grzałka

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

grzałka

Post autor: stachu » 15 gru 2006, 01:14

Witam
Potrzebuje kupić grzałkę w pełni zanurzalną o mocy co najmniej 1000W najlepiej z termoregulatorem zewnętrznym,czy ktoś spotkał się z takim sprzętem ?
Sprawdzałem różne oferty firm akwarystycznych ale nie znalazłem nic o takiej mocy.
Proszę o informacje gdzie można coś takiego kupić !!!!

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 15 gru 2006, 01:32

Witaj Staszku w sumie to ja nic o takim sprzęcie, stricte do celów akwarystycznych to nie słyszałem. Wiem że na pewno przemyślałeś dogłębnie owy zakup, ale czy nie bezpieczniej 3x300w? Heh może to chory pomysł ale grzałkę o podanej przez Ciebie mocy można łatwo wykonać. Wystarczy zwyczajna grzałka odseparowana pojemnikiem szklanym wypełnionym wodą. A tak na serio to może poszukaj czegoś do ogrzewania oczek wodnych?

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 15 gru 2006, 01:40

Szukałem-nie ma o takiej mocy.
A co do 3*300W to się nie sprawdza-trudno jest je wykalibrować aby działały jednocześnie a zależy mi na szybkim podgrzaniu wody po jej podmianie.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 15 gru 2006, 01:46

A podłączone pod jeden zewnętrzny termostat?? Mam na myśli zwyczajne grzałki, bez termostatu. Chciałem zaproponować ci firme rester ale przed chwilą sprawdziełm że bez termostatu są tylko do 120w :?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, 01:53 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 15 gru 2006, 01:50

Nie znam tej firmy,grzałki bez termostatu widziałem o największej mocy 100W,a wolałbym mieć jedną a nie 10..........

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 15 gru 2006, 02:00

może coś takiego : http://colisa.com.pl/?/o-oswto.shtml
Szukaj w ogrzewaniu stawów.

Awatar użytkownika
maciek71
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Maciej Macniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: North of Poland

Post autor: maciek71 » 15 gru 2006, 02:39

Witam!
Może ten link coś pomoże.http://www.um-um.pl/product_info.php?cP ... ts_id=4585
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 15 gru 2006, 10:36

Te z AquaMedica mi się podobają ale nie mają termostatu,szukam takiej z zewnętrznum termostatem,ostatnio używałem zwykłej grzałki podłączonej do zwykłego termostatu efekt-kolejny raz"kopnięcie" prądu dlatego szukam dobrego sprzętu.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 15 gru 2006, 14:17

skalary bez termostatu są do 200W.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 15 gru 2006, 14:42

Grzałki po 1000,1500 W a nawet mocniejsze używane są w bojlerach... Np:

http://fib.poznan.pl/catalog/index.php? ... 6724200469

BlueAngel
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: BlueAngel » 15 gru 2006, 14:47

A co do 3*300W to się nie sprawdza-trudno jest je wykalibrować aby działały jednocześnie a zależy mi na szybkim podgrzaniu wody po jej podmianie.
Witaj stachu
Napisz jakiej wielkości masz baniaczek.Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.
Ja mam zbiornik 540 litrów i pracują w nim grzałki Aquael'a 3 x 200W rozstawione na długości 190 cm w trzech miejscach. Grzałki ustawione są na 28°C. Temperatura wody utrzymuje się w granicach 29 - 30°C, gdyż dogrzewają ją jeszcze 4 świetlówki 36W.
Powiem szczerze, że nigdy nie widziałem żeby grzały wszystkie razem, zawsze świeci jedna a sporadycznie dwie. Moim zdaniem inwestycja w 3 grzałki jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna niż w jedną. Pamiętaj niech cię nie będzie kilka dni w domu, a w tym czasie padnie ci ta jedna 1000W grzałka, to co wtedy? - ryby muszą szukać ciepłej bielizny żeby przeżyć wychłodzenie -. Przy trzech grzałkach jesteś uratowany, a właściwie twoje rybcie.
Poza tym myślę do podmian powinieneś używać wody podgrzanej już do właściwej temperatury. Jest to mniejszy szok dla twoich podopiecznych. myślę, że podgrzewanie wody w zbiorniku ogólnym to jest błąd.
Ale niech się wypowiedzą jeszcze inni koledzy.

