Pokrywa Aluminiowa - wykonanie własne

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Post autor: Andrew72 » 11 lut 2009, 18:39

cd...ze strony nr 1
Załączniki
Idea_strona świetlówki.jpg
Idea_strona świetlówki.jpg (31.04 KiB) Przejrzano 8113 razy
swietlówki.jpg
swietlówki.jpg (72.32 KiB) Przejrzano 8113 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 11 lut 2009, 20:22

Hmmm projekt fajny przyznam Ci. Ale ta puszka ze statecznikami jakoś mi nie pasuje, Będzie to strefa nie doświetlona i jest nie mała.Ja bym stateczniki wyciągnął na zewnątrz.

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 11 lut 2009, 21:15

Ta przestrzeń to 20cm. Istnieje zagrożenie, że może być strefa nie doświetlona dlatego właśnie chciałem LED-y włożyć ok. 30 szt. I tak w tym miejscu mam wzmocnienie ograniczające trochę światło A Ledy mają światło skupione wiec powinno być ok.. Myślałem żeby stateczniki włożyć do szafki , ale na tą chwilę na razie decyduję się pozostawić je. Jak nie zda egzaminu ten pomysł mam w rękawie drugi :D . Tak zwany plan B :D mianowicie wyrzucam spodnią płytę aluminiową i wkładam tam małą świetlówkę. Ale na tą chwilę pozostaje przy LED-ach bo funkcja nocna mi się spodobała :D .

Gość

Post autor: Gość » 12 lut 2009, 08:25

Według mnie nie, raczej nawet nie zauważysz, że jest to strefa niedoświetlona, bo przy tylu świetlówkach, które badź, co bądź rozpraszają światło, dwudziestocentymetrowa przerwa będzie niezauważalna. No chyba, że planujesz posadzić akurat pod nią jakąś bardzo wymagająca roślinę. Pokrywa bardzo fajna. Gratuluję pomysłu!
PS.
Wypolerowałbym aluminium od spodu zamiast naklejania jakichkolwiek odbłyśników. Możesz uzyskać efekt lustra, wczale nie dużym wysiłkiem, a utrzymanie tego w czystości nie przysporzy wielu problemów.

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 12 lut 2009, 21:35

Przyjechały pierwsze klocuszki :D Jak narazie jest zgodnie z założeniami. Najbardziej obawiam się lutowania - lutu jeszce nie mam.
A teraz kilka fotek obrazująca wymiary.
CDN...
Załączniki
swietlówka odbłysnik.jpg
swietlówka odbłysnik.jpg (50.11 KiB) Przejrzano 7966 razy
świetlówka w c.jpg
świetlówka w c.jpg (55.59 KiB) Przejrzano 7966 razy
klocki.jpg
klocki.jpg (88.15 KiB) Przejrzano 7966 razy

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 12 lut 2009, 21:38

cd...
Załączniki
Pokrywa odblyśnik.jpg
Pokrywa odblyśnik.jpg (108.7 KiB) Przejrzano 7959 razy

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 13 lut 2009, 10:03

Wszystko pięknie ładnie - podoba mi się. Bardzo dobrze że zakładasz odbłyśniki trapezowe - zyskasz dużo więcej światła w zbiorniku.

Osobiście przy takim dużym projekcie dołożyłbym jeszcze kilka rzeczy ;) a w szczególności ze 4 wentylatory. Nie wiem jak Wam, ale mnie strasznie przeszkadza efekt sauny pod niewentylowaną pokrywą....

