Układ sterowania urządzeniami w akwarium

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

JURKO4

Post autor: JURKO4 » 11 paź 2005, 08:30

Cześć Piotrze chętnie podłączył bym się do Twojego projektu i jeśli bedzie to za rozsądne pieniądze to ja się pisze. Może odało by się zrobić pomiary twardości . zawartości co2 itp.Przedni pomysł z tym przygotowywaniem wody do podmiany - super. PODOBA MI SIE TO.Ja to wszystko robię ale rożnymi metodami to taki kombajn byłby niezastąpiony. Można by jeszcze np właczać lampkę uv podczas nalewania świeżej wody. ...nie zarzucaj tego pomysłu.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 paź 2005, 09:14

oglądając tego hmm "skalara" mam takie wrażenie że gdzieś to widziałem ;) sięgając pamięcią wstecz okazuje się że Tomaszek przesłał mi to na pocztę . Tylko ja jak zwykle marudziłem o kolor wyświetlacza . Miał być niebieski troszeczkę droższy . Może pojawi się sam autor i wyjaśni wątpliwości . dla mnie to nowy Lajon !!
Co do pomysłu Piotra to poczekam z oceną - każdy pamięta Klosa jak demonstrował swój kombajn do pomiarów parametrów w akwarium . Prototyp był a realizacji nadal nie ma .
Będę śledził wątek w myśl zasady - przekręconej ;) z wiersza Adama Mickiewicza "bo czyny więcej mówią do mnie niż mędrca opowieści

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 09:50

Wciąż czekam na części zamówione w sklepie internetowym (bez tego internatu panie już nic nie da się zrobić).... Rozpisane funkcje mam na papierku, wszystkie "ekraniki" z menu i algorytm programu mikrokontrolera.
Z modyfikacji które już nastąpiły w projekcie to możliwa obsługa 2 sond pH i 2 czujników temperatury, czujnik poziomu wody i możliwość włączania i wyłączania 8 a nie 4 urządzeń. Pomysłów na dalszą rozbudowę już jest sporo, ale spokojnie... zacznijmy od prostych rzeczy. Obsługa lampy UV moim zdaniem nie wymaga żadnych dodatkowych modyfikacji nawet w założeniach. Co do pomiaru twardości wody (czy raczej przewodności) jest taki plan ale problemem jest znalezienie odpowiedniego czujnika, który będę mógł podłączyć do swojej elektroniki. Jeśli znajdę takowy za akceptowalne pieniądze (czyli powiedzmy poniżej 500 zł) na pewno będzie możliwy do podłączenia do całości. Myślę cały czas o karmniku, ale największym problemem jest wykonanie mechaniczne samej części dozującej niż elektryki tym sterującej, pożyjemy zobaczymy wersja nr 10 przewiduje taką możliwość :-)

P.S. Mi też podoba się niebieski ekranik i powinno dużo mrygać na kororowo, wtedy wygląda bardziej profesjonalnie, a jak ma jeszcze karbonową obudowę mmmmmmmmm :D

I święta racja zacząć każdy może, a skończyć nie ..... no chyba że jak Miller :-D

mcten
Kontaktowanie:

Post autor: mcten » 11 paź 2005, 10:28

Witam,
Hypno pisze:A swoją drogą można było wybrać ładniejszego "placka" na obudowę .....
swoja droga to wlasne zdjecie... :)

mcten

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 10:41

To przez moją wredną asertywność, mi po prostu nie podobają się takie skundlone dyski. I wole nie mieć żadnego niż żeby takie toto pływało mi po akwarium. Dlatego napisałem, że można było wybrać lepsze zdjęcie.
Gdzieś kiedyś na sieci widzaiłem zdjęcie cudownego akwarium. To była jakaś niemiecka strona. Tam był taki zbiorniczek 1912 litrów, w nim biały piasek i na środku duży fajny korzeń z fantazyjnie powyginanymi wyrostkami. Dokoła pływało stado hekelków ... mmmm. Proste, genialne, cudowne i przez to wyrafinowane. Heh taka mała dygresja jakoś mi się przypomniało w tym momencie.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 paź 2005, 10:49

możesz dołożyć jeszcze to ;) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67354887
lub to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66911114

przerabiając laserowy czujnik dymu można pewnie wiedzieć jak klarowna jest woda ;) to żart - powinno być na różowo ;)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 11:05

