630 zł ma się szybko zwrócić ..... przy 35W poboru .... hmmm policzmy

35W=0,035kW
W ciągu doby zużywa zatem 0,84kWh energii. Załóżmy zatem że jest lepsza od pompy która pobiera 50W, która w ciągu doby będzie pobierać 1,2kWh. Pompę 50W kupiłem na Allegro za 80zł z przesyłką. Muszę zatem odpracować 550zł. Różnica w poborze energii jest zatem 0,36kWh na dobę co przy koszcie około 0,50 zł za kilowatogodzinę daje oszczędność 18 groszy. Zatem 550 zł odrobi po 3056 dniach co daje nam 8 lat i 4 miesiące. W ciągu tego czasu z pięć razy zmienisz wyposażenie akwarium

Ja wolę mieć w takim momencie te 550zł na ładną rybę. A jakby dalej liczyć wg. zasad ekonomii co bardziej opłacalne to wyjdzie, że gorsza pompa. Załóżmy, że oprocentowanie w banku to 8% w skali rocznej a odsetki się kapitalizują co roku. Wpłacając zatem 550zł do banku na 8 lat powinniśmy z niego wyciągnąć 1018,01 zł. Wolę tańszą pompę
Mam wrażenie Mirek, że w trakcie imprezy odpisywałeś

Nie zamierzam zastępować grzałki silnikiem. Napisałem tylko, że wybór odrobinę mocniejszej pompy to wcale nie marnotrawstwo kasy na prąd, za to masz pompę która zamiast przez godzinę wypompuje Cu duży zbiornik przez pół jak będziesz potrzebował. A tak się jakoś zawsze składa, że szkiełka zmieniamy na większe a nie mniejsze

Co do UPS'a to słuszna uwaga jednak bierz pod uwagę, że nie mówię tutaj o zamianie pompy 35W na 350W tylko powiedzmy 45 na 55W. Różnica owszem istotna ale nie koszmarna.