marcinxcom pisze:jesli krzuś planujesz baniak 1200L brutto (1000l samej wodu) + jakies 120-150kg waga samego szkla + filtracja ktora od 40-100kg po zalaniu, i nawet jak tylko 3-5cm piachu pujdzie to dojdzie jakieć około 150kg to resumując cały baniak będzie ważył około 1,5tony.
przynajmniej, myslałem że nawet z 1800 kg
marcinxcom pisze:To siłą rzeczy szafka ułoży się do kształtu podłogi dosłownie ją wciśnie baniak, a niewieże że na długości 2,7m bo taki masz długi baniak podłoge masz idealnie równą, a taki dórzy cieżar nie będziesz wstanie podklinikować bo i tak się wpiją w drewno.nie równość 5mm pomiędzy końcami wymusi dóże naprężenia.
Akwarium stanie w nowo wybudowanym mieszkaniu, które jest w trakcie budowy. Mam więc możliwość doprowadzenie posadzki do stanu idealnego , aby uniknąć zbędnych naprężeń. Pod szafką , zamierzam położyć po całej powierzchni jak i pod samym akwarium podkład np. z karimaty. Szafka będzie zrobiona z dokładnością co do mm

, aby uniknąć jakiegokolwiek pod klinowania.
marcinxcom pisze:ja mam 600ke
Ja też mam już podobnego typu szafkę pod akwa 680l

, i teraz wiem ze została ostro przeprojektowana. Nie zaobserwowałem pod nią żadnego, nawet 0,5 mm wciśnięcia, pomimo że podłoże na którym stoi wcale nie było takie równe

Szafka ma wysokość 72 cm dodatkowo akwarium 65 plus pokrywa ok. 7cm, i nie mam żadnego z tym względem problemu. Fakt, prace przeprowadzam ze stołeczka, bo rączki trochę krótkie mam
O coś takiego:
marcinxcom pisze:a kolega mój ma, ale inny biotop tanganika 1100l.
a może , możesz podesłać link do tego akwa???
marcinxcom pisze: przeprojektuj sobie szafke o ile ci to nie przeszkadza z dzwiczkami o wymiarach 45cm wysokie aby szafka bylo o 10m niższa dodaj cokół do twojej szfki i góre z oswietleniem i okaże się że będziesz siegał do baniaka z drabinki.
Niestety, zastanawiam się nad tym aby ją jeszcze podnieść do 65, może 70 cm. Wymiary ą podawane od podłoża do górnej krawędzi blatu, czyli razem z nim jak i z cokołem itp. A jescze , może to ma znaczenie , głębokość ok 65cm
marcinxcom pisze:- po drógie niższe szafi automatycznie będą węższe bo zmienią sie proporcje a to bi ci dało o jedną poprzeczke wiecej przy tej długości baniaka
Trochę nie bardzo to rozumiem