Czujniki dymu zazwyczaj są izotopowe :-)
A laserowo można by badać przejrzystość szyby czyli odczytywać parametr zaglonienia :-), heh zastanawiam się tylko nad jednostkami tej nowej wielkości. Potem to już pikuś, wystarczy uruchomić zdalnie sterowanego robocika myjącego szyby od środka....
Wypadało by też podłączyć kamerkę i zaimplementować jakąś sieć neuronową, która będzie oceniała jak ładne rybcie pływają w zbiorniku, bo po co się męczyć i zaglądać samemu do środka....

A na poważnie przyjrzę się tym czujnikom. Tylko to już są gotowe rozwiązania a mi potrzeba sam czujnik.........

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 paź 2005, 12:23

Witam szacownych członków PKMD ;)

Czuje sie wywołany do tablicy zatem śpiesze udzielic kilku wyjaśnień. Po pierwsze, przyznaje że projektowi S.K.A.L.A.R brakuje wiele do doskonałości, lecz bez fałszywej skromności muszę powiedzieć, że taki znó najgorszy to on nie jest. To że są sprawy do poprawienia, do zmiany itp to jest fakt, jednak nikt nie mówi że to co jest jest wersją finalną. To jest wersja działąjąca. To czy źle czy dobrze pozostawiam ocenie posiadaczy urządzenia.
Natomiast powiem wprost - poczułem się głęboko dotknięty zdaniem jakie padło na tym forum, "że to następny lajon..." Nie kwestionowałbym takiego zdania z ust osoby będącej obeznaną w temacie, nie kwestionowałbym takiego zdania z ust osoby która ma SKALAR'a. Lecz jeśli wypowiada się tak osoba z "zarządu", która dodatkowo na oczy nie widziała urządzenia stojącego na stole, o działaniu na żywo nie wspominając - nie moge sie nie bronić.
Proszę mi wskazać na jakiej podstawie Pan tak twierdzi. To że Skalar również mierzy pH i steruje zaworem butli co2 jest dla Pana wyznacznikiem "jednakowości" ??? Mało tego, Pański wprost sugeruje
oglądając tego hmm "skalara" mam takie wrażenie że gdzieś to widziałem sięgając pamięcią wstecz okazuje się że Tomaszek przesłał mi to na pocztę

że SKALAR jest kopią pomysłu p.Tomaszka - czyli poprostu jest ukradziony ?? Dla Pańskiej wiadomości zatem oświadczam że nie ma w SKALARze ni krzty mysli technicznej p.Tomaszka.

Idąc dalej wyjaśniam że wg mojej wiedzy żadna z wersji lajona nie prezentuje choćby zbliżonej funkcjonalności do prezentowanego przeze mnie urządzenia.
Nie mam na celu umniejszać wartości Lajona - człowiek włożył na pewno dużo pracy w jego powstanie, lecz proszę nie porównywać Skalara z Lajonem, na podstwaie koloru wyświetlacza bo to jest po prostu śmieszne.

Tyle żółci teraz konkrety.

Urządzenie jest w miarę rozwojowe. To co już potrafi, zostało czytelnie opisane na portalu S.K.A.L.A.R. Ponadto można do niego dołaczać szereg modułów. Obecnie w opracowaniu znajduje sie moduł autopodmiany wody, moduł dozownika (pokarmu/nawozów/czegokolwiek).
Poprawiony zostanie moduł pH (na każdym kroku gdy o tym wspominam to robię więc jeszcze raz dzieki ci Jacku za wskazówki) mam zamiar wreszcie ukończyć moduł pomiarowy redox.
Na zimowe wieczory zostawiam sobie kwestie przebudowy oprogramowania tak by spełniło sie wiecej życzeń użytkowników odnośnie Timerów i stref oświetlenia i stało sie bardziej elastyczne.

