Osmoza - uruchamianie...

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Osmoza - uruchamianie...

Post autor: Hypno » 26 lis 2005, 12:09

Witam, mam może naiwne pytanie ale i tak zapytam :-)
Kupiłem właśnie RO i mam pudełko z filtrem zwiniętą rurką i niepasujący reduktor z zaworkiem. Kwestia co do czego rurkami podłączyć jest mi znana. Reduktor też sobie poradzę. Chciałem jednak zapytać czy RO wymaga jakiś czynności wstępnych moczenie? płukanie? albo jeszcze coś innego....

Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak tą żabę zjeść?

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 26 lis 2005, 12:25

Koniecznie przepłucz wkład węgowy- tam jest tyle zanieczyszczeń z węgla, że woda na początku płukania jest czarna.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 26 lis 2005, 13:14

Połącz wszystko tylko nie wkłądaj membrany. Niech tak pochodzi aż woda poleci czysta i to wszystko. Sprzęcicho gotowe.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 27 lis 2005, 00:39

Kiedyś nie wiedziałam,że trzeba płukać filtr węglowy. 2 razy po miesiącu użytkowania membrana była do wyrzucenia-praktycznie nie leciała już woda.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Osmoza - uruchamianie...

Post autor: J-23 » 27 lis 2005, 01:23

Ja bym ci niesmialo zasugerowal wyp...rzucenie fabrycznych prefiltrow, a przynajmniej weglowego. Zamiast tego podlacz RO za porzadnym filtrem ceramicznym i weglowym (sprzedaja toto w roznych miejscach jako kuchenne filtry do polepszania jakosci kranowy). Co prawda oznacza to dodatkowy wydatek ale odpada problem z okresowa wymiana prefiltrow- ceramike czysci sie co jakis czas miekka szczotka z osadow i po klopocie.
Jakosc filtracji przez spiek ceramiczny jest bez porownania lepsza niz ta nibyfiltracja mechaniczna przez wate perlonowa w prefiltrze fabrycznym.
IMO wydatek zwroci ci sie w postaci dlugich lat sprawnego funkcjonowania membrany.
J-23

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 28 gru 2005, 19:53

To co mogę doradzić z własnego już (choć małego doświadczenia) to wydajność filtra. Uruchomiony został zbiorniczek 470l. RO mam o wydajności teoretycznej 50 galonów na dobę, ale że ciśnienie w sieci wodociągowej nie jest wystarczająco wysokie a ja nie mam zamiaru dokładać pomp zwiększających je to napełnianie takiego zbiorniczka, przy założeniu 80% wody RO i 20% kranówy trwa 3 doby.... Wniosek, szybka wymiana większości wody wrazie problemów zdrowotnych jest średnio możliwa. Jeśli ktoś to będzie czytał kiedyś przed zakupem własnego filtra RO to SERDECZNIE polecam taki o większej wydajności. 50ka z tego co już widzę jest w sam raz do zbiorników 200-300l.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”