Filtr podzwirowy inaczej

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 18 mar 2007, 21:15

Na koniec agrowloknina. Ja ja dla bezpieczenstwa podziabalem cienkim wiertlem. Calosc chodzi od konca pazdziernika, jest dobrze
Załączniki
podzwir3.jpg
podzwir3.jpg (22.34 KiB) Przejrzano 7432 razy

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 mar 2007, 21:59

teraz ja ;)

Obrazek

bez silykonu czy kleju złączamy na T-rurki i kolanka na wcisk

Obrazek

rurki przewiercamy wiertłem 1mm

Obrazek

Obrazek

i wkładamy na dno akwarium.
filtr, dyfuzor CO2 (niewidoczny), ogrzewanie ''podłogowe'' w jednym, bez włókniny (korzenie roślin byłyby tam znacznym uniedogodnieniem) działa od 1-go października.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 19 mar 2007, 00:10

Dziękuję panowie instalacja podobna, chodziło mi o tę włókninę rozwialiscie moje obawy, biorę się za montowanie.

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 17 kwie 2007, 09:11

A jaka powinna być minimalna warstwa zwiru? i czy rurki to moga byc zwykle rurki klejone do zimnej wody czy musza byc jakies specjalne?

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 17 kwie 2007, 10:17

ja używam zwykłych rurek pvc do instalacji elektrycznych 16mm. znajomy kupił ciśnieniowe rurki do wody z wciskanymi kolankami - wyszło drożej ale efekt jest taki sam. najważniejsza jest dostępność rurek w sklepie.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 17 kwie 2007, 18:09

padamecz pisze:A jaka powinna być minimalna warstwa zwiru? i czy rurki to moga byc zwykle rurki klejone do zimnej wody czy musza byc jakies specjalne?
Minimalna to taka, aby nie było widać rurek. :lol: :oops:
Ja mam rurki 0,5", za 3 metrową rurkę około 7zł w Castoramie, kilka kolanek po 1,20 i gotowe. Nie musisz kleić, ale jeśli chcesz, to nie mam nic przeciwko standardowemu klejowi do rur PCV (CPCV, PVC itp.) za około 10zł, a starczy go na 20 filtrów podżwirowych albo i więcej.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 18 kwie 2007, 06:47

Tak pięknie to wygląda że łochocho, tylko mam jedno pytanko związane z no tymi tam dziurkami :oops: czy nie za małe te 1mm dziurki? na mój gust zapychać się powinny, a podczas pracy zbiornika przepychać je to .... .

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 kwie 2007, 08:48

u mnie nawierciłem dziurki 2mm wiertłem. woda jest dmuchana w te dziurki i po przejściu przez prefiltry nic nie wpada do samej pompy - po zapchaniu prefiltrów ustaje praca pompy. oczywiście potrzeba by było do tego około tygodnia/dwóch ale watę wymieniam co dwa trzy dni. bez prefiltrów zapcha sie każdy filtr.
gdyby ktoś nie miał prefiltrów i tłoczył zaglonioną wodę bezpośrednio pod dno to wystarczy podłączyć wąż przy podmianie do wlotu wody w dno , czyli odwrotnie do kierunku wlotu wody i pociągnąć wężem wodę spod dna. dziurki się odblokują. w czystym akwarium bez glonów nie powinno być żadnego problemu. w dnie nie zarośnie też glonami bo nie ma tam światła - chyba że ktoś chce zrobić w akwarium Atlantydę rybom i walnie z pięć podwodnych halogenów po 100W :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
powierzchnię dziurek można łatwo policzyć- 3.14159265mm²x200=628.31853mm² - jest dosyć spora jak na rurki 16mm wiec uprzedzam pytania o za mocny przepływ wody , nie wydmuchuje żwiru przy pompie 1500l/h.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 18 kwie 2007, 10:13

Myślę, że wielkość dziurek i ich ilość każdy musi sobie dobrać indywidualnie. W końcu każdy ma ciut inny żwir, inne moce filtra itp...
Ja mam 1mm i żałuję, są za duże wg mnie, mogłyby być mniejsze, ale za to więcej. Dzięki temu strumień miałby takie samo ciśnienie, ale większe pole ssania/tłoczenia. Fakt, że wydajność pompy C.O. pozwala na dużą rozpiętość dziurkowania, ale jednak chodzi tu tylko o wysysanie gówna ze żwiru.
Kolejna sprawa, to ilość rurek na dnie, ja mam dosyć "gęsto" ale bez obszycia (po prostu rury zasypane żwirem) i połowa z nich dmucha pod żwir, a druga połowa ciągnie spod żwiru.
W tej konfiguracji po 1 miesiącu pracy akwarium nie zauważyłem jeszcze w podłożu ani jednego kawałeczka gówienka, pokarmu, czy innych odpadków (nawet gdy wlewam wodę do podmian, czy przesadzam coś nic z podłoża się nie unosi), rośliny wyglądają normalnie i rosną, tylko przy czyszczeniu prefiltra mam do odłowienia około 20-30 krewetek i choćby dlatego wolałbym dużo mniejsze dziurki.
Uważam, że dobrze zrobiona podżwirówka to jeden z mądrzejszych filtrów jakie za baaardzo niewielkie pieniążki można mieć w akwarium. Parę podziurkowanych rurek z ciśnieniem wody i kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lub kilkaset kilogramów żwiru robi za biologię.
Problemy mogą być tylko przy drobniutkim żwirkopyłku, krewetkach/świderkach włażących do wewnątrz i przy modnym ostatnio plenum.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 18 kwie 2007, 10:15

