PLENUM TOMa OD A DO Z

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Kawecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 25 sty 2009, 17:14

myśle że mó piach jest bardzo zbliżony choć wiekszość ziarenek jest jak pyłek-płukanie go to masakra

kwarcowy jest napewno-test kwasem :)

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 25 sty 2009, 18:04

birdas pisze: W moim akwarium nie będzie roślin. Ani jednej wsadzonej do piasku. Pisałem już o tym wcześniej w innych wątkach - będzie piasek, korzenie, mchy na korzeniach, herbaciana woda (jeszcze nie wiem w jakim stopniu) i oświetlenie diodowe. No i ryby i krewetki :D
No to krewetki długo nie pożyją na "pustyni". :(

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 25 sty 2009, 19:02

IreneuszKaczor pisze: No to krewetki długo nie pożyją na "pustyni". :(
Słyszałem takie teorie, ale zaczynam mieć inne zdanie. Rozumiem Irku, że masz na myśli, że nie będą miały się gdzie schować, że ryby je zjedzą itp. Jeśli tak, to niekoniecznie - będzie mech, a aktualnie w ogólnym krewetki przepływają czasami 2-3 cm przed pyskiem paletki i nie ma żadnej reakcji. Nawet widziałem jak po grzbiecie im skaczą. Mam nawet bocje takie po ok. 20 cm i też im krzywdy nie robią.
Jeszcze 2 tygodnie temu miałem problem aby znaleźć 1 krewetkę, teraz mi się udaje nawet po 5-6 wypatrzeć. Czyli populacja się zwiększa.
Boję się jedynie PH ... no i ewentualnie jak kupię inne ryby to może tamte będą je zjadać. Moje się ich boją. Zresztą wcale mnie to nie dziwi. Rurecznika też się boją ... :oops:

Awatar użytkownika
laso
junior
junior
Imie i Nazwisko: Piotr Lasota

Post autor: laso » 27 sty 2009, 18:44

Mam tu pytanie do was iż spotkałem się u siebie z pewnym problemem w plenum. Mianowicie pod wierzchnią warstwą piasku(około 3-5mm) widzę czarne plamy. Jak wnioskuję są to strefy beztlenowe ale raczej te nie pożądane. Ma to miejsce na całej powierzchni akwa (nad plenum i tam gdzie go nie ma). NO2 cały czas muszę zbijać bo rośnie niezmiernie. W tej chwili jest około 1-2 mg/l. Nie wiem czy to NO2 jest spowodowane przez plenum ale to bardzo dziwne gdyż akwa pracuje ponad dwa miechy a dolewki Nitriveca nic nie dają. Akwa w pewnym momencie było już dojrzałe. Jako filtracja robi Eheim z wypełnianiem Efisubstrat i Fluval 304 z keramzytem a dysków jest 9 sztuk ok. 10 centymetrowych na 330 litrów(brutto 280litrów). Czy też mieliście zjawisko tego gnicia u siebie?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 27 sty 2009, 21:28

te przebarwienia nie są od plenum a od glonów, są tylko przy szybie, łatwo je usunąc wzruszając tam piach.

plenum daje efekty po miesiącach ...

2 miechy ma twoje akwarium a juz ma ryby i było dojrzałe?

jeśli masz dobry test i NO2 masz naprawdę 2 to ryby muszą wyskakiwa z akwarium i pewnie nie jedzą zbytnio, są zatrute takim poziomem NO2 ...

jak ty je niby zbijasz ?

zwolnij przepływ filtrów, dodaj napowietrzanie wody, bo przez 2 tygodnie powinna nitryfikacj adziałać juz dawno i no2 byc ZERO.

a co do krewetek bez roślin, to już bywało o tym, sterta liści suszonych jest dla nich rajem i pięknei takie liscie pod korzeniami wyglądają,
birdas, jak zostawiasz mchy ,to one swiatlo potrzebują dobre, moze zostaw też tarwkę, fajnie wygląda - amazonkowo, trawka, korzenie i liscie w herbacie :)

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Post autor: Andrew72 » 28 sty 2009, 11:38

