Czy to prawda....??

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Szymon11
junior
junior
Imie i Nazwisko: Szymon K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin

Czy to prawda....??

Post autor: Szymon11 » 02 maja 2007, 11:26

Mam pytanko.Rozmawiałem z profesjonalistą (argus) na temat filtra unimax 700 i powiedział mi ,że jeżeli do 450l założę taki filtr to będzie on pełnił funkcje filtra mechanicznego i biologicznego i nie będę musiał zakładać dodatkowego wewnętrznego,a czyszczenie ograniczy sie od 1 roku do 1,5.Co o tym sądzicie?

michal.p1
junior
junior

Post autor: michal.p1 » 02 maja 2007, 11:36

jeśli bedziesz miał tylko jeden filtr i bedzie pracował jako mechaniczno-biologiczny to na pewno bedziesz go musiał czyścic częściej bo zwyczajnie sie zapcha,lepiej by ten filtr pracował jako biologiczny czyli z gąbka na wlocie do filtra a dokup sobie drugi wewnetrzy lub zewnetrzny który bedzie pracował jako mechaniczny i mozesz go czyścić wedle potrzeb nawet co tydzień a ten biologiczny wtedy jak najżadziej

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 02 maja 2007, 12:02

i nie będę musiał zakładać dodatkowego wewnętrznego
Moim skromnym zdaniem to "profesjonalista" trochę przesadza. Kiedy będziesz miał w takim akwa normalną obsadę roślin i ryb, a filtr będzie pracował jako mechaniczny i jedyny bez wspomagania innego filtra to po roku zroi się klops. Ja proponuję Ci założyć dwa filtr zewnętrzne. Jeden mechaniczny o większej przepustowości a drugi biologiczny o mniejszej. Unimax 700 nadaje się do tego by być filtrem biologicznym. Ma dużą pojemność i stosunkowo mały przepływ. Jako mechaniczny np Tetra Tec Ex 1200. Na 450 l akwa spokojnie pociągnie. Będziesz go mógł czyścić co 3-6 miesięcy a biologiczny po roku czy nawet więcej...pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 02 maja 2007, 12:15

Po 1 to taki filtr jest za mały do takiego akwarium-chyba, że bedzie to akwarium tylko roślinne, bez ryb. Po 2 nie wyobrażam sobie nie otwierania takiego filtra przez rok-duża przesada, tak delikatnie bym to nazwał. Ja otwieram raz na półtora-dwa miesiące i uważam że to max.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 maja 2007, 13:34

Sporo zależy co tam będzie pływać w tych 450 litrach, ale skoro piszesz na forum PKMD to pewnie paletki, a nie neonki.
Zdecydowanie nie zaglądanie do jedynego filtra przez rok czasu źle się skończy.
Potwierdzam zdanie Rafała powyżej, będziesz musiał go czyścić często, a w biologicznym często jest niewskazane.
Dwa filtry to dobre rozwiązanie i bardziej niezawodne.

Szymon11
junior
junior

Post autor: Szymon11 » 02 maja 2007, 13:54

Na myśli mam 8-10 paletek,40-50neonki czerwone,10 kiryski,10otoków 2bocje wspaniałe 2-4 zbrojniki Czyli większy o większej przepustowości jako filtr biologiczny a mniejszy jako mechaniczny i cześciej czyścić??????

To teraz mam wielki dylemat czy:TETRA, JBL,czy może UNIMAX?????????

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 02 maja 2007, 14:20

Z tych wszystkich filtrów to wybrał bym........ Eheima 2028 :wink:

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 14:37

_TOM_ pisze: Zdecydowanie nie zaglądanie do jedynego filtra przez rok czasu źle się skończy.
Powiedziałbym nawet, że znacznie wcześniej żle się skończy. Po roku, to jest możliwe że taki filtr już dawno by stanął.

Przede wszystkim - spora gąbka na wlot. Paletki(zdrowe) produkują 10x więcej odchodów niż tzw. zwykłe rybki ;).

