Grzałka przepływowa

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
konowalczyk
junior
junior

Post autor: konowalczyk » 21 maja 2008, 06:46

Chciałem napisać temat o grzałce przepływowej a są już wywody
Masz rację (te wywody) nie na temat. :|

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 21 maja 2008, 20:46

Jesli chodzi o pomysł grzałki , to jest to super sprawa. Nie mam tego jeszcze zamontowanego, ale jestem w trakcie robienia 2 szt do sprzętu klubowego. Będą tam grzałki 1kW.
Moc 300W do twojego zbiornika w zupełności powinna wystarczyć.
Ciekawi mnie z jakich elementów wykonana jest obudowa grzałki. Ja zastosowałem zwykłą 3/4 rurkę ocynkowaną. Ciekawe czy można nabyć gdzieś podobną niklowaną ? Była by estetyczniejsza.
Jesli chodzi o termostat zamontowany w grzałce to IMHO nie warto takiego montować i poprosić producenta o grzałkę bez termostatu. Bardzo dobry przemysłowy termostat mikroprocesorowy z wyjściem SSR można nabyć już za 90 kilka złotych.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 21 maja 2008, 23:36

Pod tym linkiem, który podałem wcześniej jest rozwiązanie pomysłu:

http://www.bcbetta.com/fishroom/heater.jpg

Ja bym połączył trzy grzałki 200 W w szereg (chodzi o przepływ) i zastosował termostat o którym pisze Mirek lub wykonał DIY (zamieściłem opis na forum).

Chyba, że koniecznie chcesz zastosować grzałkę z grzejnika przepływowego, wtedy to onikluj element grzewczy, włącz w obieg z filtrem. Lecz wydaje mi się że kupiłbym grzałkę z termostatem na którym bym ustawił temperaturę ~35 stopni (termostat ten miałby spełniać funkcję termika, pomyśl co się może stać gdy obieg wody w filtrze się zatrzyma). Do sterowania temperaturą wody w akwarium użyłbym termostatów o których była już mowa.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 22 maja 2008, 05:51

Obiecane zdjęcia ;)
Grzałka jest niklowana, bez termostatu.
Koszt z przesyłką 38zł.
Załączniki
bez tytułu.JPG
Główka grzałki z gwintem 1/2"
bez tytułu.JPG (10.63 KiB) Przejrzano 6842 razy
Zdjęcie128.jpg
Grzałka w całości
Zdjęcie128.jpg (21.6 KiB) Przejrzano 6843 razy

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 23 maja 2008, 09:33

Chyba, że koniecznie chcesz zastosować grzałkę z grzejnika przepływowego, wtedy to onikluj element grzewczy, włącz w obieg z filtrem. Lecz wydaje mi się że kupiłbym grzałkę z termostatem na którym bym ustawił temperaturę ~35 stopni (termostat ten miałby spełniać funkcję termika, pomyśl co się może stać gdy obieg wody w filtrze się zatrzyma). Do sterowania temperaturą wody w akwarium użyłbym termostatów o których była już mowa.
Jest to faktycznie problem, ale przecież można czujnik termostatu zamontować na grzałce.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 23 maja 2008, 09:41

Miejsce na czujnik termostatu jest w samej grzałce.
Ta 3 rurka kończąca się w połowie jest właśnie na czujnik i można wsunąć go do środka.
Na pierwszym zdjęciu widać otworek nad końcówkami do podłączenia zasilania.

Z grzałki jestem bardzo zadowolony, solidne wykonanie, nie ma żadnych niedoróbek ;)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 14 lis 2008, 08:17

Sorki za odgrzewanie kotleta:)

Grzałkę przepływową w bardzo prosty sposób można zrobić wykorzystując rury kanalizacyjne + zaślepki, "mufę" oraz odpowiedniej średnicy przepust kablowy aby szczelnie osadzić grzałkę wewnątrz rury. Najlepiej jeśli będzie to grzałka bez termostatu a kontrolę nad temperaturą powierzymy "termostatowi" zewnętrznemu.

Obrazek
http://www.bhjanecki.pl/sp/pg_kablowy_p ... ubowy.html

Na koniec jeszcze odnośnie teorii z częstotliwością załączania i żywotnością mocniejszej grzałki - udowodnię że to mit.

