Witam kolegów prawie 1,5 roku później.
Zostałem na studiach w Gdańsku, parę ważnych aspektów się zmieniło, pomysł na akwarium się zmienił, mieszkanie się zmieniło w którym zbiornik będzie stał, ogółem dużo się zmieniło.
Nie zmieniła się tylko chęć postawienia w końcu tego &^#&%^ zbiornika
Nowe mieszkanie = nowe wymiary = 160 x 60 x 55wys. Co daje 528 litrów z czego część pójdzie na filtr, więc akwarium będzie nieco mniejsze ale chodzi o to żeby w ogóle było

Zrezygnowałem z bocznej filtracji na rzecz filtra na tylnej ścianie (podobnego jak w morskich)
Kusi mnie zrobić coś takiego i wiem że może sump byłby lepszy, ładniejszy bo ukryty w szafce ale chce to zrobić z czystej ciekawości, jak się nie będzie podobało to żyletka i wycinam szybę i mam normalne akwarium do którego zrobię sumpa.
Po waszych namowach myślałem nad systemem stałej podmiany wody i chciałbym takie rozwiązanie zastosować jednak.
Rodzą się nowe pytania:
1. Jaki przepływ zastosować w sumpie, góra dół(pionowy) czy lewa-prawa(poziomy) i dlaczego ?
Obawiam się że przy przepływie pionowym mogę mieć problemy z dużą różnicą poziomów w sumpie, a czym to grozi każdy wie. Z niedotlenieniem części złoża przy przepływie poziomym też różne opinie, triamond tak ma i żyję, parę osób na forum też.
2. Ile komór ?
Jak zrobię mniej to materiały filtracyjne będą szersze, większe, przez to mniej poręczne, myślałem o takich wielkościach jak na rysunku, w nich oczywiście koszyczki i złoża…
3. Czy komora gdzie będzie pompa ( na zdjęciu nr.7) nie powinna być szersza co by było tam więcej wody stanowiącej rezerwę dla pompy ( chodzi o to żeby woda zdążyła wrócić do tej komory bo pompa będzie szybko pracować = 1500 L/H)
4. Komora nr.1 to spływ wody z akwarium do filtra, o ile niżej powinna być szyba w najwyższym punkcie żeby woda znośnie się przelewała – na moje oko wystarczy 2cm ?
5. Jeżeli byłyby komory o przelewie pionowym to ile zostawić miejsca od dna dla szyb które woda pokonuję dołem ? Liczyłem że 3 cm będzie ok ?
6. A odnośnie stałej podmiany: na obrazku macie dziurę wskazaną przez czerwoną strzałkę, to otwór w ostatniej z tyłu szybie akwarium, służyłby do zrobienia stałej podmiany, miałby tam być śrubunek i do niego przymocowana po wewnętrznej stronie na sztywno rurka wychodząca do góry ku tafli wody, rurkę przyciął bym tak żeby nadmiar się wlewał ( taka rewizja)
Celowo otwór miałby zlewać przefiltrowaną wodę, nie będzie na 99% możliwości zapchania bo woda musi być w tym miejscu idealna, robiąc na wejściu sumpa obawiałbym się kawałków roślin , paprochów itp. Powrót przez filtr RO i elektrozawór standardowo.
Proszę o sugestię odnośnie tego rozwiązania.