PLENUM
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Jeśli myślisz o centymetrach kwadratowych powierzchni między kółkami, to rzeczywiście jest tak jak widać na fotkach. Ja jednak dałem je na całej powierzchni dna zbiornika (weszło 13szt.), a każda ma 33cm średnicy. Zważywszy na fakt, że posiadacze plenum raczej nie robią go na całej powierzchni dna swoich zbiorników - moja strata ze względu na kształt jest znikoma, a może nawet żadna.
Zresztą plenum robię tylko dlatego, że jego posiadanie nie wiąże się z dodatkową pracą przy jego obsłudze i w zasadzie nie może zaszkodzić. Ponieważ ostatecznie zdecydowałem się na piach kwarcowy o granulacji 0,1 do 0,5mm, i kupiłem go aż 250 kg, to aż żal nie zrobić plenum. Myślę jednak że jeśli mi ono w czymś pomoże, to nie wcześniej, niż za jakieś dwa lub trzy lata, ponieważ pod zbiornikiem jest ogromny sump (120x50x50), a do tego stała podmiana wody. Obawiam się, że rośliny będą z głodu zdychać.
Zresztą plenum robię tylko dlatego, że jego posiadanie nie wiąże się z dodatkową pracą przy jego obsłudze i w zasadzie nie może zaszkodzić. Ponieważ ostatecznie zdecydowałem się na piach kwarcowy o granulacji 0,1 do 0,5mm, i kupiłem go aż 250 kg, to aż żal nie zrobić plenum. Myślę jednak że jeśli mi ono w czymś pomoże, to nie wcześniej, niż za jakieś dwa lub trzy lata, ponieważ pod zbiornikiem jest ogromny sump (120x50x50), a do tego stała podmiana wody. Obawiam się, że rośliny będą z głodu zdychać.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Zastanawiam się jeszcze nad sposobem (jeśli to w ogóle ma sens) nawożenia roślin pobierających substancje odżywcze przez korzenie w 10cm warstwie miałkiego piasku kwarcowego. Podobno niektóre rośliny mimo wszystko rosną w tym piachu, ale czy można je jakoś wspomóc, czy lepiej sobie odpuścić i nie grzebać w piachu?
- darek-dorado
- entuzjasta
Myślę ,że lepiej odpuścić sobie grzebanie w piach. U mnie w piasku rośliny rosną aż za dobrze, tylko raz podczas uruchamiania baniaka dałem kulki nawozowe i tabletki Sery pod korzenie. Teraz tylko raz na jakiś czas odrobinę nawozu do podmienianej wody i z roślin jestem bardzo zadowolony (zresztą ozdobą akwarium i tak są paletki). Wstawił bym fotkę ale wyczerpałem limit

- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- darek-dorado
- entuzjasta
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Oczywiście, że tak jak piszesz.tuptus pisze:Ale samo DSB też działa denitryfikująco, może nie tak dobrze jak kratkowe plenum ale bez przesady...kratki nie są obowiązkowe.
Jednak skoro już ktoś wymyślił, żeby utworzyć przestrzeń między piaskiem a dnem zbiornika, aby poprawić działanie DSB, to czemu tego nie zrobić?
Wykonanie plenum, to jedna z prostszych i nie wymagających nakładów rzeczy, jaką można zrobić w celu poprawy jakości wody w zbiorniku.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
A w tych dawnych czasach jak piszesz, kiedyś, kiedy to tak na niskim No3 nie zależało im aż tak strasznie, mieli dyski w tych akwariachtuptus pisze:Ale samo DSB też działa denitryfikująco, może nie tak dobrze jak kratkowe plenum ale bez przesady...kratki nie są obowiązkowe.
Kiedyś ludzie mieli piasek w akwariach i nie wiedzieli nawet że im tworzy się DSB i było dobrze a teraz jest walka o każdą cząsteczkę no3 przerobiono do do lotnego N.

Są ryby problemowe i nieproblemowe, warto o tym pamiętać, bo przy mieczykach (bez urazy dla tych ślicznych ryb, które miałem wiele lat) nie budowałem DSB ani plenum i mnożyły się na potęgę

- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Jeśli ktoś ma już zbiornik "na chodzie" i nie bardzo mu się uśmiecha robić kompletną demolkę, wystarczy wtedy dosypać piasku poprawić ewentualnie posadzoną zieleń i gotoweIreneuszKaczor pisze: Jednak skoro już ktoś wymyślił, żeby utworzyć przestrzeń między piaskiem a dnem zbiornika, aby poprawić działanie DSB, to czemu tego nie zrobić?

Może źle się wyraziłem, miałem na myśli lata np 80te XX wieku_TOM_ pisze: A w tych dawnych czasach jak piszesz, kiedyś, kiedy to tak na niskim No3 nie zależało im aż tak strasznie, mieli dyski w tych akwariach

Żeby nie było zaraz aluzji do średniowiecza

Jakby nie było może 99,9% akwarystów posiadała mniej wymagające ryby ale przecież każda rybka czy jest paletką czy gupikiem potrzebuje wody w miarę czystej która nie będzie dla niej szkodliwa.