Testy małego miernika w toku i okazuje sie że niestety musze zaprojektować nową płyte główną, żeby pogodzić pH i Redox ze sobą - dziadygi nawzajem sie w tej konfiguracji jaką mam zakłócają.... Nic tak nie uczy jak własne błedy.
W temacie głównego wątku natomiast - zrobiłem małą "rewolucje".
Sterownik wpakowałem w dwie obudowy - w dużej znajduje się jednostka centralna i sekcje pomiarowo wykonawcze w małej klawiatura, diody (kontrolki) i wyświetlacz. Duże pudło wędruje pod akwa - małe przykręcamy na szafke i gotowe.
Przedstawiam kilka zdjęć jak to wyszło
Zbliżenie na złącza wysciowe - tu będą przykręcone przewody zasilania i wyściowe do HQI, Świetlówek, grzałki i Zaworu CO2
Płyta główna w całej okazałosci - z boku widać prototyp modułu dolewki odparowanej wody
Wyjścia z tyłu złącza elektrody pH, wentylatorów, lampy nocnej LED, czujnika poziomu wody, Głównego zasilania z wyłącznikiem i bezpiecznikiem. W otwory poprzeciągane zostaną kable od lamp, grzałek itp...
Zamknięta obudowa ze złączem do centralki sterującej.
A tu widok na "komplecik"
A tu już uruchomione - centralka połączona jest z panelem przy pomocy zwykłego przedłużacza do drukarki DB25F/DB25M;)
I zbliżenie na panel sterujący - ostatnia kontrolka z literką D sygnalizuje działanie dolewki..
Wersja pakowana do pojedynczej obudowy wygląda tak:
Projekt tego sterownika jest dostępny dla każdego - na stronie
http://www.skalar.mcten.pl każdy znajdzie do pobrania dokumentację wraz z instrukcjami jak zbudować ten sterownik.
Jeśliby klubowicze chcieli budując sobie sterownik umieścić na nim logo klubu - z mojej strony nie ma przeszkód (chyba że sam klub je widzi) - poprosze jedynie o logo w pliku *.cdr to skomponuje odpowiednio panel.
W chwili obecnej komputerek ma właściwości opisane tutaj:
http://skalar.mcten.pl/index.php?option ... &Itemid=71
Z funkcji jakie wkrótce sie pojawią dojdzie informacja o przepracowanych przez lampy ilości "roboczogodzin" za czym silnie optują morszczaki - chcą miec wiedze na tacy na temat przybliżonego czasu kiedy zostaną zmuszenie do wymiany źródeł światła

..
Pozostaje mi zachęcić Was do podjęcia prób samodzielnej budowy sterownika. W razie jakichś niejasności - chętnie pomoge no i zapraszam na portal.