Żarnik lampy UV

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

wasal
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Żarnik lampy UV

Post autor: wasal » 11 mar 2006, 01:34

Po czym poznać że zarnik lampy UV nadaj sie już do wymiany.Lampa nie paliła sie na stałe a jedynie świeciła sie okresowo. Cięzko wiec jest policzyc sume godzin pracy żarnika. Jaki jest sposób aby rozpaznać przepalony żarnik

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 11 mar 2006, 18:12

Jak zwał tak zwał :). Dla mnie jest to po prostu świetlówka ze szkła kwarcowego, bez luminoforu. Resztę wniosków wyciągnij sam - zawsze możesz zobaczyć czy swieci i czy szkło nie pokryło się nalotem.

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 11 mar 2006, 19:07

Zobaczyc, to możesz , ale tylko wyłaczoną ! ! ! ! !.
Swiatło z lampy UV, jest przydatne w walce z drobnoustrojami , ale jednocześnie baardzo szkodliwe dla człowieka, więc nie wolno patrzec jak świeci.
Możesz orientacyjnie policzyć , jak długo mogła świecic licząc okresy kiedy jej używałeś i porównac z danymi producenta.
Prócz tego widac troszkę , przez obudowę i na wlocie wylocie, czy światło jest intensywne ,no i przede wszystkim będziesz wiedział, czy jest skuteczna jeśli będzie w użyciu.
Spadek skuteczności oznacza mniej lub bardziej zużyty żarnik UV.
Orientacyjnie powiem ci , że u mnie właściwie UV-ka chodzi non stop ( w jednym , lub drugim czy trzecim akwa na przemian ) i w ciągu 3 lat jej używania , mam dopiero 2-gi żarnik i jeszcze działa dobrze.
Podstawowa zasada , to nie używać jej "na sucho" , bez przepływu wody , wyłącząć przed zatrzymaniem przepływu, załączać dopiero po uruchomieniu filtra. Wszelkie przegrzania powodują znaczące zużycie a czasami przepalenie. Jak najrzadziej wyłacząc i włączać , bo to też powoduje większe zużycie.
Jeszcze jedno , chronić przed uszkodzeniami mechanicznymi osłony ze szkła kwarcowego, czyli wlot do UV, zabezpieczyć np. gąbką. Wszelkie zarysowania szkła w znaczący sposób obniżają skuteczność lampy UV.

I to by było na tyle ...:D

pozdrawiam

daro
junior
junior

Post autor: daro » 12 mar 2006, 00:24

moja lampa swieci non stop przez caly rok. potem zmieniam na nową i ot cała filozofia! nie będe się zastanawiał czy jest dobra czy nie czy ma pęknięcia czy woda płynęła. wymieniam i wiem że jest git!ja płacę 62złza szt.i mam pewnosć że robi swoją robotę.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”