merlin czyli czy to rzeczywiście potrafi

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 14 lut 2007, 21:08

Przed zakupem należy się zastanowić, przez jak długi czas może być przechowywany filtr tak by był sprawny. Na pewno membrana musi być zalana wodą, jeśli choć raz została użyta. A może dokupić ją przed wystawą?

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 15 lut 2007, 11:40

Chętnie dodam parę groszy na tak szczytny cel. Może ustalmy jakąś składkę :?:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 15 lut 2007, 13:22

Są jeszcze pewne sprawy techniczne o których warto wiedzieć przed decyzją czy kupić albo nie . Filtr po uruchomieniu powinien ( instrukcja ) pracować minimum 1 minutę dziennie , to znaczy że zakupiony filtr na potrzeby klubu musi zostać gdzieś zamontowany kiedy już go pierwszy raz uruchomimy . Mam śmieszną propozycję dzierżawy jakiemuś koledze z PKMD za "symboliczną" złotówkę dziennie ;) . Tu więc rodzi się problem , kto zdecyduje się płacić tyle rocznie jak może sobie osmozę kupić za tą kwotę . Tylko osoba która potrzebuje hektolitry wody .
Jednak rachunek ekonomiczny jest prosty . Koszt wymiany membran i filtra wejściowego to 280$ - instrukcja mówi że to należy robić co dwa lata .
Można olać instrukcję i zakonserwować filtr zalewając go wodą RO - myślę że filtr zniesie to dzielnie i może sobie leżeć spokojnie .

Ja rzuciłem hasło - czy kupujemy filtr tej wydajności na potrzeby klubu a Wy mi piszecie że najlepiej zrobić ściepę ;) - sprawa nie jest pilna więc może zrobimy tak .
Każdy kto dysponuje nadwyżką roślin , sprzętu , ryb i innych może wystawić ją na forum licytacja na cel - filtr Merlin .
Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 15 lut 2007, 18:13

No nie wiem czy przechowywanie zalanego filtra wodą będzie dobre dla membrany. Przecież bakterie, grzybki mogą spowodować rozkład biologiczny. Moim zdaniem membrana powinna być używana.
A może ktoś z grupowiczów długo przechowywał tak filtr z zalaną membraną i ma jakieś w tym względzie doświadczenia praktyczne.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 15 lut 2007, 20:58

Mój filtr przepłukuję co 1 do 2 miesięcy, ponieważ z niego nie korzystam. Sprawdzałem parametry i są O.K., stąd wnioskuję, że takie przerwy w użytkowaniu nie robią na nim wrażenia.

jotka
senior
senior
Imie i Nazwisko: JERZY KRAWCEWICZ
Miejsce zamieszkania/miasto/: JAROCIN

Post autor: jotka » 19 lut 2007, 22:01

apropo demoli w pralni to nawet nawet zostal pochwalony przez zone cos mu sie odmienilo w pracach domowych

Odpowiedz

Wróć do „Technika”