Akwarium dwustronne

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

bizon24
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Adam Kurzawa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Oleśnica

Akwarium dwustronne

Post autor: bizon24 » 15 sty 2007, 13:37

Witajcie, szukam informacji dotyczących zasad budowania akwariów dwustronnych. Po latach powracam do akwarystyki i chę wybić otwór w ścianie pomiędzy kuchnią a salonem. Wejdzie mi tam akwarium o długości 160cm. I teraz mam dylemat czy bez możności uzycia tła na tylnej scianie uzyskam odpowiednie wrażenia głębi. Jaką dobrać szerokość akwarium i co z wystrojem wnetrza aby obserwacje z jedne i drugiej strony dawały pełnię szczęścia. Może znacie linki do stron w tym temacie?. Z głory dziękuję za rady..

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Post autor: Mondeja » 15 sty 2007, 18:24

chetnie pomogę , zbudowałem i urządziłem kilka dwustronnych zbiorników. Podaj więcej szczegółów , przede wszystkim interesuje mnie szerokość ściany.
Przemek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 15 sty 2007, 21:10

Ja powiem z własnego podwórka. U szwagra w domu jest potężny zbiornik, który od strony salonu jest jakby obrazem o wymiarach mniej więcej 220cm x 100 cm. Oczywiście jest druga strona, wystająca w pokoju w którym ten zbiornik tak na prawdę się znajduje. Na samym początku zbiornik nie miał żadnego tła (patrząc od strony salonu) i jeżeli pomieszczenie za zbiornikiem było ciemne, to OK . Problem zaczynał się wtedy kiedy pomieszczenie to było oświetlone jakimiś żarówkami lub był bardzo jasny słoneczny dzień, wtedy przez akwarium widać było zarwóno meble z tego drugiego pomieszczenia jak i wszystko inne będące za akwarium. Najgorzej oczywiście prezentowały się wszelkie przewody i rurki do wszelkich instalacji jakie w akwarium zwłaszcza tak dużum są potrzebne. Praktycznie żadna grzałka czy filtr nie ma tak długiego przewodu aby wystarczył do sensownego ułożenia przy zbiorniku o wysokości 100 cm, zwłaszcza jeżeli swobodne zwisanie za tylną szybą odpada z powodów oczywistych przy zbiorniku dwustronnym. Nie wiem jak u Ciebie będzie ulokowane w pomieszczeniach to akwarium, ale z tego co widzę taki zbiornik jest cholernie ciężko dobrze zrobić. Co innego jeżeli jest on w jednym pomieszczeniu czyli oświetlone równomiernie ze wszystkich stron, a co innego kiedy z założenia będą to dwa pomieszczenia zazwyczaj zupełnie inaczej oświetlone. Zwłaszcza wieczorową porą, czyli praktycznie wtedy kiedy domownicy są na miejscu.
W opisywanym zbiorniku po jakimś czasie tylna jego ścianka została oklejona folią lustrzaną (lustrzana powierzchnia jest z obu stron folii) W efekcie od strony salonu wygląda to nieźle, natomiast tragedia z drugiej strony. Owszem zbiornik ten ma być reprezentacyjny od strony salonu, ale wszystkie czynności obsługi zbiornika trzeba robić z drugiej, czyli z tej z której nic nie widać z powodu rzeczonej folii. W efekcie zawsze właściwie są potrzebne dwie osoby, obserwator krzyczący "dobrze źle, ciepło zimno" oraz operator sitka, odmulacza, manipulatora do sadzenia roślin i innych niezbędnych utensyliów akwarystycznych. Najnowsza koncepcja u nas jest taka, że folia won, a zamiast niej będą owszem lustrzane ale panele, któe w razie potrzeby po prostu będzie można zdjąć z tylnej ściany zbiornika.

Popatrz sobie na stronę http://www.aquariumdesigngroup.com Śliczności tu znajdziesz również w zbiornikach "niejednostronnych" Zawsze można coś podpatrzeć i zastosować jakiś patent.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2007, 09:50 przez Hypno, łącznie zmieniany 1 raz.

