System zasilania awaryjnego
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
System zasilania awaryjnego
Poszukuje UPS-a który zapewni mi zasilanie w razie przeryw w dostawie energii.
UPS-a ma wytrzymać minimum 4 h przy obciążeniu
filtr 8 do 25 wat
brzęczek 4 waty
ewentualnie oświetlenie 6 amper
i grzałka 150 wat.
Czy znajdę na to jakiegoś ups który to pociągnie ewentualnie opcja filtr+ brzęczek.
UPS-a ma wytrzymać minimum 4 h przy obciążeniu
filtr 8 do 25 wat
brzęczek 4 waty
ewentualnie oświetlenie 6 amper
i grzałka 150 wat.
Czy znajdę na to jakiegoś ups który to pociągnie ewentualnie opcja filtr+ brzęczek.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Re: System zasilania awaryjnego
Widziałem na Allegro UPSa do pompy CO (centralnego ogrzewania), który był oryginalnie przeznaczony do komputera, jednakże miał podłączony akumulator z "malucha".
Zobacz:
http://www.ever.com.pl/pl/prod.php?prod=specline
http://www.profitexx.com.pl/index.php?i ... roduct=382
Pamiętaj jednak, że dobierając UPS przeznaczony do komputera musi mieć odpowiednią przebieg (sinusoidę) prądu przemiennego, ponieważ filtry mające wirniki mogą najzwyczajniej nie ruszać.
Zobacz:
http://www.ever.com.pl/pl/prod.php?prod=specline
http://www.profitexx.com.pl/index.php?i ... roduct=382
Pamiętaj jednak, że dobierając UPS przeznaczony do komputera musi mieć odpowiednią przebieg (sinusoidę) prądu przemiennego, ponieważ filtry mające wirniki mogą najzwyczajniej nie ruszać.
-
- entuzjasta
Nie jestem elektrykiem i pisząc do mnie o sinusoidach ma to do mnie dość wymowne pojęcie.
Ale nie wiem jak ta sinusoida ma biegnąć aby była zgodna z wytycznymi.
Może masz chęć podać mi złote rozwiązanie pod nos bo się na tym nie znam.
A też myślałem że ktoś z dyskomaniaków ma już podobne rozwiązanie które będę mógł zastosować u siebie.
Ale nie wiem jak ta sinusoida ma biegnąć aby była zgodna z wytycznymi.
Może masz chęć podać mi złote rozwiązanie pod nos bo się na tym nie znam.
A też myślałem że ktoś z dyskomaniaków ma już podobne rozwiązanie które będę mógł zastosować u siebie.
Jest taka polska stara firma podaję link :
http://www.fideltronik.com.pl/ups/p_ares700.html
przy doborze proponuje Ups-a wposażonego w dwa (12V 7.2Ah) akululatory w/w posiada .
Jest jeszcze taka taniocha Activepower .
...
I lider zasilania awaryjnego APC (np seria Smart - posiadająca możliwość modułowego dołożenia zestawu akumulatorów ; Fideltronik (większe wersje) też posiada możliwość dołożenia dodatkowych modułów akumulatorów )
pozdrawiam Arek
przy doborze proponuje Ups-a wposażonego w dwa (12V 7.2Ah) akululatory w/w posiada .
Jest jeszcze taka taniocha Activepower .
...
I lider zasilania awaryjnego APC (np seria Smart - posiadająca możliwość modułowego dołożenia zestawu akumulatorów ; Fideltronik (większe wersje) też posiada możliwość dołożenia dodatkowych modułów akumulatorów )
pozdrawiam Arek
-
- entuzjasta
Dzięki Arku za linki będę studiował.
Po ostatniej awarii w sumie nie poniosłem żadnych strat ale lepiej się zabezpieczyć przed następnym razem.
Po ostatniej awarii w sumie nie poniosłem żadnych strat ale lepiej się zabezpieczyć przed następnym razem.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Napisz do Irka Kaczora, dopiero co się konsultował w tej sprawie i zrobił zakup, na pewno pomoże, pozdrawiam
-
- entuzjasta
UPS dzięki Artur
)))

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Polska owszem, ale czy stara? wiem coś o tym.AT pisze:Jest taka polska stara firma podaję link :

UPS-y mają dość dobre, sam na takich jadę i chwalę je sobie, jednak trzeba wiedzieć czego się chce podczas zakupu.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
A to co to ? - 6 A ? - to ile to [W] ? - zasilane z sieci 220 [V] ? - tzn. 1,3 [KW] ?TURYSTA pisze: [...] ewentualnie oświetlenie 6 amper
Po co Ci awaryjne zasilanie na grzałkę ? - przez te 4 h ryby nie zamarzną.
Gotowe (oryginalne) rozwiązanie spełniające Twoje wymagania będzie piekielnie drogie. No chyba, że sobie takiego UPS'a przerobisz samemu z zastosowaniem akumulatorów np. samochodowych.
- stanpiter
- członek PKMD
Tylko ładowanie sobie przerób, by końcówki mocy wytrzymałybirdas pisze:No chyba, że sobie takiego UPS'a przerobisz samemu z zastosowaniem akumulatorów np. samochodowych.TURYSTA pisze: [...] ewentualnie oświetlenie 6 amper