Drodzy forumowicze czy możecie wypowiedzieć się na poniższą kwestię. Mnie również zastanawia słuszność stosowania czegokolwiek pod piaskiem. Czy ktoś co ma wiedzę na ten temat może się wypowiedzieć.
CraNcH^MS pisze: Miałem na myśli to, że poco dawać do podłoża kratki itp. rzeczy jak można zrobić BSD i najzwyklej nasypać 13 cm żwirku i już zachodzi upragniona denitryfikacja. Nikt do tej pory nie napisał o wyraźnej przewadze plenum nad BSD (chyba, że do tej pory nie wpadłem na taki artykuł). Sam zrobiłem BSD w swoim zbiorniku i wylatujące bąbelki azotu z podłoża widać bardzo często.

Awatar użytkownika
laso
junior
junior

Post autor: laso » 28 sty 2009, 14:17

TOM napisałem przecież że ma to miejsce na całej powierzchni akwa i ma zabarwienie koloru ciemny granat (taki sam jak bakterie w denitryfikatorze z węża). Pytam o to iż chodzi właśnie o ten wysoki poziom NO2.
Jak walczę z tak wysokim NO2? Ano latam z wiadrami a i tak wielkie g....! Teraz dałeś mi domyślenia aby zmniejszyć przepływ. Akwa dojrzewało i nie było już NO2! A teraz jest. Może coś mi zabiło biologie i dlatego pytam o t przebarwienia w piachu(pod wierzchnią warstwą około 3-5mm).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 28 sty 2009, 16:44

_TOM_ pisze: birdas, jak zostawiasz mchy ,to one swiatlo potrzebują dobre, moze zostaw też tarwkę, fajnie wygląda - amazonkowo, trawka, korzenie i liscie w herbacie :)
Ewentualnie mchy, korzenie, może kilka liści, a może tylko szyszki. Nie będzie ani jednej rośliny wsadzonej do piasku.
Jak mech nie da rady przy oświetleniu diodowym to go też nie będzie.
Już chyba wszystko mam ... mech w krewetkarium, krewetki też, piasek (100 kg), 27 kratek na plenum, agrowłókninę, korzenie mangrowca, diody będą jutro. Aha - jeszcze tylko do szklarza po szyby nakrywkowe :)
No i za 5 miesiecy zobaczymy co z tego wyjdzie ... :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 28 sty 2009, 16:47

laso pisze: Może coś mi zabiło biologie i dlatego pytam o t przebarwienia w piachu(pod wierzchnią warstwą około 3-5mm).
A nie miałeś jakiś większych zaników prądu ? Czyściłeś filtry ? Jeśli prądu nie było przez np. 2 h, a po jego powrocie uruchomił się filtr to całą tę truciznę wpompowałeś do akwa.

Awatar użytkownika
laso
junior
junior

Post autor: laso » 28 sty 2009, 19:48

Nie było raczej zaniku prądu. Przynajmniej nic nie kojarzę. Poza tym nie do końca wierzę w stwierdzenie że biologie da się zabić w 2 godziny. Przecież ona jest nie tylko w filtrze ale także w całym akwa a jak można zabić miliardy bakterii w 2 godziny? Ryba we worku wytrzyma co najmniej 8 godzin a woda we filtrze też jest natleniona przez jego zatrzymaniem. Bardziej skłaniam się iż biologię mogły zabić jakieś związki metali ciężkich lub siarkowodór. Oczywiście go nie wyczuwam nawet po wzruszeniu piachem ale biorę już każda ewentualność. Dlatego pytam czy macie bądź mieliście w okresie dojrzewania plenum takie plamy pod warstwą piachu? Zaznaczam iż nie ma tego na piasku tylko jakieś 3-5mm pod nim w rożnych miejscach akwa.