bizon24
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: bizon24 » 16 sty 2007, 09:06

szerokokość ściany to 30cm ale myślałem aby od strony salonu wyrównać ze ścianą i oprawić zbiornik imitacją kamienia(mam takie wykończenia w pokoju -coś w rodzaju oprawy kominków) a od strony kuchni wysunąć zbiornik. Tuż przy akwarium jest teraz część jadalna ze stołem więc, dla mnie to pełny wypas - śniadania i inne posiłki w odp. atmosferze - ah co tu dużo gadać, a od strony salonu wypoczywasz ile chcesz...:) I stąd dylemat o którym właśnie napisał Hypno (dzięki) czy tłem nie będą garki w kuchni patrząc z salonu, a patrząc z kuchni - co będzie gdy z salonu który jest od strony południa zaświeci słoneczko i nie skończy się naklejaniem tła raz z jednej strony raz z drugiej. Ale pomysł ten już we mnie dojrzewał długo więc nie chcę z niego tak łatwo zrezygnować. Jeśli chodzi o cay osprzęt to myslałem aby umieścić go pod akwarium na wykutych w ścianie otworach, które z zewnątrz zamknę jakimiś fajnymi drzwiczkami. Część sprzętu myslałem umieścić na bocznej ścianie akwarium stąd też długość akwa wsępnie dobrałem 160 cm ale kusi mnie większe aby zostało trochę miejsca na osprzęt. PS. Jak zobaczyłem tą stronkę to mi oko zbielało. A jak pokażę żonie to mi każe dzisiaj jeszcze iść zamówić akwarium:)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 16 sty 2007, 09:29

Właśnie teraz jak czytałem Twój post kolejny, to sobie uzmysłowiłem, że do takiego akwarium idealnie nadawać się będzie filtr podżwirowy i grzałka przepływowa również podłaczona do rur pod akwarium. Wyobrażam też sobie mozliwość podłączenia kubełka od spodu i napowietrzania również. Może po pracy nasmaruje jaki schemat mały. Czyli w sumie nic nie było by widać z cyklu "mała rafineria" w zbiorniku, żadnych rurek ani kabelków, oczywiście poza wlotem i wylotem ewentualnym filtra. Oczywiście wiercenia w dnie w takim wypadku się nie uniknie.

bizon24
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: bizon24 » 16 sty 2007, 11:32

właśnie o filtrze podżwirowym myślałem, ale o grzałce przepływowej nie. Za schemacik byłbym wdzięczny, tym bardziej, że jak pisałem wracam do akwarystyki po dłuższej przerwie więc nie jestem na bieżąco - szczególnie z działu Technika. Ale teraz zaczynam intensywnie odrabiać zaległości. Te wircenie otworów to dla mnie nowość, ale jak o tym przeczytałem to widzę że nie mam wyjścia. A teraz jeszcze powracam do wymiarów akw. Widzę na tej stronie co mi podesłałeś, że te wąskie akwaria też nieźle wygladają. Jak pisałem mam ścianę o gr 30cm, a myślałem o akwarium 45, gdzie 3 cm wystawało by w salonie(bo taka mniej więcej jest grubość imitacji kamienia którą akwarium otoczę, a 12 cm na małym postumencie w kuchni. Co myslicie o tej szerokości. Mógłbym szersze mówiąc więcej np 25cm ale nie wiem jak będzie to wyglądało. Szczerze mówiąc to że wysunę akwarium jest pewne. Tylko pytanie ile? Pozytyw tego jest taki że ułatwi to zabiegi pielęgnacyjne, ktróre planuję przeprowadzać tylko z tej strony zbiornika.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 16 sty 2007, 12:57

Bizon czytam i tak sobie myślę o tych tłach !
Ja to widzę tak : Wycinasz otwór w ścianie o jakieś 5cm wyższy, następnie umieszczasz tam roletkę taką okienną (z prowadnicami naklejonymi na szybę ,lub jaką wolisz) na końcu oklejasz to kamieniem do krawędzi akwa! Roletę ściągasz jak masz silne nasłonecznienie a odsuwasz jak masz cień !
Ze strony jadalni robisz podobnie.
Jak dla mnie to bajka i kto wie czy ja nie będę robił podobnie !
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 sty 2007, 13:49

Ścianki pod baniakiem nie osłabiaj wykuwaniem dziur na aparaturę.
Poprostu zbuduj szafkę dostawianą do ściany od strony kuchni, np. 30cm szerokości i tam umieść cała aparaturę.
Jak na ścianę i szafkę zamontujesz jeden blat, masz 60cm szerokości baniak do postawienia.
Baniaka wiercić nie musisz, możesz wszystkie kable i przewody puścić z jednego boku.
Od salonu nie będzie widać że jeden bok ma wnękę (10cm to aż za dużo) małą na kable bo okleisz to ozdobnymi kamieniami na tej ścianie, lub nie wykujesz dziury do końca. Od strony kuchni możesz zrobić ozdobną listwę / deske na zawiasy, by mięć do tego łatwy dostęp (najlepiej to samo drewno co meble kuchenne, blub szafka pod spodem.

