FILTRACJA do 450l
-
Szymon11
- junior

- Imie i Nazwisko: Szymon K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
FILTRACJA do 450l
Witam!
Mam zamiar założyć zbiornik 150/50/60.Jednak im więcej czytam tym większy mam w głowie mętlik.Co wybrać?
JBL 500 +tetre 1200
Jbl 500 + tetre 700
JBLl 500+Jbl 500
unimax 700 + jbl 500
Eheim2028 przeznaczony do (600l)+ wewnętrzny?
A może plenum plus jakiś kubełek????I który zrobić biologiczny a który mechaniczny?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź!
Mam zamiar założyć zbiornik 150/50/60.Jednak im więcej czytam tym większy mam w głowie mętlik.Co wybrać?
JBL 500 +tetre 1200
Jbl 500 + tetre 700
JBLl 500+Jbl 500
unimax 700 + jbl 500
Eheim2028 przeznaczony do (600l)+ wewnętrzny?
A może plenum plus jakiś kubełek????I który zrobić biologiczny a który mechaniczny?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź!
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
To jest pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi i będzie dużo różnych podpowiedzi, bo każdy robi to inaczej i ma inne doświadczenia czy możliwości. Sam musisz wybrać. Było na forum o tym sporo pisane, powielasz te same dylematy.Co wybrać?
Ja zastosowałbym 2 x JBL500, albo trochę taniej i dokładnie jak mam od pół roku w 1 baniaku 2xEX1200.
Jeden kubełek zrobiłbym biologicznym, a drugi mechanicznym, bardzo proste zabiegi je takowymi czynią.
Plemun do tego nie zaszkodzi, jeśli będzie poprawnie zbudowane. Plenum to raczej zstępca denitratora, niż kubełka, ale ma również szerokie działanie filtracyjne poza samą denitracją.
- tomasz334
- senior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo
Opcja szukaj i masz trochę wiadomości, a to dwie najbardziej treściwe.Co to jest Plenum?
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ightplenum
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ightplenum
- jociak
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
2 x tetra tec ex 1200 to jest bajer, ale to nie wszystko. Trzeba zadać sobie pytanie czy to wystarczy aby parametry wody w umiarkowanie obsadzonym rybami zbiorniku będą się zatrzymywały na akceptowalnym poziomie. Jeżeli zrobisz scenerię typu konar i piasek to myślę że nie jest to dobre rozwiązanie. Nie jest tak dlatego, że nadyżkę NO2 i NO3 będziesz musiał niwelować dużymi podmianami wody. W takim przypadku dobrze jest zamontować sobie plenum czy sump. Nie dawaj wiary podpowiedziom że przy obsadzie np 6 dorosłych ryb na 240 l wystarczy podmiana 25%/tyg. aby uzyskać NO3 1-10. Nie ma takiej możliwości. Przerobiłem to i wiem że w takiej opcji trzeba podmieniać minimum 100% wody tygodniowo, aby zaliczyć taki poziom. Jeżeli jednak chcesz posiadać wraz z paletkami sporo roślin,to jak najbardziej jest to doskonałe rozwiązanie. 2 x tetra 1200, 1-jako biologiczny, 2-jako mechaniczny spokojnie zaspokoją Twoje wymagania. Rośliny, mając do dyspozycji odpowiednią ilość światła (najlepiej w przedziale 4600-5600 K), moim zdaniem min. 0,5 Watt/1 l wody, będą wymagały sporo wartości odżywczych. Najpierw zajmą się NO2-bo to jest bardziej pożądanym źródłem pokarmu a kiedy ono spadnie do niskiego pułapu NO3. Przy takiej konfiguracji możesz podmieniać 25% wody/tyg. i urzymać dobre wartości. Namieszałem tu troszeczkę, ale na własnej osobie się przekonałem, że nawet najlepszy filtr nie usunie Ci z wody nadmiaru NO3. To, że woda jest klarowna to nie znaczy ,że jest przydatna do trzymania w niej ryb. Częstym zjawiskiem źle oczyszczonej np z azotanów i azotynów wody jest ciemnienie i płochliwość naszych milusińskich. Wtedy wielu z nas szuka winy w pasożytach i innych bonusach co jest oczywiście błędną scieżyną. Zanim jednak zaczniesz montować wszystkie te urządzenie w swoim wymarzonym zbiorniku i zanim zaczniesz ustalać scenerię, zakup testy wody i sam naucz się dochodzić powodzeń i niepowodzeń co do do słusznie przefiltrowanej wody.