PLENUM

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 12 kwie 2008, 21:50

Jeśli myślisz o centymetrach kwadratowych powierzchni między kółkami, to rzeczywiście jest tak jak widać na fotkach. Ja jednak dałem je na całej powierzchni dna zbiornika (weszło 13szt.), a każda ma 33cm średnicy. Zważywszy na fakt, że posiadacze plenum raczej nie robią go na całej powierzchni dna swoich zbiorników - moja strata ze względu na kształt jest znikoma, a może nawet żadna.
Zresztą plenum robię tylko dlatego, że jego posiadanie nie wiąże się z dodatkową pracą przy jego obsłudze i w zasadzie nie może zaszkodzić. Ponieważ ostatecznie zdecydowałem się na piach kwarcowy o granulacji 0,1 do 0,5mm, i kupiłem go aż 250 kg, to aż żal nie zrobić plenum. Myślę jednak że jeśli mi ono w czymś pomoże, to nie wcześniej, niż za jakieś dwa lub trzy lata, ponieważ pod zbiornikiem jest ogromny sump (120x50x50), a do tego stała podmiana wody. Obawiam się, że rośliny będą z głodu zdychać.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 12 kwie 2008, 22:37

Strat nie będzie żadnych.
W miejscach gdzie nie będzie kratek będzie zwyczajne DSB i też będzie działać.
Kratki nie są obowiązkowe.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 14 kwie 2008, 13:11

Jeszcze tylko widok tej kratki od spodu - dla zainteresowanych:
Załączniki
kratka1.jpg
Dodałem jeszczce po 9 otworów w środkowej części w każdej z 13-stu sztuk (na zdjęciu jeszcze bez nich).
kratka1.jpg (52.87 KiB) Przejrzano 6644 razy

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 15 kwie 2008, 19:36

Zastanawiam się jeszcze nad sposobem (jeśli to w ogóle ma sens) nawożenia roślin pobierających substancje odżywcze przez korzenie w 10cm warstwie miałkiego piasku kwarcowego. Podobno niektóre rośliny mimo wszystko rosną w tym piachu, ale czy można je jakoś wspomóc, czy lepiej sobie odpuścić i nie grzebać w piachu?

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 15 kwie 2008, 20:41

Myślę ,że lepiej odpuścić sobie grzebanie w piach. U mnie w piasku rośliny rosną aż za dobrze, tylko raz podczas uruchamiania baniaka dałem kulki nawozowe i tabletki Sery pod korzenie. Teraz tylko raz na jakiś czas odrobinę nawozu do podmienianej wody i z roślin jestem bardzo zadowolony (zresztą ozdobą akwarium i tak są paletki). Wstawił bym fotkę ale wyczerpałem limit :cry: :?

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 15 kwie 2008, 23:24

Czyli, że jak na starcie baniaka zapodam paczkę (50szt) Sera Florenette A do piachu, to byka nie strzelę. Oczywiście nad plenum.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 15 kwie 2008, 23:43

Ja plenum nie mam, ale myślę, że śmiało można dać na starcie pod korzenie, zwłaszcza żabienic Sera Florette. Pod lotosy dałem też kulki gliniano- torfowe i rosną wspaniale, co chwilę puszczają nowe szczepki.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 19 kwie 2008, 17:16

Woda przesiąkając przez piasek niesie ze sobą również substancje odżywcze dla roślin.
Wydaje mi się że mieszanie wody w górnych warstwach piasku jest dużo większe niż ilość wody docierającej do samego dna.
Taka spowolniona podżwirówka ;)

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 26 maja 2008, 13:27

A dobrym pomysłem będzie zasypanie dna samym piaskiem bez robienia plenum.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 26 maja 2008, 21:35

jkkk3 pisze:A dobrym pomysłem będzie zasypanie dna samym piaskiem bez robienia plenum.
Nasze akwarystyczne dziadki słyszały o plenum ale KC PZPR, a nie akwarystycznym i też odnosili jakieś swoje sukcesy

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 26 maja 2008, 23:38

jkkk3 pisze:A dobrym pomysłem będzie zasypanie dna samym piaskiem bez robienia plenum.
Nie, bo aż żal go nie zrobić, ale jak podpowiada Stanpiter krzywdy rybom nie zrobisz.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 26 maja 2008, 23:48

Ale samo DSB też działa denitryfikująco, może nie tak dobrze jak kratkowe plenum ale bez przesady...kratki nie są obowiązkowe.
Kiedyś ludzie mieli piasek w akwariach i nie wiedzieli nawet że im tworzy się DSB i było dobrze a teraz jest walka o każdą cząsteczkę no3 przerobiono do do lotnego N.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 26 maja 2008, 23:59

tuptus pisze:Ale samo DSB też działa denitryfikująco, może nie tak dobrze jak kratkowe plenum ale bez przesady...kratki nie są obowiązkowe.
Oczywiście, że tak jak piszesz.
Jednak skoro już ktoś wymyślił, żeby utworzyć przestrzeń między piaskiem a dnem zbiornika, aby poprawić działanie DSB, to czemu tego nie zrobić?
Wykonanie plenum, to jedna z prostszych i nie wymagających nakładów rzeczy, jaką można zrobić w celu poprawy jakości wody w zbiorniku.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 27 maja 2008, 08:36

tuptus pisze:Ale samo DSB też działa denitryfikująco, może nie tak dobrze jak kratkowe plenum ale bez przesady...kratki nie są obowiązkowe.
Kiedyś ludzie mieli piasek w akwariach i nie wiedzieli nawet że im tworzy się DSB i było dobrze a teraz jest walka o każdą cząsteczkę no3 przerobiono do do lotnego N.
A w tych dawnych czasach jak piszesz, kiedyś, kiedy to tak na niskim No3 nie zależało im aż tak strasznie, mieli dyski w tych akwariach :?:

Są ryby problemowe i nieproblemowe, warto o tym pamiętać, bo przy mieczykach (bez urazy dla tych ślicznych ryb, które miałem wiele lat) nie budowałem DSB ani plenum i mnożyły się na potęgę 8)

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 27 maja 2008, 11:25

IreneuszKaczor pisze: Jednak skoro już ktoś wymyślił, żeby utworzyć przestrzeń między piaskiem a dnem zbiornika, aby poprawić działanie DSB, to czemu tego nie zrobić?
Jeśli ktoś ma już zbiornik "na chodzie" i nie bardzo mu się uśmiecha robić kompletną demolkę, wystarczy wtedy dosypać piasku poprawić ewentualnie posadzoną zieleń i gotowe ;)
_TOM_ pisze: A w tych dawnych czasach jak piszesz, kiedyś, kiedy to tak na niskim No3 nie zależało im aż tak strasznie, mieli dyski w tych akwariach :?:
Może źle się wyraziłem, miałem na myśli lata np 80te XX wieku :)
Żeby nie było zaraz aluzji do średniowiecza :P
Jakby nie było może 99,9% akwarystów posiadała mniej wymagające ryby ale przecież każda rybka czy jest paletką czy gupikiem potrzebuje wody w miarę czystej która nie będzie dla niej szkodliwa.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”