Czy potrzebne jakieś dodatkowe wzmocnienie komody przy 450L

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Czy potrzebne jakieś dodatkowe wzmocnienie komody przy 450L

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 17:58

Witam wszystkich planuję założyć Akwarium o wymiarach 150x60x50 mam zamiar zamówić komodę o wymiarach 150 długości 80 wysokości i 50 głębokości rozmawiałem w zakładzie stolarskim koszt takiej komody nie będzie taki wysoki 400zł zastanawia mnie czy owa komoda poradzi sobie z takim wielkim i ciężkim akwarium.Komoda będzie wykonana z płyty wiórowej o grubości 18mm będzie miała pełne plecy z płyty tylko zastanawia mnie czy da sobie ona rade z całym ciężarem coś około 550 kg w załączniku dodałem fotkę komody proszę o waszą podpowiedz czy dać wzmocnienia jak tak to jakie i w jaki sposób bardzo proszę o rozrysowanie jak macie jakieś propozycje
http://www.meble-brw.com.pl/product_inf ... ts_id=4367

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 11 lip 2007, 18:17

Komoda ma 4 'boki' czyli 2 ścianki boczne zewnetrzne i 2 ścianki wewnętrzne równologłe w których chodzą szuflady, więc moim skromnym zdaniem się nadaje do tego baniaka.
Jedynie nóżki pod tymi wewnetrznymi ściankami powinne być dodane.
Można też wzmocnić blat, nakładając drugi blat na wierzch tego obecnego blatu komody.

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 18:24

Tomek Napisz dlaczego się nie nadaje ta komoda będzie miała plecy z pełnej płyty

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 11 lip 2007, 19:07

Adaś Tom napisał że według niego " się nadaje " czyli jest O.K !
ale sugeruje podparcie jej po środku dodając 3 parę nóżek co na pewno jest możliwe!
Przeczytaj jeszcze raz post Toma!

Pozdrawiam Marek

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 19:26

Marek myślałem całkowicie zrezygnować z nóżek zastanawia mnie to tylko to czy postawić komodę na płasko na samej płycie czy na cokole jak radzicie chciał bym jeszcze zrobić sobie pokrywę z płyty pod kolor bardzo mi się podobają pokrywy z firmy Argus macie może jakieś projekty

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 11 lip 2007, 19:58

Adaś a jak u Ciebie z równością podłogi ??
Ja mam cholernie krzywą podłogę i szafka stoi na podłodze na 2cm styropianie i akwarium na szafce na grubej karimacie lub też na styropianie.
Na pewno ciężar rozłoży się lepiej po podłodze a ścianki działowe szafki będą dodatkowymi podporami.
Ta obudowa to banał to skrzynia podzielona na 2/3 ze świetlówkami lub HQI i 1/3 podnoszoną na hydraulicznych podnośnikach do mebli. Spytaj tego kto będzie robił komodę a on raczej złapie o co chodzi !

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 11 lip 2007, 20:02

U mnie jest sama płyta bez nóżek i jest OK. Uważam, że nawet lepiej.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 11 lip 2007, 20:30

przynenta pisze:U mnie jest sama płyta bez nóżek i jest OK. Uważam, że nawet lepiej.
Ja uważam, że te 4 nóżki w linku mogą nie wytrzymać pół tony, pewnie przykręcone są małymi śrubeczkami, stąd zasugetrowałem dodanie wiekszej ilości nóżek, 2 pary więcej.
Ten sam efekt można osiągnać łatwiej, likwidując jak sugerujesz wszystkie obecne teraz 4 nóżki.
A czy cokół czy bez cokołu, to raczej kwestia gustu i rozlewania potem wody, to jest niszczenia się najpier cokoła przy powidziach, a nie komody.
Co do pokrywy, to ja musze mieć zawsze w kolorze komody czy mebli, stąd zdecydowanie polecam firme akwarystyczną, niż zwykłego stolarza. Są szczegóły i niuanse, o któych stolarz nie ma pojęcia zazwyczaj, a renomowana firma ma doświadczenie w pokrywach i drobnych niuansów, które potem utrudniają obsługę nie schrzani.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 11 lip 2007, 22:09

Poza tematem, Tomek to już chyba 4 twoja odsłona :lol: . Normalnie masz zajefajne okulary, a jaki profil :D
Ps. Tak jak Tomek napisał te nóżki są za słabe , trzeba zrobic wzmocnienia pod komodą, sama komoda da sobie radę.

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 22:32

Tak jak pisałem panowie jestem w stanie zrezygnować z tych nóżek tylko trapi mnie to czy wytrzyma ciężar ale myślę że nie będzie problemu płyta będzie grubości 18mm zrobię sobie na tym cokole tak jak radzi Tomek mam takiego dobrego stolarza robił mi 3 szafy z czego dwie wnękowe i szafki do przedpokoju zrobi tak jak mu to zaprojektuje więc nie chcę zrobić jakiejś gafy żeby się nie rozłożyła szafka pod ciężarem i do tego jeszcze ta pokrywa trzeba wszystko dokładnie wyliczyć

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 22:33

Tak jak pisałem panowie jestem w stanie zrezygnować z tych nóżek tylko trapi mnie to czy wytrzyma ciężar ale myślę że nie będzie problemu płyta będzie grubości 18mm zrobię sobie na tym cokole tak jak radzi Tomek mam takiego dobrego stolarza robił mi 3 szafy z czego dwie wnękowe i szafki do przedpokoju zrobi tak jak mu to zaprojektuje więc nie chcę zrobić jakiejś gafy żeby się nie rozłożyła szafka pod ciężarem i do tego jeszcze ta pokrywa trzeba wszystko dokładnie wyliczyć

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 22:34

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 22:35

Adamo169
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Adamo169 » 11 lip 2007, 22:36

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 11 lip 2007, 23:04

x5 trochę dużo

Odpowiedz

Wróć do „Technika”