Osmoza

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Osmoza

Post autor: CraNcH^MS » 15 gru 2006, 00:10

Zakupiłem osmozę, trzy kolumny z wkładami 5 mikronów ,węgiel, 1 mikron, membrana 100 gpd. Osmoza filtruje wodę i nadaje jej oczekiwane parametry, jest tylko jedno ale.....mam dużo odrzutu brudnej wody. Oczywiście zajrzałem na wszelkie fora akwarystyczne i nie znalazłem satysfakcjonującej informacji na temat odrzutu wody i jego ilości. Znalazłem na forum klubu PKMD tabelę, która mi wiele mówi, lecz potrzebuję od was prawdziwej odpowiedzi ile wy tego odrzutu macie w praktyce, instrukcje fabryczne swoje a czasami praktyka to inna bajka. Ja by uzyskać 5 litrów wody muszę filtrować 2 godziny i mam 40 litrów odrzutu. Ciśnienie mam wysokie powyżej 0,1 MPa (bez przesady, przynajmniej tak pokazuje nowy manometr) woda zasilająca filtr ma temperaturę w granicach 15 stopni. Ciśnienie zmniejszyłem przykręcając zawór z dopływu do filtra, temperatura wody niestety musi pozostać bo osmozę mam zamontowaną w piwnicy. Zdaję sobie sprawę, że temperatura wody zasilającej filtr ma znaczenie jak i ciśnienie wody, to jednak czy normalny jest aż tak spory odrzut? Mam zabudowany na wylocie ogranicznik 550. Proszę o wszelkie informacje które pomogą zmniejszyć ilość wylotu brudnej wody. Jest może jakaś wartość ciśnienia którą to osmoza "lubi" szczególnie, wiem tylko tyle, że powinno się ją zasilać ciśnieniem 0,035 - 0,06 MPa (w moim przypadku nie będzie problemu ustawić wielkość ciśnienia mam reduktor który nadaję się do wody)? Może fabrycznie nowa membrana jest uszkodzona? Porady w stylu dławienia wylotu mnie nie interesują.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 15 gru 2006, 09:15

Czy na wylocie masz ogranicznik na którym jest napisane: 550 ??

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 15 gru 2006, 09:27

Trochę dziwna sprawa , bo na godzinę powinno nakapać około 15 litrów a Ty piszesz ,że na 2 godziny 5 litrów. Zakładamy ,że masz temp 15 stop na wlocie to wody powinno nakapaś spokojnie z 10 litrów na godzinę.
Czy napewno przeczyściłeś prefiltry? Przed podłączeniem samej membrany powinieneś spuścić z 50 litrów wody przez same prefiltry. Jeśli tego nie zrobiłeś to cały syf dostał się do membrany i dlatego masz taki duży odrzut. Bo membrana jest zapchana. Taka jest moja opinia

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 15 gru 2006, 10:01

Oczywiście, że je przepłukałem, przeleciało przez nie z 200 litrów wody.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 15 gru 2006, 10:03

vega1 pisze:Czy na wylocie masz ogranicznik na którym jest napisane: 550 ??
Tak. Posiadam na wylocie taki ogranicznik.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 14 sty 2007, 10:25

Mam podobny problem z tą samą osmozą.Robi strasznie dużo odpadu... Czy można choć trochę ograniczyć odpad bez szkody dla membrany???

CraNcH^MS rozwiązałeś swój problem??

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 14 sty 2007, 13:47

Sławku, zacznę od pytania ile odrzutu posiadasz?

Ja rozwiązałem swój problem powiedzmy częściowo bo zawsze może być lepiej :). Powodem tego był źle działający ogranicznik, przepuszczał za wiele wody a powiedzmy szczerze był fabrycznie tak zdefektowany, że nic nie ograniczał :(. Ten model, który ja posiadałem udało mi się naprawić (lecz nie wiem czy dobrze). Patrząc pod ostrym światłem od wylotu wody z ogranicznika zauważyłem element, który jest źle osadzony (można to nazwać źle osadzony w swoim gnieździe), jest to trochę tulejki* z odpowiedniej wielkości otworem który był przekrzywiony w bok. Posłużyłem się spinaczem biurowym i wkładając go w otworek usadziłem na prosto tak, że siedzi na swoim miejscu. Nie wiem czy naprawa była naprawą prawidłową, ale uzysk wody mam 5l / 16l odrzutu w około godzinę. Patrząc na wspomnianą tabelę przy temperaturze zimnej wody jaką mam (teraz około 12 stopni) nie jest to wcale źle.

* potraktuj to jako przypuszczenie, ogranicznika nie można rozkręcić na elementy pierwsze. Myślę, że ograniczniki 450 i 550 to to samo z tą różnicą, że zawężenie (wspomniana tulejka) ma odpowiednio inną średnicę otworu. Ja zastanawiam się nad kupieniem nowego ogranicznika.

Rybaczki
junior
junior

Post autor: Rybaczki » 14 sty 2007, 23:02

Obawiam się że winne jest cisnienie 0,1 Mpa wg mnie jest ono sporo poniżej dolnej granicy prawidłowej pracy
W instrukcji powinna byc podan jego wartośc np dla mojej wynosi 0,2-0,8

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 15 sty 2007, 14:49

U mnie wychodzi 8 litrów na godzine przy dość zimnej wodzie (temp. nie mierzyłem) ale martwi mnie spora ilość odrzutu.Spróbuje zmienić ogranicznik na ten od membrany 75gdp...

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 15 sty 2007, 15:16

Czy napewno przeczyściłeś prefiltry? Przed podłączeniem samej membrany powinieneś spuścić z 50 litrów wody przez same prefiltry.

ja puscilem wode wode przy odkreconym wezyku od membrany, ale az tyle wody to przez te filtry nie przelecialo. (mowice ze musi ok 50l u mnie bylo moze z 15l ;/ az woda zaczela czysta leciec, tak pisalo w instrukcji jak montowalem)
najlepszy motyw ze mam 600 ml !!!!!!!!!!!!!!! na godzine maskra temp wody 15 stopni C a cisnienie jest z 1,6 MPa

da sie jeszcze cos z tym zrobić bo na 400l wody to ja bede wieki czekał

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 15 sty 2007, 15:23

czy juz kaplica z mebrany

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 15 sty 2007, 16:00

vega1 pisze:U mnie wychodzi 8 litrów na godzine przy dość zimnej wodzie (temp. nie mierzyłem) ale martwi mnie spora ilość odrzutu.Spróbuje zmienić ogranicznik na ten od membrany 75gdp...
Ile litrów tego odrzutu masz ?

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 15 sty 2007, 19:15

Odpowie mi ktos na moje pytanie ????????? :(

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 15 sty 2007, 19:57

Farmer a jaką masz tą osmozę?? Masz 2 czy 3 prefiltry??

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 15 sty 2007, 20:02

Ostatnio zakupiłem membranę na allegro , zresztą to już chyba moja trzecia membrana , na początku było wszystko ok , po tygodniu finisz , ani kropli , druga obok starsza chodzi jak chodziła , dzwoniłem do importera , muszę mu ją przesłać w celu ustalenia przyczyny , twierdzi ,że musiała się zapchać , ciekawe czym ?

Odpowiedz

Wróć do „Technika”