Co do typu fitra - weź największy i najlepszy na jaki będzie Cię stać + spora gąbka na wlot.
BTW - ja mam drugi, mniejszy filtr wpięty szeregowo przed większym biologicznym, sprawdza się to od wielu lat. Trzeba tylko z głową dobrać mniejszy filtr, aby dało się do niego podłączyć węże o średnicy równej wężom większego filtra. Fluvale np. mają grube króćce i ja używam fluvala 204 przed Tetrą EX1200. Gabkę na wlocie mam i tak, bo jak już pisałem - przy paletkach filtracji mechanicznej nigdy za wiele :).

A, i jeszcze jedno - przy bocjach kiryski najprawdopodobniej Ci skarłowacieją(chyba, ze kupisz wyrośnięte :)). Wybrałbym albo jedno, albo drugie. W ogóle nie uważam bocji, za właściwe towarzystwo dla młodych dysków - silna konkurencja pokarmowa. Bocje są szybsze i będą najlepiej rosły z całego towarzystwa.. ;)

pozdr

Szymon11
junior
junior

Post autor: Szymon11 » 02 maja 2007, 15:04

Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumie jak to jest podłączone szeregowo i jak się zakłada gąbki.Są to jakieś specjalne?

Z gory dziękuje!

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 15:25

Szymon11 pisze:Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumie jak to jest podłączone szeregowo i jak się zakłada gąbki.Są to jakieś specjalne?
Szeregowo, w tym przypadku znaczy, że:
Mały filtr zasysa wodę z akwarium. Wąż wylotowy z małego filtra wpięty jest do wlotu dużego filtra. Wylot dużego filtra idzie do akwarium.

Gąbka założona jest na rurkę zasysającą mniejszego filtra. Co do gąbki, to stosuje się np. gąbkę do głowicy turbinowej, taką z otworem do zamocowania w głowicy. Nasuwa się ją tym otworem na rurkę zasysającą. Ja używam "rzadkiej" gąbki - wkładu do filtra Fan(duży rozmiar). W przypadku stosowania tylko jednego filtra kubełkowego, można dać gęstszą i większą gąbkę. To się nazywa prefiltr ;). Czyści się go często, nawet co kilka dni lub co dzień, w zależności od tego, jak szybko się zanieczyszcza.

ps. czytaj Forum, to wszystko już jest napisane ;).

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 15:42

To i ja mam pytanie w tej materii.
Czy ten mały filtr, pracuje (tzn. jest podłączony do prądu), czy tylko duży i czy zdoła zaciągnąć tę wodę z akwarium przez dwa filtry.
Konkretnie chcę podlączyć Fluvala 405 jako biologiczny, a chętnie przed nim bym podłączył starego Fluvala 204 (nie w pełni sprawnego) jako mechaniczny. Zastanawiam się tylko czy to wszystko wyjdzie.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 15:50

Powinien pociągnąć, ale zalecałbym naprawić ten mniejszy ;). Ja w każdym razie mam włączone obydwa, ale nawet ten mniejszy spokojnie przepycha wodę przez układ, tyle że wydajność jest wtedy mniejsza oczywiście. W razie awarii którejś głowicy(czy to w ogóle możliwe?), zostaje drugi pracujący..

Ja bym próbował w każdym razie :).

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 15:54

Moja obawa dotyczy głowicy tego małego - ma on jakąś tam przewidzianą przpustowość i jak będzie włączony, to większe "ssanie" z dużego, może wprowadzić podwyższenie obrotów w tym małym?! Czy nie rozleci się ten mniejszy? To są takie tylko teoretyczne moje rozważania, bo nigdy tego nie sprawdzałem, ani nie widziałem :)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 16:11

No co Ty? ;) To ostatnia rzecz jakiej bym się obawiał. To nie parowóz :).

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 16:23

Jeszcze jedno pytanko. Czy w takim układzie zakładać na wlot gąbkę, czy właśnie ten mały filtr mechaniczny ma za zadanie zatrzymywać wszystkie "grubsze" nieczystości?

Odpowiedz

Wróć do „Technika”