Ever ECO 500 Pro CDS - ostatnio go testowałem .
Podłączyłem pod ups-a tylko fltr zewnętzny Unimax 250 (moc 11 wat)- wytrzymał bez prądu 2 godziny 15 minut .
Wniosek - nadaje się tylko przy chwilowym zaniku napięcia z sieci ( do godziny )
pozdrawiam
Arek
Podłączyłem pod ups-a tylko fltr zewnętzny Unimax 250 (moc 11 wat)- wytrzymał bez prądu 2 godziny 15 minut .
Wniosek - nadaje się tylko przy chwilowym zaniku napięcia z sieci ( do godziny )

pozdrawiam
Arek
- stanpiter
- członek PKMD
To cienki jakiś,.AT pisze:Ever ECO 500 Pro CDS - ostatnio go testowałem .
Wniosek - nadaje się tylko przy chwilowym zaniku napięcia z sieci ( do godziny )![]()
pozdrawiam
Arek

- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Jak napiszesz co oznacza właśnie to 6A to powiem Ci jaki UPS zastosować z jakimi akumulatorami.
Możesz do tego podejść w taki sposób: każda amperogodzina pojemności akumulatora to pracujące (przy 100% sprawności) obciążenie 12W. Czyli 64Ah pojemności akumulatora samochodowego pociągnie albo 12W przez 64 godziny albo 24W przez 32 godziny itd...
Podtrzymywanie z UPSa na dłuższy czas ma sens finansowy tylko przy małych obciążeniach. Czyli dajesz to co niezbędne pompkę do powietrza + filtr. Kupujesz na Allegro UPSa z uszkodzonymi akumulatorami (czyli w sumie bez akumulatorów) za 80zł takiego o mocy 400VA (tylko musi być taki co daje sinusoidę na wyjściu a nie jakieś schodki), do tego 2 akumulatory samochodowe powiedzmy 75Ah łączysz w kupę i w razie Niemca masz spokój nawet na 2 dni. Jest tylko jedno małe ale. UPSy nie są przystosowane do ładowania tak dużych akumulatorów w krótkim czasie. Więc będzie potrzebował ładnych kilku dni na ponowne doładowanie akumulatorów. Jeżeli w tym czasie ponownie padnie zasilanie.... to sam sobie odpowiedz. Dlatego do kompletu warto dokupić ładowarkę i po takim zaniku doładować akumulatory przez oddzielną ładowarkę.
Jeżeli chcesz jednak podtrzymywać kilkaset i więcej watów przez co najmniej kilka godzin to tylko agregat prądotwórczy (około tysiąca zł) i jeżeli dodatkowo chcesz mieć luksus, że sam odpali w razie zaniku prądu to mnożysz x2 i masz agregat, który na 10l benzyny da Ci zasilanie na dobę dla 10kW. Duże obciążenia przez długi czas i akumulatory to zabójstwo finansowe.
Możesz do tego podejść w taki sposób: każda amperogodzina pojemności akumulatora to pracujące (przy 100% sprawności) obciążenie 12W. Czyli 64Ah pojemności akumulatora samochodowego pociągnie albo 12W przez 64 godziny albo 24W przez 32 godziny itd...
Podtrzymywanie z UPSa na dłuższy czas ma sens finansowy tylko przy małych obciążeniach. Czyli dajesz to co niezbędne pompkę do powietrza + filtr. Kupujesz na Allegro UPSa z uszkodzonymi akumulatorami (czyli w sumie bez akumulatorów) za 80zł takiego o mocy 400VA (tylko musi być taki co daje sinusoidę na wyjściu a nie jakieś schodki), do tego 2 akumulatory samochodowe powiedzmy 75Ah łączysz w kupę i w razie Niemca masz spokój nawet na 2 dni. Jest tylko jedno małe ale. UPSy nie są przystosowane do ładowania tak dużych akumulatorów w krótkim czasie. Więc będzie potrzebował ładnych kilku dni na ponowne doładowanie akumulatorów. Jeżeli w tym czasie ponownie padnie zasilanie.... to sam sobie odpowiedz. Dlatego do kompletu warto dokupić ładowarkę i po takim zaniku doładować akumulatory przez oddzielną ładowarkę.
Jeżeli chcesz jednak podtrzymywać kilkaset i więcej watów przez co najmniej kilka godzin to tylko agregat prądotwórczy (około tysiąca zł) i jeżeli dodatkowo chcesz mieć luksus, że sam odpali w razie zaniku prądu to mnożysz x2 i masz agregat, który na 10l benzyny da Ci zasilanie na dobę dla 10kW. Duże obciążenia przez długi czas i akumulatory to zabójstwo finansowe.
- stanpiter
- członek PKMD
Przez to jedno zdanie nie radzę ładować akumulatorów samochodowych zasilaczami z UPS-a, i nie przez czas ładowania, lecz stosowane końcówki mocy.Hypno pisze: Jest tylko jedno małe ale. UPSy nie są przystosowane do ładowania tak dużych akumulatorów w krótkim czasie.