Dwa w jednytm
Dwa w jednytm
poczytalem Wasze posty n temat filtrow i zbudowalem z 2 rur PCV 2 odrebne filtry o pojemnosci 5l supstratu i 5l wody kazdy z mozliwoscia idywidualnego czyszczenia bez przerwy w pracy. Jeden ma byc bio drugi beztlenowy wypelnieniem jest keramzyt. do tego gabka w baniaku i pompka 600l/h +UV to wszysko na 300l baniaku. Oczywiscie sa jeszcze inne filtry lecz tamte to zamalo. Wspominalem o tym w innych postach lecz nikt nie zamiescil swojej opinii, a chcialbym poznac Wasze zdanie przed podlaczeniem tegog filtra do akwa. Bardzo prosze o uwagi i porady.
Dzieki ze sie odezwales. Napewno 600l/h to malo do tej pory mialem mniej i wystarczalo ale rybcie rosna i chca jesc. zrobilbym zdjecia ale nie mam czy. Poprosze znjomych o fotki to pokaze swoje wypociny. Prawdopodobnie beztlenowiec nie wymaga duzego przeplywu moze nie zginie to smiercia naturalna. Mam zamiar tlenowca zarazic bakteriami ze sklepu a beztlenowca cukrem. Mialo byc do tlenowego napowietrzanie dolne ale brzeczyk nie dale rady slupowi wody. Moze ktos rozwiazal ten problem
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Większość decyduje się na mocne i duże filtry firmowe.
Nikt przecież nie chce stracić obsady z którą jest związany emocjonalnie a o wartości pieniężnej ryb każdy wie najlepiej.
5 litrów imo mało i to nawet bardzo. W 375tce miałem filtr przelewowy 16 litrowy z pompą 1000 l/h i powiem ze było dobrze ale ryb było jak na lekarstwo, 5 skalarów kilka ramirezek i 3-4 zbrojniki niebieskie.
Karmienie 1-2 dziennie i podmiany co weekend ~50 litrów na rurowit.
Nikt przecież nie chce stracić obsady z którą jest związany emocjonalnie a o wartości pieniężnej ryb każdy wie najlepiej.
5 litrów imo mało i to nawet bardzo. W 375tce miałem filtr przelewowy 16 litrowy z pompą 1000 l/h i powiem ze było dobrze ale ryb było jak na lekarstwo, 5 skalarów kilka ramirezek i 3-4 zbrojniki niebieskie.
Karmienie 1-2 dziennie i podmiany co weekend ~50 litrów na rurowit.
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
Nie wiedziałem, że ktoś tu zagląda. Dla ciekawskich wygląda na to, że te filtry działają z małym wyjątkiem jednorazowego dłuższego zaniku prądu. Podłączone są do mocno przerybionego akwa i brak jest przykrych niespodzianek. Poza tym nie wymaga czyszczenia gdyż spuszcza sie brudy dolnym kranikiem. Wadą może być to, że nie odfiltrowuje drobin ale każdy pewnie ma własny sposób na filtrację zawiesin. No i jeszcze coś za 100zł jest 10l bio i 10l denitrak do tego jakby dodać jeszcze 10l rurę z piachem i byłby ładny komplecik dla tych co nie mają szafek pod szkiełkiem.
- tuptus
- entuzjasta
Dołóż jeszcze jedną rurę to będzie miało wygląd Płockiej rafinerii albo kompletny wydech do mustangakrisaga pisze: No i jeszcze coś za 100zł jest 10l bio i 10l denitrak do tego jakby dodać jeszcze 10l rurę z piachem i byłby ładny komplecik dla tych co nie mają szafek pod szkiełkiem.