Zatem powyższa cała funkcjonalność oddana zostaje w ręce chętnych do jej posiadania za cenę towaru który muszą sobie sami zorganizować i kilku zdjęć jakie zobowiązują sie zrobić i nam na portal przysłać...
zupełnie tak samo jak w przypadku lajona prawda?? ;)

BTW:
Miesięcznik Nasze Akwarium od nr 70, na swoich łamach publikuje opis sterownika tak że można i tam poczytać co i jak złożyć żeby działało. Zachęcam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 12:47

Witam w temacie i proponuję od razu i szybko przeczytać "laserowe" i "izotopowe" wstawki, dojść do wniosku że jest tu sporo poczucia humoru i zakopać topór wojenny zanim nastąpi zapewne szybka i celna riposta "prezesa"...... Mam wrażenie, że samo słowo krytyka wywołuje w Polakach alergiczną nienawiść. Nikt nikogo tu nie obraża i nie robi na złość. Czy ja też mam się obrazić za to, że ktoś kazał mi do tego telewizor podłączyć a inny :-) laserowo sprawdzać klarowność wody? Jednemu zripostowałem, że jak chce przeszkadzać to do widzenia, a z drugim się pośmiałem bo to był żart. Do krytyki zachęcam, do przeszkadzania zniechęcam tak samo jak obrażania. A z tego tematu możesz i Ty skorzystać bo swoje pomysły upubliczniłem tutaj. Więc pozostań z nami i nie dąsaj się bo nie ma o co i wszystko proponuję z założenia brać z odpowiednią ilością uśmiechu, łatwiej będzie nam wszystkim. Mamy już swojego Leppera (Boże za co?!) i po co nam inne problemy!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 paź 2005, 14:47

Teraz ja dostałem po uszach ;) że porównuje doskonałą rzecz z tandentną konstrukcją LAJON 120x

Zawsze zanim coś chlapnę mam na swoją obronę coś sugerowało taki tok myślenia .
a) lajon tomaszka jest sprzedawany przez kilkunastu dystrybutorów znam prawa rynku i wiem że dużo firm sprzedaje produkty innych pod swoją nazwą .
b ) korespondencja z tomaszkiem w której otrzymałem własnie taki wyświetlacz w nowym modelu - była prowadzona już na początku roku . fotka obudowa przód wyświetlacz wszystko podobnie tylko nie było tej grafiki - paletka Black Pigeon
c ) wiąże się z tym sprawa wyświetlacza gdyż chciałem aby zostały wyprodukowano modele z logiem PKMD i niebieskim wyświetlaczem seria tylko dla PKMD około 10 sztuk .

Sprawa jakoś się rozmyła więc nie wracałem do niej .
oglądając tego hmm "skalara" mam takie wrażenie że gdzieś to widziałem Wink sięgając pamięcią wstecz okazuje się że Tomaszek przesłał mi to na pocztę