POZDRAWIAM
Robert Paprota

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 15 gru 2006, 15:06

Jeszcze jedna rzecz moim zdaniem baaardzo istotna. Grzałka o mocy 1000W w zbiorniku to również 1000% pewności poparzenia ryb. W najbliższym otoczeniu temeratura wody może sięgać kilkudziesięciu dobrych stopni, a tymczasem czterdzieści kilka wystarczy aby białko się scięło. Ja w swoim baniaku mam 300W i chyba przy okazji zmienię na 2 mniejsze właśnie z tego powodu. Jeżeli chcesz już koniecznie taką moc zastosować to wyłącznie w grzałce przepływowej podczas przepompowywania wody przy podmianie. Inaczej to moim zdaniem fundowanie sobie kłopotów na własne życzenie i za własne pieniądze.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 15 gru 2006, 15:13

Wydaje mi się że Staszek potrzebuje takiej grzałki do podgrzewania wody w kilku (kilkunastu) zbiornikach w hodowli i raczej jak przypuszczam grzałka ta nie będzie bezpośrednio w akwarium,więc poparzenie ryb nie będzie zagrożeniem...

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 15 gru 2006, 15:27

Napisał "po podmianie" więc nie brałem tego pod uwagę. Jeżeli "przed" to proponuję termoregulator na przekaźniku (większe obciążenia znoszą te typowe w sklepach kupowane) grzałka dawna "turystyczna" i jakaś głowica od filtra dmuchająca wodą w grzałkę tak żeby dobrze i szybko mieszać. Tylko takiej mocy nie wytrzyma większość przedłużaczy i gniazdek na dłuższą metę i istnieje szansa że z kabla zrobi się żarnik od żarówki ale o baaardzo krótkim czasie życia :-) Tu już proponuję uważać z tym do czego to się podłacza!

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 15 gru 2006, 16:55

Napisz jakiej wielkości masz baniaczek.Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.
3500 litrów
Pamiętaj niech cię nie będzie kilka dni w domu, a w tym czasie padnie ci ta jedna 1000W grzałka, to co wtedy? - ryby muszą szukać ciepłej bielizny żeby przeżyć wychłodzenie
nie ma obawy,temperatura powietrza jest w granicach 30 C
Jeszcze jedna rzecz moim zdaniem baaardzo istotna. Grzałka o mocy 1000W w zbiorniku to również 1000% pewności poparzenia ryb.
grzałka będzie zamontowana w filtrze zewnętrznym do którego wpływa świerza woda prosto z kranu (czytaj lodowata)
grzałka dawna "turystyczna" i jakaś głowica od filtra dmuchająca wodą w grzałkę tak żeby dobrze i szybko mieszać.
właśnie mam już taką zastosowaną 500W +obieg wody wymuszony napowietrzaniem,problem w tym że tak pracująca grzałka po czasie zaczyna mieć przebicia a zapewniam cię że po kilku "kopnięciach prądu" też miałbyś dość.......
Tylko takiej mocy nie wytrzyma większość przedłużaczy i gniazdek na dłuższą metę i istnieje szansa że z kabla zrobi się żarnik od żarówki ale o baaardzo krótkim czasie życia
jest podłączona do kabla 3*2,5 a to chyba wystarczy
Poza tym myślę do podmian powinieneś używać wody podgrzanej już do właściwej temperatury. Jest to mniejszy szok dla twoich podopiecznych.
przy podmianie 3000litrów naraz jest to trudne.......

.
Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.
dobrze myślisz jak patrze na licznik to przypomina mi się młynek do kawy,więc przestałem patrzeć.....

Odpowiedz

Wróć do „Technika”