Jakoś nie wyobrażam sobie baniaka z jakąś rurą z każdej strony.
Ta od biologi, to denitrak a tamto to jest...hmm... już nie pamiętam

- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Jezeli nie potrafisz docenić filtracji biologicznej w akwarium to przynajmniej sie nie popisuj.Nie ma tu człowieka na tym forum i nie tylko ,który nie ma "biologa"w swoim akwa,i żaden akwarysta nie podważy sensu jego działania ,no chyba że to będziesz TyDołóż jeszcze jedną rurę to będzie miało wygląd Płockiej rafinerii albo kompletny wydech do mustanga
niki 28
- tuptus
- entuzjasta
Przepraszam najmocniej jeśli kogoś uraziłem, powyższym postem nie miałem na celu naśmiewać sie z nikogo
Filtracja biologiczna powszechnie jest uważana za niezbędnik prawidłowo prowadzonego akwarium.
Jedyne na co chciałem zwrócić uwagę to jest mnogość rur, kombinacji i wszelakich wynalazków do filtrowanie w sumie średniej wielkości zbiornika.
Być może sytuacja wynikła z odmiennego podejścia do tematu filtracji.
Imo lepiej zastosować jeden odpowiedniej wielkości filtr niż kilka mniejszych, nie lubię stosować półśrodków.
Prowizorki może i działają ale nie mają sensu przy paletkach.
Jeśli już miałbym robić filtr przelewowy z rury to wybrałbym średnicę 160 lub 210mm i nie stawiał jej na blacie na którym stoi akwarium lecz na podłodze.
Daje to wysokość ~120-140cm i objętość odpowiednio 28 i 49 litrów.
Jeden taki filtr z zapasem udźwignie biologię a przy przepływie 600l/h być może wytworzą się strefy beztlenowe.
Osobiście rozwiązania "firmowe" uważam za mało wydajne i dlatego sam właśnie budowany zbiornik będę filtrował panelem o pojemności 40 litrów i przepływie 1500l/h + plenum.
krisaga
Widzę, że lubisz się popisywać i pewnie uważasz, że jesteś dowcipny.
Przepraszam za "kiepski" dowcip

Filtracja biologiczna powszechnie jest uważana za niezbędnik prawidłowo prowadzonego akwarium.
Jedyne na co chciałem zwrócić uwagę to jest mnogość rur, kombinacji i wszelakich wynalazków do filtrowanie w sumie średniej wielkości zbiornika.
Być może sytuacja wynikła z odmiennego podejścia do tematu filtracji.
Imo lepiej zastosować jeden odpowiedniej wielkości filtr niż kilka mniejszych, nie lubię stosować półśrodków.
Prowizorki może i działają ale nie mają sensu przy paletkach.
Jeśli już miałbym robić filtr przelewowy z rury to wybrałbym średnicę 160 lub 210mm i nie stawiał jej na blacie na którym stoi akwarium lecz na podłodze.
Daje to wysokość ~120-140cm i objętość odpowiednio 28 i 49 litrów.
Jeden taki filtr z zapasem udźwignie biologię a przy przepływie 600l/h być może wytworzą się strefy beztlenowe.
Osobiście rozwiązania "firmowe" uważam za mało wydajne i dlatego sam właśnie budowany zbiornik będę filtrował panelem o pojemności 40 litrów i przepływie 1500l/h + plenum.
krisaga
Przepraszam za "kiepski" dowcip

- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Ja sie nie gniewam Piotrze ,mnie nie obraziłeś ,nie mniej będę bronił filtrów biologicznych własnej roboty.Sam mam dwa takie ,które pracują niezależnie od siebie Pojemność każdego z nich to ok 8-9 l .Wypełniłem je w całośći ceramiką ,żwirem i biobalami ,na wlocie i wylocie mam prefiltry ,a każdy z nich zasilany jest pompami "akuaszuta" o teoretycznym przepływie 750l/h .Zapewniam Cię że nie zamieniłbym się na żaden firmowy .Woda w baniaku czyśćiutka ,nie mam problemu z NO2, NO3 ,a stado 10 sztuk dysków z ekipą sprzątającą w 400l baniaku ma się naprawdę dobrze .Chwalę sobie też wygodę w ich eksploatacji .Prefiltry czyszczę 2-3 razy w tygodniu ,do biologów zagladam raz na dwa m-ce ,odcedzając tylko wkłady ewentualnie przepłukując je w wodzie z podmian .Zapewniam Cię że nie ma lepszych cichszych i filtrów biologicznych niz własnej roboty .Jak zastosujesz do nich dobrą pompę to naprawdę można usłyszeć tylko ciszęPrzepraszam najmocniej jeśli kogoś uraziłem, powyższym postem nie miałem na celu naśmiewać sie z nikogo
Ja też ,tym bardziej że po kilku latach pracy firmowego kubełka głośna jego praca daje sie we znaki.Osobiście rozwiązania "firmowe" uważam za mało wydajne
Można sobie uprośćić .Są osoby na tym forum u których pracują "biologi"zrobione z kilkudziesięciolitrowych beczek ,i zapewniam Cie że nigdy nie narzekali na jakość wody w swoim baniakuJedyne na co chciałem zwrócić uwagę to jest mnogość rur, kombinacji i wszelakich wynalazków do filtrowanie w sumie średniej wielkości zbiornika.
No widzisz ,nie lubisz prowizorek ,a sam je stosujesz .Dlaczego jeden filtr ? a nie dwa .Dlaczego jedna grzałka a nie dwie ?Trąbi się o tym żeby dublować urządzenia w akwa z prozaicznego powodu .Nawali Ci jedno ,pozostaje drugie .Myślę że ryby w tym wypadku przyznają mi racjęImo lepiej zastosować jeden odpowiedniej wielkości filtr niż kilka mniejszych, nie lubię stosować półśrodków
Ja mam zrobiony z rury 210mm grubośćiennej ,i co najważniejsze jest dobrze schowany w szafce ,tak więc o względy wizualne nie muszę się martwić.Jeśli już miałbym robić filtr przelewowy z rury to wybrałbym średnicę 160 lub 210mm i nie stawiał jej na blacie na którym stoi akwarium lecz na podłodze.
Panowie ,proponuję nie kłócić siekrisaga

niki 28
- tuptus
- entuzjasta
Imo panel który zaplanowałem i wstępnie rozrysowałem jest taką samą prowizorką jak kaskada bo działa przecież na podobnej zasadzie.No widzisz ,nie lubisz prowizorek ,a sam je stosujesz .
niki 28
Co ważniejsze nie będzie on widoczny dla obserwatora bo ustawiony będzie za zbiornikiem. Do dyspozycji widza zostanie tylko przednia szyba, nic z boku nie będzie wyglądało i straszyło. Żadne rurki, kable i sterowniki.
Wszystko ma być ładnie schowane co wpływa pozytywnie na odbiór wizualny.
Również cała "rafineria" w akwa ma być ograniczona do minimum lub zasłonięta dekoracjami.
Piotrze
Nie doczytałeś dokładnie ta rafineria to dwie stojące rury obok akwa zabudowane w szafce drewnianej tak , że nic nie widać[szkoda że nie posiadam fotki] co do pojemności to nie wiem jak kto liczy - całkowita pojemność obu to 20l i jedyną jego wada jest to że nie posiada wydajnego filtra mechanicznego np piaskowego lub gąbkowego o dużym przepływie - może ktoś coś takiego budował i podzieli się uwagami
Nie doczytałeś dokładnie ta rafineria to dwie stojące rury obok akwa zabudowane w szafce drewnianej tak , że nic nie widać[szkoda że nie posiadam fotki] co do pojemności to nie wiem jak kto liczy - całkowita pojemność obu to 20l i jedyną jego wada jest to że nie posiada wydajnego filtra mechanicznego np piaskowego lub gąbkowego o dużym przepływie - może ktoś coś takiego budował i podzieli się uwagami