Wilgoc w grzalce?
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Wilgoc w grzalce?
mam pytanie.Posiadam grzalke Hagen 200W i zauwazylem ze w srodku osadzila sie para wodna.Zanim ja zaniose do sklepu chce zapytac kogos kto sie bardziej zna,bo moze to normalne?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj! Nie chcę Cię straszyć, ale grzałka może być nieszczelna! Kiedyś podłączyłam taką grzałkę z parą w środku i....wywaliło korki w całym domu; grzałka do kosza, rybom nic się nie stało, bo nie uziemione
Była to tetroska grzałka . Całe szczęście, że nie mam zwyczaju wkładania rąk do akwa, kiedy jest włączona grzałka
Lepiej zanieś ją do sklepu w celu sprawdzenia i ew. wymiany na sprawną. Pozdrawiam.

Ryb nie poraziło w czasie tego zwarcia, bo nie są uziemione - moim nic się nie stało. Natomiast Tobie mogłoby się przytrafić porażenie prądem,
, dlatego odłączaj grzałkę od prądu, jeśli masz zamiar włożyć rączki do akwa. Kiedyś ktoś już wspominał na tym forum o tym, żeby nie uprawiać partyzantki, chyba, że lubisz ryzyko
. Pozdrawiam.

-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Dorota Garstka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Pozwolę sobie zacytować fragment instrukcji testu Cu Sery: "Test przeprowadza się w przypadku niewyjaśnionych śnięć ryb oraz w trakcie leczenia środkami zawierającymi miedż. (...) Przyczyną obecności miedzi w wodzie jest np. miedż zawarta w rurach wodociągowych, grzałki elektryczne z miedzianą osłonką na spirale itp." Pozdrawiam.
- Mondeja
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
ja od razu oddałbym taką grzałke do sklepu ( jeśli jest jeszcze na gwarancji)
miałem taki przypadek i podobnie jak u garstki skończyło się wybiciem korków. Od tej pory reklamuję wszystkie grzałki w których zauważam wodę w środku , na ściankach. Muszę przyznać , że dotyczy to głównie grzałek Tetry a szczególnie modelu 300 W. W tym momencie mam kolejne 2 takie do reklamacji
miałem taki przypadek i podobnie jak u garstki skończyło się wybiciem korków. Od tej pory reklamuję wszystkie grzałki w których zauważam wodę w środku , na ściankach. Muszę przyznać , że dotyczy to głównie grzałek Tetry a szczególnie modelu 300 W. W tym momencie mam kolejne 2 takie do reklamacji