podobne urządznie z wyglądu zaopatrzone w mdły mało czytelny wyświetlacz - argumenty że jest on najtańszy i linki na allegro nie były dla mnie żadnym argumentem
Może pojawi się sam autor i wyjaśni wątpliwości . dla mnie to nowy Lajon !!
Nie napisałem że to kopia pomysłu p. Tomaszka - ale mam prawo napisać że nowy model KIA to dla mnie stary OPEL . Mam prawo napisać że nowy mercedes CLS ma tył jak miały samochody firmy Rover kilka lat temu .
Natomiast powiem wprost - poczułem się głęboko dotknięty zdaniem jakie padło na tym forum, "że to następny lajon..." Nie kwestionowałbym takiego zdania z ust osoby będącej obeznaną w temacie, nie kwestionowałbym takiego zdania z ust osoby która ma SKALAR'a. Lecz jeśli wypowiada się tak osoba z "zarządu", która dodatkowo na oczy nie widziała urządzenia stojącego na stole, o działaniu na żywo nie wspominając - nie moge sie nie bronić.
Pozostaje więc przeprosić Pana Anonima z Leszna że został dotknięty moją wypowiedzią . Proszę zwrócić uwagę na to że na tym forum jestem normalnym użytkownikiem i nie podpisuje swoich postów - ja Aleksander Krawcewicz z woli Boga prezes PKMD . Pojawiają się tu moje prywatne opinie a jeżeli piszę coś w związku z pełnioną funkcją to od razu zwracam na to uwagę w poście .

forum podzielone jest na parę części co nie widać dla zwykłego zjadacza chleba - jest część klub PKMD - tam wypowiadam się jako członek klubu
oraz część zwana zarząd - tam wypowiadam się jako prezes .
Jest też otwarta część dla każdego gdzie wypowiadam się jako cococloco - jeden z wielu co ma ryby .

Wyraziłem swoje zdanie że korespondencja prowadzona z Tomaszkiem informowała mnie o zmianach w Lajonie i zastosowaniu takiego wyświetlacza na starej obudowie .
Nie pisałem do niego że cieszę się że Lajon 120 będzie lepszy niż 111 ale zwracałem uwagę na niedoróbki . Problemy z kalibracją i efekt wizualny
Sam nie używam sprzętu p.Tomaszka w swoim akwarium . Przepraszam - używałem przez kilka dni a następnie zmieniłem go na produkt AM a zakupionego Lajona sprzedałem za chyba 60 zł - 1 kwietnia 2004 roku . Na forum ( ....... )
Sprzedałem nie dlatego że mam układy z Tomaszkiem bo zapłaciłem mu pełną cenę za ten model , ale dlatego że elektroda doprowadziła mnie do szewskiej pasji .

Do niedawna używałem kontroler firmy AQUAMEDIC ale zmieniłem go z uwagi że ciekawsze wzornictwo zaprezentowała firma DENNERLE . Ponadto w związku z pełnioną funkcją nie korzystam z przywilejów że "testuje " różnego rodzaju sprzęt . Sprzęt kupuję za swoje pieniądze i nie mam interesu reklamować jakąś firmę .Nie wnikałem w parametry techniczne urządzenia i nie dokonywałem porównań które krawaty wiąże i usuwa ciąże bo zakupów dokonuje na zasadzie czy mi jest to potrzebne .

Jako członek tego forum też jestem dotknięty że ta moja wypowiedź jest brana jako słowa zarządu . Proszę zrozumieć że ten klub jest inny . Jestem normalnym użytkownikiem tego forum o mniejszych uprawnieniach niż niejeden z kolegów . Na tym polega dynamika PKMD że zarząd nie służy do wyrażania opini jako głosu klubu . Zarząd jest tylko do realizacji zadań . Ma własne miejsce na tym forum gdzie może sobie porządzić .

Więc ja cocoloco ( aleksander krawcewicz ) nadal podtrzymuje że to dla mnie następny lajon . Urządzenie może i bardzo dobre technicznie ale zrobione tak aby wyszło jak wyszło . Posiadające brzydkie wzornictwo i nieciekawe wykonanie . Daleko mu więc do urządzeń gorszej klasy które miałem okazję oglądać np na wystawie w Duisburgu albo w sklepach HongKongu - tam efektowność wykonania jest zdecydowanie lepsza.
Uzbrojone z wyświetacz który nie pozwala śledzić z kilku metrów parametrów akwarium ale zmusza do wywalania gał aby serce spokojne było .

