Czy to prawda....??
-
Szymon11
- junior

- Imie i Nazwisko: Szymon K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Czy to prawda....??
Mam pytanko.Rozmawiałem z profesjonalistą (argus) na temat filtra unimax 700 i powiedział mi ,że jeżeli do 450l założę taki filtr to będzie on pełnił funkcje filtra mechanicznego i biologicznego i nie będę musiał zakładać dodatkowego wewnętrznego,a czyszczenie ograniczy sie od 1 roku do 1,5.Co o tym sądzicie?
jeśli bedziesz miał tylko jeden filtr i bedzie pracował jako mechaniczno-biologiczny to na pewno bedziesz go musiał czyścic częściej bo zwyczajnie sie zapcha,lepiej by ten filtr pracował jako biologiczny czyli z gąbka na wlocie do filtra a dokup sobie drugi wewnetrzy lub zewnetrzny który bedzie pracował jako mechaniczny i mozesz go czyścić wedle potrzeb nawet co tydzień a ten biologiczny wtedy jak najżadziej
- jociak
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Moim skromnym zdaniem to "profesjonalista" trochę przesadza. Kiedy będziesz miał w takim akwa normalną obsadę roślin i ryb, a filtr będzie pracował jako mechaniczny i jedyny bez wspomagania innego filtra to po roku zroi się klops. Ja proponuję Ci założyć dwa filtr zewnętrzne. Jeden mechaniczny o większej przepustowości a drugi biologiczny o mniejszej. Unimax 700 nadaje się do tego by być filtrem biologicznym. Ma dużą pojemność i stosunkowo mały przepływ. Jako mechaniczny np Tetra Tec Ex 1200. Na 450 l akwa spokojnie pociągnie. Będziesz go mógł czyścić co 3-6 miesięcy a biologiczny po roku czy nawet więcej...pozdrawiami nie będę musiał zakładać dodatkowego wewnętrznego
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Sporo zależy co tam będzie pływać w tych 450 litrach, ale skoro piszesz na forum PKMD to pewnie paletki, a nie neonki.
Zdecydowanie nie zaglądanie do jedynego filtra przez rok czasu źle się skończy.
Potwierdzam zdanie Rafała powyżej, będziesz musiał go czyścić często, a w biologicznym często jest niewskazane.
Dwa filtry to dobre rozwiązanie i bardziej niezawodne.
Zdecydowanie nie zaglądanie do jedynego filtra przez rok czasu źle się skończy.
Potwierdzam zdanie Rafała powyżej, będziesz musiał go czyścić często, a w biologicznym często jest niewskazane.
Dwa filtry to dobre rozwiązanie i bardziej niezawodne.
- kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Powiedziałbym nawet, że znacznie wcześniej żle się skończy. Po roku, to jest możliwe że taki filtr już dawno by stanął._TOM_ pisze: Zdecydowanie nie zaglądanie do jedynego filtra przez rok czasu źle się skończy.
Przede wszystkim - spora gąbka na wlot. Paletki(zdrowe) produkują 10x więcej odchodów niż tzw. zwykłe rybki
Co do typu fitra - weź największy i najlepszy na jaki będzie Cię stać + spora gąbka na wlot.
BTW - ja mam drugi, mniejszy filtr wpięty szeregowo przed większym biologicznym, sprawdza się to od wielu lat. Trzeba tylko z głową dobrać mniejszy filtr, aby dało się do niego podłączyć węże o średnicy równej wężom większego filtra. Fluvale np. mają grube króćce i ja używam fluvala 204 przed Tetrą EX1200. Gabkę na wlocie mam i tak, bo jak już pisałem - przy paletkach filtracji mechanicznej nigdy za wiele
A, i jeszcze jedno - przy bocjach kiryski najprawdopodobniej Ci skarłowacieją(chyba, ze kupisz wyrośnięte
pozdr
- kubamajer
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Szeregowo, w tym przypadku znaczy, że:Szymon11 pisze:Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumie jak to jest podłączone szeregowo i jak się zakłada gąbki.Są to jakieś specjalne?
Mały filtr zasysa wodę z akwarium. Wąż wylotowy z małego filtra wpięty jest do wlotu dużego filtra. Wylot dużego filtra idzie do akwarium.
Gąbka założona jest na rurkę zasysającą mniejszego filtra. Co do gąbki, to stosuje się np. gąbkę do głowicy turbinowej, taką z otworem do zamocowania w głowicy. Nasuwa się ją tym otworem na rurkę zasysającą. Ja używam "rzadkiej" gąbki - wkładu do filtra Fan(duży rozmiar). W przypadku stosowania tylko jednego filtra kubełkowego, można dać gęstszą i większą gąbkę. To się nazywa prefiltr
ps. czytaj Forum, to wszystko już jest napisane
pozdr
-
Iwek_22
To i ja mam pytanie w tej materii.
Czy ten mały filtr, pracuje (tzn. jest podłączony do prądu), czy tylko duży i czy zdoła zaciągnąć tę wodę z akwarium przez dwa filtry.
Konkretnie chcę podlączyć Fluvala 405 jako biologiczny, a chętnie przed nim bym podłączył starego Fluvala 204 (nie w pełni sprawnego) jako mechaniczny. Zastanawiam się tylko czy to wszystko wyjdzie.
Czy ten mały filtr, pracuje (tzn. jest podłączony do prądu), czy tylko duży i czy zdoła zaciągnąć tę wodę z akwarium przez dwa filtry.
Konkretnie chcę podlączyć Fluvala 405 jako biologiczny, a chętnie przed nim bym podłączył starego Fluvala 204 (nie w pełni sprawnego) jako mechaniczny. Zastanawiam się tylko czy to wszystko wyjdzie.
- kubamajer
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Powinien pociągnąć, ale zalecałbym naprawić ten mniejszy
. Ja w każdym razie mam włączone obydwa, ale nawet ten mniejszy spokojnie przepycha wodę przez układ, tyle że wydajność jest wtedy mniejsza oczywiście. W razie awarii którejś głowicy(czy to w ogóle możliwe?), zostaje drugi pracujący..
Ja bym próbował w każdym razie
.
pozdr
Ja bym próbował w każdym razie
pozdr
-
Iwek_22
Moja obawa dotyczy głowicy tego małego - ma on jakąś tam przewidzianą przpustowość i jak będzie włączony, to większe "ssanie" z dużego, może wprowadzić podwyższenie obrotów w tym małym?! Czy nie rozleci się ten mniejszy? To są takie tylko teoretyczne moje rozważania, bo nigdy tego nie sprawdzałem, ani nie widziałem 
-
Iwek_22