Ps do TOMA: Przy szybie mam glon i wiem o czym myślisz ale to co innego.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 28 sty 2009, 20:29

laso pisze: Poza tym nie do końca wierzę w stwierdzenie że biologie da się zabić w 2 godziny.
Nie miałem na myśli biologii - tylko ten cały syf co masz w filtrze. Resztki zgniłych roślin, odchody, resztki jedzenia itp.
To działa tak jak gówno w strumyku. Dopóki woda płynie jest ok, ale jak wodę się zatrzyma to zaczyna nagle śmierdzieć. 2 godziny wystarczą aby to wszystko co było w filtrze zaczęło ulegać rozkładowi. Później prąd wraca, filtr startuje i masz truciznę w akwa. Przerabiałem to jak mi ryby larwy przeniosły na obudowę filtra mechanicznego. Ja go wyłączyłem bo nie chciałem aby larwy wciągnęło. Później bez czyszczenia gąbki go włączyłem to mi skali na teście NO2 zabrakło.
Dlatego pytam czy macie bądź mieliście w okresie dojrzewania plenum takie plamy pod warstwą piachu? Zaznaczam iż nie ma tego na piasku tylko jakieś 3-5mm pod nim w rożnych miejscach akwa.
Mam to u siebie w krewetkarium, byłem u Irka i też to ma. Myślę, że jest to nie do uniknięcia i traktuję to jako normalne zjawisko.

grzegorzcisek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: grzegorzcisek » 28 sty 2009, 21:14

Populacja krewetek się powiększy a jak rybki wkońcu zasmakują w krewetce to będą miały przynajmiej niezłą ucztę. Wiem to ze swojego doświadczenia. Na początku też latały krewetki po całym akwa i rybcie nawet nie spoglądały na nie. Populacja krewetek się zwiększyła do 500-600 krewetek do czasu aż zasmakowały rybki, najpierw jedna potem stopniowo reszta. Tak je wypleniły, że już myślałem, że krewetek już nie ma bo całymi tygodniami żadnej nie widziałem. Dopiero jak japonica mi się rozrosła to po jakimś czasie znowu się ukazały krewecie. Myślę, że odrodziła się populacja do ok 300szt kreweci i raczej tak się utrzymuje. Czasami jak patrze wieczorkiem w akwa. to widzę jak jakaś krewecia sobie wyjdzie na spacerek po lotosie i chwilkę później kończy jako danie rybci. Birdas życzę smacznego twoim rybciom.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 29 sty 2009, 11:36

Ok. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Mam krewetkarium (112 l) w którym mnóstwo krewetek i poświęcenie na eksperymenty 50-100 większych szt. co jakiś czas nie stanowi problemu. Nie przeżyją to chociaż na wypadek wyjazdu na wakacje jakby się karmnik np. zaciął to rybki dadzą sobie radę.
Krewetki w ogólnym traktuję jako dodatek, nic się nie stanie jeśli będę musiał swoją wizję lekko zmodyfikować w odwrotnym kierunku.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 29 sty 2009, 14:29

laso pisze: Dlatego pytam czy macie bądź mieliście w okresie dojrzewania plenum takie plamy pod warstwą piachu?
Brzmi to dla mnie trochę dziwnie, bo jak u licha można dostrzec plamy pod wierzchnią warstwą piachu? Rentgena masz w oczach?
Jeśli natomiast chodzi o przebarwienia widoczne przez szybę, to są to zwykłe glony między szybą a piachem. Zapewniam Cię, że 5mm głębiej w piach (licząc od wewnętrznej powierzchni szyby) już jest czyściutki piasek. Po prostu przez szybę z każdej strony akwa wpada światło, a tam, gdzie światło i wilgoć, to glon będzie się robił. Normalka.
Planując akwa z plenum (gruba warstwa piachu), trzeba zadbać o zamaskowanie kilku (kilkunastu cm akwa od dołu). Tego u siebie niestety nie zrobiłem, ale to nie oznacza, że nie zrobię :wink: .

Awatar użytkownika
laso
junior
junior

Post autor: laso » 29 sty 2009, 17:51

Brzmi to dla mnie trochę dziwnie, bo jak u licha można dostrzec plamy pod wierzchnią warstwą piachu? Rentgena masz w oczach?
No na pewno nie mam rentgena.
Źle mnie zrozumiałeś. Podczas odmulania(ściągania zaległego pokarmu) zassałem trochę piachu i moim oczom ukazał się taki widok jak opisuję. Grzebałem palcem w innym miejscu i to samo.
Cały czas piszę nie chodzi o przebarwienia przy szybie.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”