Życzę sukcesów firmie Skalar na trudnym rynku akwarystycznym w polsce i proszę się nie obrażać na porównania do modeli konkurencji , z tego co wiem modele te cieszą się dobrą opinią - z pominięciem kwesti elektrody no i wyglądu .
Proszę zwrócić uwagę że już od dłuższego czasu ostudzam zapał majsterkowiczów w próbach ( przeważnie kończą się na kilku postach - ja zrobię kombajn .........za 200 zł ) popisania się co zrobią . Mija już 2 rok jak jestem na akwarystycznym forum i nie doczekałem się realizacji .

Nie mam Lajona i nie będę miał Skalara przy swoim akwarium - jakoś nie potrafię uwierzyć że niedoróbki w tych urządzeniach są tylko widoczne na zewnątrz .
podpisał
cocoloco

Cieszę się że na rynku akwarystycznym pojawiają się coraz lepsze rozwiązania które pomogą w pielęgnacji naszego akwarium
Zwiększona ilość funkcji oraz dostępna cena sprawia że możemy spokojniej zajmować się pielęgnacją ryb nad zdrowiem których czuwają komputerowe urządzenia produkcji polskich firm . Rywalizacja na tym rynku budzi w nas nadzieję że urządzenia staną się doskonałe technicznie i w miarę tanie . Nie każdy miłośnik ma środki aby sięgać po produkty zachodnie nieraz gorsze techniczne ale przyciągające wzrok lepszym wyglądem . Propozycja firmy Skalar daje więc nową alternatywę i zmusza pozostałe firmy do nadrobienia zaległości na czym skorzystamy my miłośnicy akwarystyki .

prezes PKMD
aleksander krawcewicz

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 15:07

A nie mówiłem że będzie szybko i celnie :-)..... Ale nie ma tego złego co by na gorsze nie wyszło... dostałem dopalacz adrenaliny, połechtano mi ambicję... i na pewno nie poddam się bez walki! Pisząc o tym placku na obudowie też miałem na myśli, że czasami wygląd=efekt i że funkcjonalność<>efekt. Będę z uporem przytaczał przykład... ot chociażby Lepper :D

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 paź 2005, 17:27

Teraz ja dostałem po uszach że porównuje doskonałą rzecz z tandentną konstrukcją LAJON 120x
Broń Boże nie uważam że lajon jest tandetny - po prostu nie posiada tylu co skalar funkcji no i nie jest tak elastyczny ale to wada projektu a nie urządzenia. Jestem pewien że tomaszek włożył wiele w jego powstanie zatem nie wolno jego urządzenia dyskredytować. Jestem zdania ze tych urządzen nie należy porównywać w taki sposób.
korespondencja z tomaszkiem w której otrzymałem własnie taki wyświetlacz w nowym modelu - była prowadzona już na początku roku . fotka obudowa przód wyświetlacz wszystko podobnie tylko nie było tej grafiki - paletka Black Pigeon
Teraz rozumiem - chodziło o to że ktoś wykonał sobie panel podobny.... Widzisz źle to odebrałem ale Twoja wypowiedź zabrzmiała tak jak gdybym "zerżnął" skalara na podstawie lajona.
Inaczej te sprawy widzimy. Ty po prostu "sądzisz książke po okładce" - no niestety inaczej tego nie potrafie określic. To że urządzenie nie jest piękne to powód ograniczonych funduszy na jego wykonanie. Wyłóż kase a znam ludzi którzy wykonają tego samego skalara czy lajona w takiej obudowie i z takim LCD że na sam widok każdemu "majtki spadną'
wiąże się z tym sprawa wyświetlacza gdyż chciałem aby zostały wyprodukowano modele z logiem PKMD i niebieskim wyświetlaczem seria tylko dla PKMD około 10 sztuk .
No ale Skalara NIKT nie produkuje. Każdy chetny robi go dla siebie za swoje własne pieniazki, z części jakie sam sobie kupi. Samodzielnie czy z czyjaś pomocą. Nie handluje tym żadna firma....
podobne urządznie z wyglądu zaopatrzone w mdły mało czytelny wyświetlacz - argumenty że jest on najtańszy i linki na allegro nie były dla mnie żadnym argumentem
no i mam dowód - "sądzisz ksiażke po okładce" zaręczam ci że mimo że oba wyglądają podobnie "pod maską" siedzi zupełnieco innego :)
Faktem jest że urządzenia doskonałego nie ma, ale czy to że skalar czy lajon są wykonane chłupniczo, że skalara może sobie każdy sam w domu "wyrzeźbić" nie świadczy że jest on gorszy od jakiegoś tam Aquamedica.. że sondy Metronu nie są najlepsze to wiemy wszyscy, moze gdyby używać lajona z inną sondą nie zniechęciłbyś sie tak od razu?? Moje przesłanie brzmi w każdym razie tak - Nie to jak sterownik wygląda, świadczy o jego jakości. Jesli chodzi o skalara to jego wygląd jest sprawą na tyle mało istotną technicznie, że jako konstruktor pozostawiłem ta kwestię inwencji każdego z wykonawców nakreślając jedynie jakiś nieobowiazujący schemat - który Tobie sie nie spodobał i na podstawie którego skazałeś całość.

