Pompa do podmian
Pompa do podmian
Witam, z góry przepraszam za wstawianie tego tematu na dwóch forach. Ale na forum Mysiara tylko Arkadiusz zechciał zabrać glos. Chcę kupić pompę do podmian wody aby nie ganiać z wiaderkami. Musiałaby ona przepompować wodę z łazienki do pokoju ok. 7m i podnieść przez krawędź akwarium na wys. ok. 1,4m.
Nigdy nie miałem do czynienia z pompami i nie wiem jakie parametry musiałaby mieć pompa aby zdała u mnie egzamin. Robiłem próbę z Fluvalem 4+ ale nie udało mu się przerzucić wogóle przez krawędź a wiadro stało obok akwarium... Dopiero gdy postawiłem wiadro na taborecie dał rady. Ale pompuje dosyc wolno. Jego teoretyczna wydajność wynosi 1000 l/h.
Ze względu na to że z kasą krucho zainteresowałem się pompami firmy Hailea.
Model HX6830 ma wydajność 3000 l/h i podnosi wodę na wys. 3m - cena ok. 100zł.
Model HX6840 5000 l/h i 4 m - cena ok. 200 zł.
Ze względu na cenę bardziej uśmiecha mi sie trzydziestka ale nie wiem czy nie będzie za słaba. Z drugiej strony obawiam się że jeśli dla świętego spokoju kupię model mocniejszy to okaże sie że pompuje za szybko(no i stówa wydana niepotrzebnie). Na pewno niektórzy z Was podmieniają wodę w ten sposób więc proszę o radę.
Nigdy nie miałem do czynienia z pompami i nie wiem jakie parametry musiałaby mieć pompa aby zdała u mnie egzamin. Robiłem próbę z Fluvalem 4+ ale nie udało mu się przerzucić wogóle przez krawędź a wiadro stało obok akwarium... Dopiero gdy postawiłem wiadro na taborecie dał rady. Ale pompuje dosyc wolno. Jego teoretyczna wydajność wynosi 1000 l/h.
Ze względu na to że z kasą krucho zainteresowałem się pompami firmy Hailea.
Model HX6830 ma wydajność 3000 l/h i podnosi wodę na wys. 3m - cena ok. 100zł.
Model HX6840 5000 l/h i 4 m - cena ok. 200 zł.
Ze względu na cenę bardziej uśmiecha mi sie trzydziestka ale nie wiem czy nie będzie za słaba. Z drugiej strony obawiam się że jeśli dla świętego spokoju kupię model mocniejszy to okaże sie że pompuje za szybko(no i stówa wydana niepotrzebnie). Na pewno niektórzy z Was podmieniają wodę w ten sposób więc proszę o radę.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Można i tak - szukać typowej akwarystycznej ale może to jedno z rozwiązań które też można w takiej sytuacji przemyśleć
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64743046
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64743046
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Można użyć też zanurzeniówki link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64351531
jak przypadkowo zalejesz mieszkanie to bez problemu .....................
jak przypadkowo zalejesz mieszkanie to bez problemu .....................

Sprawdzałem pompy Aquaela ale przy parametrach zbliżonych do mniejszej Hailea cena jest dwukrotnie wyższa. Co do pomp, które proponował cocoloco to w grę wchodzi tylko ta pierwsza ponieważ chcę pompę która może pracowac bez zanurzenia. W dziale DIY nasza koleżanka pisała że miała problemy z pływakiem który za wcześnie wyłączał pompę.
Bardzo Was proszę abyście napisali czy Waszym zdaniem mniejsza Hailea poradzi sobie z tym zadaniem. Nie potrzebuję dużej prędkości pompowania. Wystarczyłoby mi 15 l min. Może ktoś ma sumpa napędzanego podobną pompą i wie jak w praktyce spada wydajnośc takich pomp. Dużą zaletą tych pomp jest dla mnie możliwośc pracy w zanurzeniu i poza zbiornikiem.
Bardzo Was proszę abyście napisali czy Waszym zdaniem mniejsza Hailea poradzi sobie z tym zadaniem. Nie potrzebuję dużej prędkości pompowania. Wystarczyłoby mi 15 l min. Może ktoś ma sumpa napędzanego podobną pompą i wie jak w praktyce spada wydajnośc takich pomp. Dużą zaletą tych pomp jest dla mnie możliwośc pracy w zanurzeniu i poza zbiornikiem.
Z tego co napisał Janusz na forum Mysiara to Hailea wypada w rzeczywistości dużo gorzej niż możnaby się spodziewać. Ale natknąłem się na rodzimy produkt Aquaszut kaskada 7000. Podnoszenie max. 4,5m oraz max wydatek 7000 z możliwością regulacji za 210 zł. Wiem, że można taniej kupić pompę ogrodową ale przerażają mnie troche jej wymiary i masa.
Może faktycznie pompka do CO zamontowana na stałe na zewnątrz zbiornika była by do tego niezłym rozwiązaniem. Taka UPS25/40 ma trzystopniową regulację prędkości obrotowej więc możesz sobie dopasować zarówno podnoszenie jak i wydajność. Jedyna jej wada to cena jednak 300 zł to trochę więcej niż inne propozycje.
No i wstawiłem pompą Aquaszuta - Kaskada 7000. Musiałem troche pokombinować ze złączkami ale dziś zrobiłem pierwszą podmianę. Węża użyłem również do nalewania wody z kranu do wiader (Do odstania, do tej pory musiałem podstawiać wiadra pod kabinę prysznica). Kolejny plus jest taki, że węża spiąłem z odmulaczem i zamiast do wiader odmulam prosto do kratki ściekowej w łazience. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Ja dzisiaj jadę do sklepów z częściami do sprzętu AGD w poszukiwaniu zaworów elektro do pralki żeby odłączać RO jak napełni się zbiornik, popytam też o czujniki poziomu (bo przecież jakoś pralka musi "wiedzieć" że już dosyć) i pomki. Może tutaj znajdzie się coś godnego uwagi do tego zastosowania, bo wydajnośc takie pompki mają niezłą....