PLENUM TOMa OD A DO Z
-
- nowicjusz
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Ja też mam pytanie. Tygodniami już szukam odpowiednich kratek/podstawek/podkładek do plenum. Kratki malarskie mnie nie przekonują. U Irka widziałem podkładki pod tort, które chyba są stworzone na plenum, ale są już nie do kupienia. Znalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/item508895680_kratka_ ... ewska.html
Wydaje mi się to odpowiednie. Jest tanie, sztywne, ma otwory. Zadałem sprzedającemu trochę pytań ale nie dostałem odpowiedzi. Więc zapytam tu: jak Wam się wydaje będzie to dobre ? - nie będzie się rozpuszczało, zmieniało parametrów wody itp. ?
Wydaje mi się to odpowiednie. Jest tanie, sztywne, ma otwory. Zadałem sprzedającemu trochę pytań ale nie dostałem odpowiedzi. Więc zapytam tu: jak Wam się wydaje będzie to dobre ? - nie będzie się rozpuszczało, zmieniało parametrów wody itp. ?
- pyrkosz61
- senior
- Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki
Wydaje mi się ze jest to za małe, a przede wszystkim niskie.birdas pisze:
Wydaje mi się to odpowiednie. Jest tanie, sztywne, ma otwory.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Pewnie Marcin czytałeś, że Plenum to tylko odmiana tzw. DSB, a DSB to poprostu odpowiednio gruba warstwa miałkiego piach na dnie akwa.
Nie wyczytałem w necie żadnych przekonywujących argumentów na to, że DSB z Przerwą między dnem, a piachem (kratki), działa lepiej od samego DSB.
Jedno jest pewne: jedno i drugie na pewno działa.
Ja co prawda dałem kratki, ale jeśli miałbym takie problemy jak Ty z ich wyborem, to kupiłbym jeszcze trochę piachu i po problemie.
Nie wyczytałem w necie żadnych przekonywujących argumentów na to, że DSB z Przerwą między dnem, a piachem (kratki), działa lepiej od samego DSB.
Jedno jest pewne: jedno i drugie na pewno działa.
Ja co prawda dałem kratki, ale jeśli miałbym takie problemy jak Ty z ich wyborem, to kupiłbym jeszcze trochę piachu i po problemie.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nie rozumiem dlaczego te kratki są za niskie i za małe ? A kratka malarska nie jest za mała i za niska ? Oczywiście nie chcę kupić jednej tylko wyłożyć nimi całe dno. Czyli kupiłbym takich krateczek 30 sztuk.
Irku pamiętam naszą rozmowę. Mówiłeś właśnie o tym, że nie potrzeba żadnych kratek itp. Piasku mam kupione sporo, ale też nie chcę aby akwa wyglądało tak, że do połowy jest zasypane piaskiem. Przewiduję raczej warstwę ok. 10 cm ... no wiesz akwa 450 l to nie taki wypas jak u Ciebie.
Irku pamiętam naszą rozmowę. Mówiłeś właśnie o tym, że nie potrzeba żadnych kratek itp. Piasku mam kupione sporo, ale też nie chcę aby akwa wyglądało tak, że do połowy jest zasypane piaskiem. Przewiduję raczej warstwę ok. 10 cm ... no wiesz akwa 450 l to nie taki wypas jak u Ciebie.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Przerwa ma rolę i warto ją zrobić.
Należy ją zrobić.
To nie morszczyna, nie do końca identyczne z DSB.
Aczkolwiek Irek ma rację, bez kratek też zadziała denitryfikacja, jeśli piachu będzie dość dużo i będzie dość drobny.
Z przerwą wydajność jest większa, do tego resztki organiczne mają jak się tam rozprzestrzeniać i dostawać. Mogą się swobodnie rozprowadzać po całym plenum, czyli dzięki przestrzeni działa denitryfikacja na większej powierzchni niż bez niej.
Oczywiście, bez niej może udać się również ze pod całym dnem proces będzie zachodził w piachu, jeśli nurt - ruch wody będzie odpowiedni.
Bakterie potrzebują resztek organicznych rozpuszczonych w wodzie i braku tlenu, sam piach nie wszędzie to może rozprowadzić i nie wszędzie mogą dotrzeć, wtedy mogą powstać groźne zjawiska gdzie nie będzie tlenu i brak ruchu wody w piachu powstanie.
Z przestrzenią jest bezpieczniej, nie grozi zastój w przepływie świeżej wody w plenum i nie powstaną strefy groźne dla ryb, przynajmniej ryzyko znacznie mniejsze wtedy jest by coś takiego się zrobiło.
Warto zrobić tę przestrzeń, zmniejszyć ryzyko zatrucia ryb i zwiększyć wydajność plenum, warto, by spać spokojniej.
Należy ją zrobić.
To nie morszczyna, nie do końca identyczne z DSB.
Aczkolwiek Irek ma rację, bez kratek też zadziała denitryfikacja, jeśli piachu będzie dość dużo i będzie dość drobny.
Z przerwą wydajność jest większa, do tego resztki organiczne mają jak się tam rozprzestrzeniać i dostawać. Mogą się swobodnie rozprowadzać po całym plenum, czyli dzięki przestrzeni działa denitryfikacja na większej powierzchni niż bez niej.
Oczywiście, bez niej może udać się również ze pod całym dnem proces będzie zachodził w piachu, jeśli nurt - ruch wody będzie odpowiedni.
Bakterie potrzebują resztek organicznych rozpuszczonych w wodzie i braku tlenu, sam piach nie wszędzie to może rozprowadzić i nie wszędzie mogą dotrzeć, wtedy mogą powstać groźne zjawiska gdzie nie będzie tlenu i brak ruchu wody w piachu powstanie.
Z przestrzenią jest bezpieczniej, nie grozi zastój w przepływie świeżej wody w plenum i nie powstaną strefy groźne dla ryb, przynajmniej ryzyko znacznie mniejsze wtedy jest by coś takiego się zrobiło.
Warto zrobić tę przestrzeń, zmniejszyć ryzyko zatrucia ryb i zwiększyć wydajność plenum, warto, by spać spokojniej.
Trochę z innej strony, bo tak coś mi przyszło do głowy._TOM_ pisze:Przerwa ma rolę i warto ją zrobić.
Należy ją zrobić…
…mogą powstać groźne zjawiska gdzie nie będzie tlenu i brak ruchu wody w piachu powstanie.
Z przestrzenią jest bezpieczniej, nie grozi zastój w przepływie świeżej wody w plenum i nie powstaną strefy groźne dla ryb, przynajmniej ryzyko znacznie mniejsze wtedy jest by coś takiego się zrobiło...
Przykładowo w małym zbiorniku (powiedzmy 60L – wysokości 35 cm) stosując drobne podłoże, granulacji jakieś 0,5 mm. Musimy je co jakiś czas wzruszyć, aby nie powstały strefy beztlenowe, bez ruchu wody, … itd.
A jakby tak zrobić coś ala’ plenum – na dno zbiornika taka kratka malarska obszyta materiałem, a na to podłoże (piach) warstwa grubości jakieś 2- 6 cm „wedele uznania”.
Nie chodzi o jego typowe działanie tylko, aby był ruch wody przez to podłoże i nie wymagało by ono „mieszania” co jakiś czas.
Co koledzy sądzą o takim pomyśle?