grzałka
- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
grzałka
Witam
Potrzebuje kupić grzałkę w pełni zanurzalną o mocy co najmniej 1000W najlepiej z termoregulatorem zewnętrznym,czy ktoś spotkał się z takim sprzętem ?
Sprawdzałem różne oferty firm akwarystycznych ale nie znalazłem nic o takiej mocy.
Proszę o informacje gdzie można coś takiego kupić !!!!
pozdrawiam
Potrzebuje kupić grzałkę w pełni zanurzalną o mocy co najmniej 1000W najlepiej z termoregulatorem zewnętrznym,czy ktoś spotkał się z takim sprzętem ?
Sprawdzałem różne oferty firm akwarystycznych ale nie znalazłem nic o takiej mocy.
Proszę o informacje gdzie można coś takiego kupić !!!!
pozdrawiam
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Witaj Staszku w sumie to ja nic o takim sprzęcie, stricte do celów akwarystycznych to nie słyszałem. Wiem że na pewno przemyślałeś dogłębnie owy zakup, ale czy nie bezpieczniej 3x300w? Heh może to chory pomysł ale grzałkę o podanej przez Ciebie mocy można łatwo wykonać. Wystarczy zwyczajna grzałka odseparowana pojemnikiem szklanym wypełnionym wodą. A tak na serio to może poszukaj czegoś do ogrzewania oczek wodnych?
- Michcio
- entuzjasta
A podłączone pod jeden zewnętrzny termostat?? Mam na myśli zwyczajne grzałki, bez termostatu. Chciałem zaproponować ci firme rester ale przed chwilą sprawdziełm że bez termostatu są tylko do 120w 

Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, 01:53 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michcio
- entuzjasta
może coś takiego : http://colisa.com.pl/?/o-oswto.shtml
Szukaj w ogrzewaniu stawów.
Szukaj w ogrzewaniu stawów.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Grzałki po 1000,1500 W a nawet mocniejsze używane są w bojlerach... Np:
http://fib.poznan.pl/catalog/index.php? ... 6724200469
http://fib.poznan.pl/catalog/index.php? ... 6724200469
Witaj stachuA co do 3*300W to się nie sprawdza-trudno jest je wykalibrować aby działały jednocześnie a zależy mi na szybkim podgrzaniu wody po jej podmianie.
Napisz jakiej wielkości masz baniaczek.Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.
Ja mam zbiornik 540 litrów i pracują w nim grzałki Aquael'a 3 x 200W rozstawione na długości 190 cm w trzech miejscach. Grzałki ustawione są na 28°C. Temperatura wody utrzymuje się w granicach 29 - 30°C, gdyż dogrzewają ją jeszcze 4 świetlówki 36W.
Powiem szczerze, że nigdy nie widziałem żeby grzały wszystkie razem, zawsze świeci jedna a sporadycznie dwie. Moim zdaniem inwestycja w 3 grzałki jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna niż w jedną. Pamiętaj niech cię nie będzie kilka dni w domu, a w tym czasie padnie ci ta jedna 1000W grzałka, to co wtedy? - ryby muszą szukać ciepłej bielizny żeby przeżyć wychłodzenie -. Przy trzech grzałkach jesteś uratowany, a właściwie twoje rybcie.
Poza tym myślę do podmian powinieneś używać wody podgrzanej już do właściwej temperatury. Jest to mniejszy szok dla twoich podopiecznych. myślę, że podgrzewanie wody w zbiorniku ogólnym to jest błąd.
Ale niech się wypowiedzą jeszcze inni koledzy.
POZDRAWIAM
Robert Paprota
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Kontaktowanie:
Jeszcze jedna rzecz moim zdaniem baaardzo istotna. Grzałka o mocy 1000W w zbiorniku to również 1000% pewności poparzenia ryb. W najbliższym otoczeniu temeratura wody może sięgać kilkudziesięciu dobrych stopni, a tymczasem czterdzieści kilka wystarczy aby białko się scięło. Ja w swoim baniaku mam 300W i chyba przy okazji zmienię na 2 mniejsze właśnie z tego powodu. Jeżeli chcesz już koniecznie taką moc zastosować to wyłącznie w grzałce przepływowej podczas przepompowywania wody przy podmianie. Inaczej to moim zdaniem fundowanie sobie kłopotów na własne życzenie i za własne pieniądze.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Kontaktowanie:
Napisał "po podmianie" więc nie brałem tego pod uwagę. Jeżeli "przed" to proponuję termoregulator na przekaźniku (większe obciążenia znoszą te typowe w sklepach kupowane) grzałka dawna "turystyczna" i jakaś głowica od filtra dmuchająca wodą w grzałkę tak żeby dobrze i szybko mieszać. Tylko takiej mocy nie wytrzyma większość przedłużaczy i gniazdek na dłuższą metę i istnieje szansa że z kabla zrobi się żarnik od żarówki ale o baaardzo krótkim czasie życia
Tu już proponuję uważać z tym do czego to się podłacza!

- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
3500 litrówNapisz jakiej wielkości masz baniaczek.Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.
nie ma obawy,temperatura powietrza jest w granicach 30 CPamiętaj niech cię nie będzie kilka dni w domu, a w tym czasie padnie ci ta jedna 1000W grzałka, to co wtedy? - ryby muszą szukać ciepłej bielizny żeby przeżyć wychłodzenie
grzałka będzie zamontowana w filtrze zewnętrznym do którego wpływa świerza woda prosto z kranu (czytaj lodowata)Jeszcze jedna rzecz moim zdaniem baaardzo istotna. Grzałka o mocy 1000W w zbiorniku to również 1000% pewności poparzenia ryb.
właśnie mam już taką zastosowaną 500W +obieg wody wymuszony napowietrzaniem,problem w tym że tak pracująca grzałka po czasie zaczyna mieć przebicia a zapewniam cię że po kilku "kopnięciach prądu" też miałbyś dość.......grzałka dawna "turystyczna" i jakaś głowica od filtra dmuchająca wodą w grzałkę tak żeby dobrze i szybko mieszać.
jest podłączona do kabla 3*2,5 a to chyba wystarczyTylko takiej mocy nie wytrzyma większość przedłużaczy i gniazdek na dłuższą metę i istnieje szansa że z kabla zrobi się żarnik od żarówki ale o baaardzo krótkim czasie życia
przy podmianie 3000litrów naraz jest to trudne.......Poza tym myślę do podmian powinieneś używać wody podgrzanej już do właściwej temperatury. Jest to mniejszy szok dla twoich podopiecznych.
.
dobrze myślisz jak patrze na licznik to przypomina mi się młynek do kawy,więc przestałem patrzeć.....Myślę, że przy 1000W to licznik ci zwariuje.