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 lut 2009, 10:16

Mam 2 pytania związane z tematem:
1. Gdzie i jakie można kupić śrubunki do zrobienia przelotu przez zbiornik? Szukam już długi czas i mam z tym problem.
2. Gzie i jaką kupić żywicę. Chcę stateczniki do oświetlenia zalać żywicą i zrobić z nich grzałki do zbiornika.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 13 lut 2009, 10:59

Epidian 5 - żywica epoksydowa + utwardzacz Z1 = najtańsza opcja Panie Piotrek ;) - ja kupuję tu: http://www.zywica.eu/
Cholerstwo jest przed utwardzeniem toksyczne - po utwardzeniu nie reaguje z wodą i nic do niej nie wydziela. Możesz się tego najeść jak dasz radę pogryźć :). Ja zalewam tym czujniki temperatury Ludzie to stosują do budowy akwariów ze sklejki (nawet tu na forum)

Śrubunki - u Tomka - http://www.erybka.pl/index.php?cPath=1_10_98

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 13 lut 2009, 11:22

Hypno pisze:Chcę stateczniki do oświetlenia zalać żywicą i zrobić z nich grzałki do zbiornika.
W takim przypadku jest zagrożenie, że jak cokolwiek się stanie chociażby z przewodem na złączu (np. utleni się) to juz nic nie zrobisz.
A jakie masz stateczniki ? elektroniczne? Jeszcze swoich nie podłączałem ale u kumpla je sprawdzałem podczas pracy i się nie grzały odzysk ciepła był by marny. Świetlówki się mocno grzeją i tam jest pole do popisu.

Stateczniki bym zrobił na radiatorze i puściłbym przez rurkę aluminiową. Dostępne są w szerokiej gamie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 lut 2009, 11:43

W takich przypadkach wszystko się porządnie lutuje ale utlenić to nie miało by się jak bo przecież odizolowane jest od wody powietrza i wszystkiego poza utwardzoną żywicą.

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 13 lut 2009, 11:56

A żywica nie jest izolatorem cieplnym ? Odważny jestes :D żeby to do wody włozyć ;-). A czy ktoś wie czy aluminum kontakcie z wodą może być szkodliwe? Chłodzenie cieczą nawet w PC-ach masz :D

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 lut 2009, 13:21

Grzałek i filtrów multum z prądem w zbiornikach i nikt się tym nie przejmuje mimo iż chyba w każdej instrukcji obsługi grzałki jest napisane żeby nie zanurzać z przewodem... We wszystkich filtrach i pompkach akwariowych jakie widziałem od wewnątrz cała elektryka jest zawsze zalana żywicą.
Ja się po prostu zastanawiam jak pokombinować, żeby trochę prądu oszczędzić. I chodzi mi raczej o kombinowanie bo czy tak czy siak na prąd do swojego baniaka na szczęście mnie stać. Ot dusza słodysty, muszę coś knuć i tyle ;-)

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 13 lut 2009, 13:41

Z ciekawości sprawdziłem swoje stateczniki elektronicznie.I się nie grzeją.Nie wiem jak u ciebie Piotrze.
Chyba będzie lepiej zrobić jak w przypadku cpu . Komora przepływowa na wodę do tego podłączyć t5 bo najlepiej grzeją ze świetlówek.

Andrew72
senior
senior

Post autor: Andrew72 » 13 lut 2009, 13:49

Hypno pisze: Ot dusza słodysty, muszę coś knuć i tyle ;-)
I za to uznanie dla Ciebie.

Przy starym akwarium 240L (temp wody 24st C) "zarządzanie energia" wprowadziłem takie:

1 Z tyłu akwarium włożyłem 3 mm styropian
2.Strumień wody z deszczowi tak, aby gorące powietrze od świetlówek schładzał.

W efekcie uzyskałem, że woda w lecie w ogóle nie była podgrzewana przez grzałkę. bo za dnia temp podniosła się do 26-27 a w nocy się schładzała
W zimie grzałka tylko raz po raz włączała się w nocy za dnia nie.

W tym nowym akwarium nie myślałem o tym jeszcze po za włożeniem izolacji z tyłu akwarium o gr 3mm. (to ten fragment na zielono na wcześniejszych fotkach- nie jest jeszcze umocowany)

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”