Podrapałem się po głowie. Wziąłem zawziąłem i .... zrobiłem.
Niniejszym informuję, że uruchomiłem urządzenie o nazwie roboczej AQUATOR. Jest to projekt całkowicie mojego pomysłu i własnego wykonania.
Do czego to jest?
Z założenia, jest to jednocześnie termoregulator cyfrowy z możliwością zaprogramowania temperatury stabilizacji, dokładności z jaką ta temperatura ma być utrzymywana (tzw. histereza) oraz wartościami temperatury alarmu minimum i maksimum.
Jest to także komputer pH z analogicznymi funkcjami, czyli programowaniem pH stabilizowanego, dokładnością stabilizacji (czyli histerezą) oraz wartościami alarmowymi pH minimalną i maksymalną. Oczywiście z możliwością kalibracji urządzenia dla buforów 4 i 7.
To co odróżnia od innych konstrukcji to, że zarówno termoregulator jak i komputer pH mają po 2 wyjścia wykonawcze. Czyli termoregulator może włączyć grzałkę, kiedy temperatura spada poniżej określonego poziomu jak również może włączyć jakąś chłodziarkę (morszczaki stosują małe lodóweczki

Analogicznie jest z komputerem pH. Sterownik może włączyć typowy zawór do CO2 w celu obniżania pH, ale potrafi także włączyć inne urządzenie jeżeli pH przekroczy minimalną dopuszczalną granicę, poniżej której trzeba reagować i pH delikatni podnosić.
Po co to?
To doskonale wiedzą ci co palety rozmnażają, jak potrafi na łeb polecieć pH w zbiorniku tarliskowym w najmniej odpowiednim momencie nie raz doprowadzając do śmierci całego stadka narybku.
Takie też będzie zastosowanie tego urządzenia u mnie. Będzie pilnować parametrów w zbiorniku tarliskowym. Przy czym akurat tutaj nie istotne jest obniżanie pH ale za to niezmiernie istotne jest pilnowanie aby nie spadło poniżej pewnego poziomu. Jeżeli ustrojstwo zauważy, że pH spadło np. poniżej 5,3 wtedy włączy elektrozaworek przez który powoli kropelkowo do zbiornika tarliskowego będzie kapała sobie woda o odpowiedniej twardości ale wysokim pH.
Reasumując:
- urządzenie posiada czujnik temperatury,
- urządzenie posiada gniazdo pod typową sondę pH,
- może niezależnie włączać grzałkę lub chłodziarkę dla funkcji stabilizacji tempertury,
- może niezależnie włączać zawory (lub coś innego) dla podnoszenia i obniżania pH,
- alarmuje przy przekroczeniu minimum i maksimum zarówno temperatury jak i pH,
- pozwala oczywiście kalibrować sondę pH w buforach 4 i 7,
- posiada 6 klawiszową klawiaturkę do obsługi (wiem że można zrobić obsługę menu nawet na 1 klawiszu ale jest to niewygodne a po drugie to urządzenie to pierwsze z planowanej serii i co tu dużo nie mówić jedno z mniej skomplikowanych a konstrukcja ma być uniwersalna),
- posiada alfanumeryczny wyświetlacz 2 linie po 16 znaków,
- urządzenie wyłącza grzałkę i chłodziarkę w przypadku odłączenia lub uszkodzenia czujnika temperatury,
- na czas kalibracji sondy pH wyłącza zawory.
W chwili obecnej pracuję nad portem sieciowym do AQUATORa, tak aby można było podglądać jego pracę a także zmieniać parametry pracy za pośrednictwem strony http://www.... Właściwie port jest gotowy, a pracuję nad samym programem obsługującym go.
Z założenia AQUATOR jest alternatywą dla innych komputerów pH typu Lajon, Denerle i innych. Z założenia NIE JEST alternatywą do bardziej skomplikowanych sterowników obsługujących oświetlenie np. HQI, funkcje zmierzchu, wschodu, włączanie o czasie itd...
Ale TA wersja nie jest alternatywą. Bo w przygotowaniu jest wersja, która z założenia ma z nimi konkurować

Jak tylko obrobię filmik pokazujący w akcji AQUATORa zamieszczę na forum. Dość trudne to jest gdyż obiektywy kamer i aparatów nie lubią ostrego światła diod LED.
I jeszcze jedno. Praca nad samym urządzeniem to jedno. Równocześnie opracowałem program do .... pisania programów mikrokomputerów na bazie których AQUATOR i np Skalar działają. Dzięki temu dowolnie skomplikowane menu obsługujące urządzenie wraz z funkcjami obsługi edycji parametrów go sterujących jestem w stanie zaprogramować do układu w .... 15 sekund!
Dzięki temu na zamówienie prototyp urządzenia obsługującego np. tylko 8 sond pH i 8 zestawów zaworów do podnoszenia pH w zbiornikach tarliskowych jestem w stanie wykonać w ... 2-3 dni.
P.S. Obecnie poszukuję producentów lub dystrybutorów eleganckich obudów do urządzenia.
A i najważniejsze..... AQUATOR na pewno będzie sporo tańszy niż inne tego typu urządzenia!