bizon24
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: bizon24 » 17 sty 2007, 12:17

zrobię tak jak mówisz Tom- szafka od strony kuchni - cztery słupki z cegły klinkierowej a pomiędzy nimi trzy drzwiczki, zacznę w sobotę prace z młotkiem i przecinakiem, będzie trochę tego bo to ściana nośna więc najpierw muszę wstawić pokaźne nadproże nad otworem, a później dopiero wywalić dziurę. Z tą roletą też niezły pomysł- zrobię tak ale tylko od strony salonu. Mam też pomysł na montaż korzeni w akwarium. Uwaga-sprzedaję pomysł, choć mam nadzieje że sam zrobię to pierwszy-hehe. Otóż będą wisiały na hakach zamontowanych w nadprożu a swje długie witki moczyły w baniaku. Zrobię w ten sposób aranżację grot (ale nie za dużo) powstałych pod zwisającymi korzeniami, akwarium z cyklu: pogranicze światła i cienia, a tam gdzie będzie dochozić więcej światła posadzę coś zielonego ale z wielkim umiarem.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 17 sty 2007, 13:24

bizon24 pisze:(...)Mam też pomysł na montaż korzeni w akwarium. Uwaga-sprzedaję pomysł, choć mam nadzieje że sam zrobię to pierwszy-hehe. Otóż będą wisiały na hakach zamontowanych w nadprożu a swje długie witki moczyły w baniaku. Zrobię w ten sposób aranżację grot (ale nie za dużo) powstałych pod zwisającymi korzeniami(...)
:) Pomysł niestety nie nowy, nawet na tym forum były podobne - choć jeszcze nigdy nie widziałem go wykonanego w taki sposób, by mi się podobało. Musisz się spieszyć, bo sam chcę w ciągu najbliższych trzech tygodni pokazać swoją wersję zwisających korzeni.. :D

Rafał

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 sty 2007, 16:06

Dużo zależy od kształtów tych korzeni, by się spodobało i zachwyciło, samo podwieszanie ich to już stara metoda... jedni do pokrywy, inni do szyb, itd.

bizon24
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: bizon24 » 18 sty 2007, 10:18

gdy pisałem o tych korzeniach to własnie sobie myslałem o tym czy czasami już ktoś na to nie wpadł, jak to ma wyglądać to mniej więcej już wiem ale jak to będzie w praktyce to zobaczymy. Czasami ciężko doścignąć wizję. Myślę że przed tobą Rafał z tym moim akwarium nie zdążę, więc zrób, pokaż innym a ja może coś zmałpuję :). Nie pisałem jeszcze o tym że pod tym akwarium mam piwnicę, więc przyłącza takie jak wod-kan już sobie zaplanowałem. Może macie jakiś pomysł jak to jeszcze wykorzystać?

gentor
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Ryszard Tomasik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wieliczka

Post autor: gentor » 18 sty 2007, 19:37

Jeżeli pod akwarium jest piwnica i masz możliwość przebicia się do niej to możesz większość techniki przenieść do umieszczonego tam sumpa.
Musisz jednak zastosować pompę,która wtłoczy wodę na wysokość 2-3m.
Ja zastosowałem pompę fontannową do oczka wodnego i sprawdza się znakomicie.
To rozwiązanie ma jeszcze tą zaletę, że w mieszkaniu nie słychać pracy pompy.

bizon24
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: bizon24 » 19 sty 2007, 11:56

Myslałem o tym, tylko pojawia się tu problem taki że jak to w piwnicy - jest po prostu zimno, a więc niezły ochładzalnik dla pokaźnego sumpa. W lecie może być, ale zimą grzałki będą pracować całą parą tym bardziej że jak mi wychodzi z obliczeń stanie u mnie akwarium o przeszło 500l wody, którą muszę podgrzać o ok. 7-8 stC powyżej tego co mam w domu. Muszę sobie jeszcze przeliczyć straty energii jakie mnie czekają zanim się na to zdecyduję. A dzisiaj po pracy zaczynam dziurawić ścianę -hehe. Ale najpierw żonę z domu muszę wynieść :wink:

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 19 sty 2007, 12:42

Bizon mam prośbę !!
Uzupełnij profil choć o IMIE ! Proszę bo po Nikach to głupio !
Pamiętaj że każdy z nas okleja (stawia) akwa, sump tam gdzie się da styropianem !!
Jest to piękna metoda !
Pomyśl nad tym !!
Pozdrawiam Marek

Odpowiedz

Wróć do „Technika”