne posty, niz moje kolejne upierdliwe pytania :D
Rafał
spoko... choć uprzedzam, ze w tygodniu mam mniej czasu.
Za chwile sam zacznę sypać pytaniami o pierdoły typu żwirek :-)

[zajrzyj - w międzyczasie zrobiłem update poprzedniego postu]
Paweł

Odpowiedz

Wróć do „Technika”