Czy woda w akwarium stygnie szybciej/wolniej w zależności od mocy grzałki ? - no oczywiście że nie.
Czy mocniejsza grzałka "zagotuje" wodę szybciej ? - oczywiście że tak.

Rezultat - nie mamy do czynienia ze zmniejszeniem częstotliwości zadziałań grzałki WCALE - bo woda stygnie _bez udziału grzałki_ jednakowo szybko czy nagrzeje się do 32 stopni grzałką 300 czy 500W. Jednakże mamy do czynienia ze zmniejszeniem wypełnienia - to znaczy grzałka załącza się na krótszy okres czasu. Z punktu jednak termostatu w tej grzałce mamy TAKĄ SAMĄ ilość cykli "włącz - wyłącz" - żadna to oszczędność elementu sterującego. Idąc dalej - jest w teorii nawet gorzej bo większa grzałka wymusza większy przepływ prądu przez termostat, to z kolei radykalnie pogarsza żywotność styków ;)

Jeśli mam się odnieść do ilości światła w akwarium - mierzenie tegoż parametru przy pomocy przekładańca spotykanego jedynie na akwarystycznych forach w formie W/L to jest totalnie nieporozumienie.
Ile lm (lumenów czyli tak naprawdę światła) daje np. 18W świetlówka typu SUN-GLO a ile lumenów da takiej samej mocy Aquarell'ka ?? Prosty przykład a widać od razu że W/L mamy tyle samo a światła dla roślin o 1/4 mniej....

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Post autor: Andrew72 » 11 sty 2009, 19:06

CraNcH^MS pisze:Pod tym linkiem, który podałem wcześniej jest rozwiązanie pomysłu:

http://www.bcbetta.com/fishroom/heater.jpg
Ciekawe rozwiązanie - zainteresowało mnie ono. Czy masz więcej szczegółów? A przede wszystkim sposobu uszczelnienia grzałka-rura PCV :?: .

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 11 sty 2009, 22:10

kaloryfer102 pisze: Ciekawe rozwiązanie - zainteresowało mnie ono. Czy masz więcej szczegółów? A przede wszystkim sposobu uszczelnienia grzałka-rura PCV :?: .
Niestety nie mam, był temat grzałki przepływowej więc wtrąciłem swoje trzy grosze, ale do uszczelnienia możesz zastosować np. dławik do przewodów elektrycznych.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=518519288

Skok gwintu jest inny niż w rozwiązaniach wodnokanalizacyjnych, ale dławik jest na tyle miękki, że wkręcisz go na siłę. Gwint posmaruj dobrze silikonem lub żywicą, wypełni ewentualne powstałe szczeliny. Takie rozwiązanie uszczelnienia jest już sprawdzone przez moją osobę.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 12 sty 2009, 00:03

Mam jedną wątpliwość w całym tym pomyśle. Mianowicie chodzi mi o upływność grzałek w metalowych obudowach. Sprawa znana zdaje się z I edycji Mistrzostw Dyskowców, kiedy grzałki w metalowej obudowie powodowały wywalanie różnicówek. Inną sprawą jest fakt, że różnicówki ochronne zadziałają "dopiero" przy 30mA "lewym" prądzie, a elektrody od pH przy 1000x mniejszym mogą wariować i nici z komputera pH i dozowania CO2. Mam wrażenie, że za jakiś czas powiem "a nie mówiłem".
A jeżeli chodzi o niezawodność grzałek Jagger. Mam a właściwie miałem taką 300W i popsuła się dość wrednie, mianowicie zwarła regulator i jak się zorientowałem to miałem w baniaku 36 stopni... no cóż nicienie i przywry nie powinny przeżyć podobnie jak 90% populacji krewetek... Jaggery mają jedną wadę jak dla mnie sporą. To kółeczko do regulacji jest mało "chwytne" i po miesiącu pracy w akwarium, czyli po miesiącu pracy glonów i osadzania kamienia, za Chiny ludowe nie można tego przekręcić, a na pewno nie jedną ręką. Po pół roku nawet Pudzian będzie miał problemy. Inaczej regulator staje się mniej regulowalny. Ale to moje oczywiście w 100% subiektywne zdanie.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 11 maja 2009, 15:52

http://pawiookie.pl/forum-3/17-diy/6891 ... rzeplywowa
Grzałka zbudowana, zdjęcia i opis w linku.
Może się komuś przyda :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”