Przeprosiny przyjmuje, przepraszam również za siebie a zwłaszcza za napastliwy ton wypowiedzi. Firmy produkujacej SKALARa nie ma zatem nie ma komu życzyć powodzenia na rynku :) - chyba że przełożymy to na życzenia powodzenia dla ludzi którzy zdecydowali sie skalara testować, złożyć i używać.

@Hypno - no przecież oczywiste że te dywagacje były "akademickie". My na etapie projektu na www.akwarystyka.com.pl rozważaliśmy mechanizmy automatycznego odmulania na podstawie mapy akwarium i odczytu z CCD.
Życze ci wytrwałości bo tego trzeba najbardziej zyczyć. Wiem z doświadczenia, ze będą momenty w których albo pękniesz i rzucisz w kat wszystko, albo przetrzymasz i dokończysz prace.
Pozdrawiam
Leszek (loccutus) Mikołajczak

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 paź 2005, 18:28

Witam Leszku
Wyłóż kase a znam ludzi którzy wykonają tego samego skalara czy lajona w takiej obudowie i z takim LCD że na sam widok każdemu "majtki spadną'
ok umowa stoi ;) robimy Skalara na potrzeby klubu ja daje kasę Ty fachowca a Piotr który zaczął temat niech skoczy po obcisłe stringi ;)

Więc ile potrzeba ?? tylko nie pisz że domowy produkt jest znacznie droższy niż AM i Dennerle i ciut ma gorsze parametry . Ja swojego kupiłem za 699 zł ;)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 paź 2005, 18:47

ok - rekawica podniesiona
Chce znać tylko te parametry ;) no i pokaż choć zdjecie obudowy....

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2005, 19:18

Jeśli chodzi o stringi to ja wolę zdejmować je z kogoś niż zakładać :-)

No tak zostałem potraktowany jako pole bitwy.....
A jeśli chodzi o masową produkcję już zaprojektowanych rupieci to jakby nie było chętnych to ja nieśmiało się przypomnę, mam doświadczenie w składaniu urządzeń elektronicznych i robienie czegoś w nakładzie 2000 sztuk nie jest mi obce.... Kwestia tylko "nienaruszania" czyichś praw, dóbr i innych "amerykańskich" terminów służących do wyzyskiwania ludzi przez prawników.
Dołożyć swoje 3 grosze też mogę i zarówno w elektronikę jak i oprogramowanie układu...
Ale ze swojej zabawki nie zrezygnuję!! Nawet żeby miała być wykonanan w bólach jako jedna sztuka!!

Co prawda nie mam szansy żeby zrobić coś szybciej niż przeróbka już działającego Skalara, ale postaram się żeby ciut później ale jednak Wam szczęki opadły. To lubię, konkrety i adrenalina ...!!

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”