Myślę, że wielkość dziurek i ich ilość każdy musi sobie dobrać indywidualnie. W końcu każdy ma ciut inny żwir, inne moce filtra itp...
Ja mam 1mm i żałuję, są za duże wg mnie, mogłyby być mniejsze, ale za to więcej. Dzięki temu strumień miałby takie samo ciśnienie, ale większe pole ssania/tłoczenia. Fakt, że wydajność pompy C.O. pozwala na dużą rozpiętość dziurkowania, ale jednak chodzi tu tylko o wysysanie gówna ze żwiru.
Kolejna sprawa, to ilość rurek na dnie, ja mam dosyć "gęsto" ale bez obszycia (po prostu rury zasypane żwirem) i połowa z nich dmucha pod żwir, a druga połowa ciągnie spod żwiru.
W tej konfiguracji po 1 miesiącu pracy akwarium nie zauważyłem jeszcze w podłożu ani jednego kawałeczka gówienka, pokarmu, czy innych odpadków (nawet gdy wlewam wodę do podmian, czy przesadzam coś nic z podłoża się nie unosi), rośliny wyglądają normalnie i rosną, tylko przy czyszczeniu prefiltra mam do odłowienia około 20-30 krewetek i choćby dlatego wolałbym dużo mniejsze dziurki.
Uważam, że dobrze zrobiona podżwirówka to jeden z mądrzejszych filtrów jakie za baaardzo niewielkie pieniążki można mieć w akwarium. Parę podziurkowanych rurek z ciśnieniem wody i kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lub kilkaset kilogramów żwiru robi za biologię.
Problemy mogą być tylko przy drobniutkim żwirkopyłku, krewetkach/świderkach włażących do wewnątrz i przy modnym ostatnio plenum.
Załączniki
051 proba swiatla.JPG
051 proba swiatla.JPG (37.61 KiB) Przejrzano 7290 razy

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 04 maja 2007, 22:35

Witam
Chcę zbudować z rurek "sito" do wyciągania gówienek ze żwiru(ok. 5mm), coś takiego jak amorphis, tylko nie wiem jak silna powinna być pompa ssąca do tego. Wylot miałby się znajdować na górze akwa. Mam akwa 240l (dno 120/40).
Pzdr

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 05 maja 2007, 18:13

A jaką masz powierzchnię dna i jak grubą planujesz warstwę żwirku na tym? U mnie na około 0,5m kwadratowego jest minimalnie 3 a maksymalnie 15cm żwiru o granulacji około 3-4mm. Realny przepływ pompy na minimum szacuję w granicach 250-300 litrów na godzinę, z czego myślę, że około 1/3 idzie na deszczownię (w razie odkurzania mogę zrobić maksymalnie 900l/h) i do tej pory nie widzę gówienek, resztek ani dosłownie NIC czego nie powinienem widzieć. Od momentu założenia i uruchomienia tego akwa zawsze będę polecał pompę CO lub elektromagnetyczną.

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 07 maja 2007, 08:04

u mnie będzie około 10cm. Czy Eheim 2213 (440l/h) wystarczy jako pompa?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 07 maja 2007, 15:31

Jeśli tylko wyciągać gówienka, to spokojnie sobie poradzi, tylko pamiętaj o czyszczeniu. Choć jeśli przed niego założyłbyś coś takiego jak mam jako prefiltr (Birdas dawał fotki, taki zwykły prefiltr do RO) to na nim osadzą się kupki, a eheim dalej spokojnie może robić za biologiczny.

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 07 maja 2007, 20:09

Zamierzam zastosować taki prefiltr. Zależy mi na tym żeby nie odmulać co tydzień dna, bo ryby się wtedy strasznie boją a mnie krew zalewa. W kuble bedzie sama ceramika, a za kubłem 30m wężą ogrodowego jako denitrator. Dodatkowo w akwa będzie kubeł Aquael UniMax Professional 500. Dodatkowe pytanko to czy warto odrazu podpiąć do całej instalacji UV(zastanawiam się czy kupić) ?

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”